28. 4. 2020

Nehorázny Maznák

Nehorázny Maznák

Exminister obrany Martin Glváč (Smer-SD) podal trestné oznámenie za články Sme a Denníka N o svojej komunikácii s Marianom K. a jeho volavkou Alenou Zs. Informuje o tom spravodajský portál sme.sk. „Si božsky krásna a zaslúžiš si hýčkanie a opateru,” mal Alene Zs. napríklad napísať exminister obrany.
Glváč v trestnom oznámení, ktorého text má redakcia portálu k dispozícii, sa nesnaží spochybniť autenticitu svojej komunikácie s týmito dvoma osobami obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Spochybňuje však právo verejnosti vedieť o jej obsahu. „Médiá vrátane denníka Sme naopak upozorňovali, že komunikácia nielen že ukazuje rozsah vplyvu Mariana K., ale zároveň odkrýva spôsob, akým zbieral špinu na vysokopostavených ľudí v štáte. Aj samotná Zs. písala K., že má na Glváča dostatok materiálu na to, aby ho mohla vydierať,“ približuje portál. Glváč oznámenie podal priamo do rúk generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára tesne pred voľbami. V týchto dňoch polícia začala s výsluchmi predstaviteľov jednotlivých redakcií.
Novinárov sa týka paragraf o porušení listového tajomstva, za ktoré hrozia maximálne dva roky za mrežami. Glváč v ňom spomína aj medzinárodnú sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org), ktorá túto komunikáciu získala zo spisu k vražde a sprístupnila slovenským médiám. Okrem novinárov, ktorí články pripravovali, chce Glváč aj stíhanie osôb, ktoré mali prístup do spisu, teda vyšetrovateľov, advokátov či prokurátorov. Pri narábaní s touto súkromnou komunikáciou podľa neho mohli zneužiť svoje právomoci. Glváč mal v pondelok 27. apríla vypnutý telefón a na otázky Sme poslané cez SMS nereagoval.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.