2. 5. 2020

HOAX: Nie je to pohľad na horsky hrebeň v Kirgizsku, ale dielo od umelca

HOAX: 

Nie je to pohľad na horsky hrebeň v Kirgizsku, ale dielo od umelca


Obrázok horského hrebeňa pripomínajúceho siluetu spiacej ženy bol zdieľaný na sociálnych sieťach s tvrdením, že má ísť o snímku hory v Kirgizsku. Nie je to však pravda. Dielo s názvom "Zimný spánok" vytvoril francúzsky umelec Jean-Michel Bihorel. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Obrázok sa na slovenskom Facebooku objavil 4. apríla 2020 v skupine Koronavírus na Slovensku. Popis obrázku sám o sebe neobsahoval nepravdivú informáciu, aj keď vytváral dojem, že ide o skutočnú fotografiu. Autorka príspevku však neskôr v komentári nepravdivo informovala o tom, že fotografia vznikla v Kirgizsku. Príspevok získal v skupine viac ako 1000 reakcií a zdieľalo ho takmer 150 používateľov.
AFP sa podarilo pôvodnú fotografiu nájsť s pomocou reverzného vyhľadávania v Google Images. Agentúru pátranie priviedlo k dielu "Zimný spánok" od francúzskeho umelca Jeana-Michela Bihorela. Z umelcovho portfólia sa agentúra dozvedela, že vyštudoval animáciu a od roku 2008 pracuje ako počítačový grafik. Na jeho stránke je tiež film dokumentujúci jeho tvorbu vrátane "Zimného spánku".
Jean-Michel Bihorel zavesil svoje dielo na Facebook 19. marca 2020. Dá sa vidieť aj na webových stránkach Behance, ktoré slúžia ako platforma pre vizuálnych umelcov a grafikov.
V rozhovore pre AFP Bihorel potvrdil, že "Zimný spánok" je jeho dielom. "Áno, som tvorcom tohto digitálneho diela. Graficky experimentujem so ženským telom a prišiel som na nápad nechať telo spať v krajine. Pred niekoľkými rokmi som vytvoril svoj prvý cyklus na povrchu Marsu," uviedol pre AFP Bihorel.


Copyright © TASR 2020