29. 4. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prerušili do štvrtka (30. 4.). Pojednávať začne Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku opäť o 9.00 h. Čítať sa budú listinné dôkazy.
Na stredajšom pojednávaní čítali najmä znalecké posudky. Napríklad posudok o tom, ako boli získané kamerové záznamy z Veľkej Mače, kde žil Kuciak s Kušnírovou. Samotné záznamy sa neprehrávali. Čítali aj posudok k zámku na dverách v Kuciakovom dome. Z neho vyplynulo, že zámok nebol poškodený, čo sedí s výpoveďou neprávoplatne odsúdeného Miroslava M.
Prokurátor čítal aj posudky k vražde podnikateľa Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť Tomáš Sz. a Miroslav M. koncom roka 2016. Na ŠTS sa čítal tiež znalecký posudok analýzy DNA na bankovkách, ktoré našla NAKA u obžalovanej Aleny Zs. Na bankovkách sa nachádzala aj DNA Zoltána Andruskóa. Znalec vtedy nevylúčil, že by DNA mohla patriť aj Marianovi K.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., Miroslav M., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Turan aj v stredu popoludní pokračoval v čítaní znaleckých posudkov a iných listinných dôkazov v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čítal aj úryvky z jeho článkov, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu. Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pojednávanie prerušil do štvrtka (30. 4.).
Na súde okrem iných listín čítali aj posudok k zaisteným USB kľúčom. Na jednom z nich našiel znalec priečinky s menami slovenských investigatívnych novinárov vrátane Jána Kuciaka. V priečinku boli fotky, ktoré videli aj Zoltán Andruskó alebo Miroslav M. Ten sa k vražde priznal a je za ňu neprávoplatne odsúdený na 23-ročný trest.
Jeho znalecké posudky z oblasti psychológie a psychiatrie v stredu taktiež čítali, aj keď už raz boli vykonané v jeho samostatnom konaní.
Prokurátor Turan čítal aj forenznú správu Europolu, ktorý analyzoval aj telefóny Mariana K. a vyňal z jeho telefónu komunikáciu cez aplikáciu Threema.
Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Copyright © TASR 2020