2. 5. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Hospodárske výsledky Twitteru v 1. kvartáli prekonali očakávania trhu aj napriek očakávanému negatívnemu vplyvu pandémie nového koronavírusu na reklamné obchody. Akcie firmy v predburzovom obchodovaní vyskočili o vyše 11 %.
Tržby za tri mesiace od januára do marca medziročne stúpli o 3 % na 808 miliónov USD (745 miliónov eur), pričom analytici prognózovali len 776 miliónov USD. Upravený zisk dosiahol 87,41 milióna USD alebo 11 centov na akciu. Analytici predpovedali 10 centov na akciu.
Počet aktívnych denných používateľov medziročne vzrástol o 24 % na 166 miliónov, čo približne o 2 milióny prekonalo očakávania. Celkové výnosy z reklamy sa medziročne zvýšili asi o 3 milióny USD na 682 miliónov USD.
Firma však upozornila, že v marci príjmy z reklamy začali klesať, keď od 11. marca do 31. marca medziročne padli o 27 %. Dôvodom je negatívny vplyv pandémie na online reklamný trh.



Za útoky proti vládnucej komunistickej strane bol v Číne vo štvrtok odsúdený na 15 rokov väzenia novinár, ktorý pracoval pre najvplyvnejšie noviny šíriace oficiálnu propagandu Pekingu, denník Žen-min ž'-pao (Ľudový denník, People's Daily).
Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne dokumenty, ktoré príslušný súd v stredočínskej provincii Chu-nan zverejnil na internete.
Podľa tohto zdroja bol novinár menom Čchen Ťie-žen obvinený z vyvolávania hádok a spôsobovania problémov, ako aj z vydierania, nezákonného podnikania a úplatkárstva, sumarizuje AFP.
"Vyvolávanie hádok a spôsobovanie problémov" je všeobecná justičná fráza, ktorú čínske orgány občas používajú proti ľuďom kritizujúcim komunistický režim. Podľa revízie Trestného zákonníka Čínskej ľudovej republiky z roku 1997, článok 293, hrozí len za toto samotné obvinenie maximálny trest päť rokov.


Severokórejské štátne médiá zverejnili v sobotu fotografie vodcu Kim Čong-una, ktorý sa objavil na verejnosti prvýkrát po takmer troch týždňoch. V období jeho neprítomnosti sa šírili špekulácie, že je vážne chorý alebo že dokonca zomrel, pripomenuli tlačové agentúry AP a AFP.
Zábery v severokórejskom štátnom denníku Rodong sinmun zachytávajú Kim Čong-una na piatkovom slávnostnom otvorení továrne na výrobu priemyselných hnojív neďaleko metropoly Pchjongjang. Kim v čiernom oblečení a s úsmevom slávnostne prestrihol pásku. Usmieval sa aj pri prehliadke továrne.
Na otvorení sa zúčastnili aj ďalší vysokopostavení predstavitelia Severnej Kórey (KĽDR), vrátane jeho mladšej sestry a blízkej poradkyne Kim Jo-čong.
Keď sa vodca objavil medzi robotníkmi, nadšene a hlasno skandovali "Hurá!", napísala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.
Agentúra dodala, že Kim vedie národ v boji za vybudovanie sebestačnej ekonomiky, ale pritom čelí "protivetru" spôsobovanému "nepriateľskými silami". To bola jasná narážka na sankcie uvalené Spojenými štátmi za to, že Severná Kórea pokračuje v úsilí vyvinúť jadrové zbrane.
Tlačová agentúra dodala, že Kim vrúcne pochválil robotníkov a vyhlásil, že jeho zosnulý otec a starý otec "by boli veľmi potešení" dokončením továrne. Podľa správy sa Kim priamo nezmienil o Washingtone ani o Soule.
V piatok išlo o Kimovo prvé objavenie sa na verejnosti od 11. apríla, keď predsedal zasadnutiu vedenia komunistickej Kórejskej strany práce, kde diskutovali o koronavíruse. Nasledujúci deň štátne médiá informovali, že vodca si prezrel stíhačky v komplexe vzdušných síl.
Fámy o Kimovom zdraví sa začali šíriť najmä po tom, čo sa vodca 15. apríla nezúčastnil na dôležitej udalosti - na spomienkových oslavách pri príležitosti 108. narodenín svojho starého otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Vnuk Kim je treťou generáciou rodiny, ktorá vládne Severnej Kórei, a túto udalosť od svojho nástupu k moci ešte nikdy nevymeškal. Kim (údajne 36) prevzal moc po svojom otcovi Kim Čong-ilovi, keď ten koncom roka 2011 zomrel.



Európska únia v sobotu pred nadchádzajúcim Svetovým dňom slobody tlače ostro kritizovala obmedzenia, ktoré v čase koronavírusovej krízy postihli viaceré médiá. Informovala o tom agentúra DPA.
"Je veľmi znepokojujúce, že pandémia (ochorenia) COVID-19 sa v niektorých krajinách zneužíva ako zámienka na zavádzanie neprijateľných obmedzení slobody tlače," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v sobotu v mene 27 členských štátov EÚ zverejnil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.
Svetový deň slobody tlače vyhlásený Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) si svet pripomenie v nedeľu 3. mája. Na obmedzenie práce novinárov upozornila v apríli aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), pričom kritizovala najmä Čínu, ktorá podľa nej cenzúrovala informácie o šírení nového koronavírusu ešte v počiatočnom štádiu pandémie.
Obavy z dodržiavania slobody tlače majú kritici aj čo sa týka Maďarska, kde sa v rámci boja proti pandémii COVID-19 sprísnili tresty za takzvané klamlivé správy.
Borrell zdôraznil, že aktuálna kríza ukázala, aká dôležitá je práca novinárov. V časoch neistoty je podľa neho prístup ku spoľahlivým, overeným a nezávislým informáciám nevyhnutný. "Novinári musia vedieť pracovať bez obmedzení," uvádza sa vo vyhlásení EÚ s tým, že sloboda tlače je základom demokratických spoločností.
V mnohých krajinách však napriek tomu dochádzka k reštriktívnym nariadeniam, odpájaniu prístupu na internet či k odstaveniu viacerých webových stránok, ako aj k nenávistným kampaniam, finančnému nátlaku a útokom. Mnohí reportéri sa stali obeťami šikanovania a viacerí za svoju prácu už zaplatili životom, uviedol Borrell.
EÚ podľa jeho slov pracuje na odstraňovaní následkov, ktoré má pandémia koronavírusu na zdravie ľudí, ľudské práva, spoločensko-ekonomické podmienky, ako aj na médiá. K tomu patrí podpora dôveryhodných zdrojov, vyvracanie nepravdivých informácií a mazanie nelegálnych obsahov.


Copyright © TASR 2020

Nová hovorkyňa amerického prezidenta Donalda Trumpa Kayleigh McEnanyová včera na svojej prvej tlačovej konferencii novinárom sľúbila, že im nebude klamať. Išlo o udalosť, ktorú americká i zahraničné médiá pozorne sledovali, pretože jej predchodkyňa Stephanie Grishamová, ktorá na poste skončila na začiatku apríla, za deväť mesiacov vo funkcii nezvolala jediný brífing s priestorom pre otázky novinárov.
"Nikdy vám nebudem klamať," vyhlásila McEnanyová. "Máte moje slovo," dodala. Novinárom povedala, že za svoju misiu považuje priblížiť im spôsob uvažovania súčasného šéfa Bieleho domu, "... aby o tomto prezidentovi vznikalo férové ​​a presné spravodajstvo a aby Američania dostávali férové ​​a presné informácie".
Agentúra AP uviedla, že informácie o prvej tlačovej konferencii prezidentskej hovorkyne by za minulých vlád nikoho nezaujali, ale za súčasnej situácie, kedy sa Trump považuje za najlepšieho tlačového tajomníka a stratéga, išlo o zaujímavú novinku. Že sa niečo chystá, naznačila štvrtková odpoveď McEnanyovej na otázku, či čoskoro tiež predstúpi k rečníckemu pultu. "Nikdy nehovor nikdy," odpovedala. O niečo neskôr potom Biely dom oznámil, že popoludní McEnanyová organizuje tlačovú konferenciu.
McEnanyová je štvrtý hovorca prezidenta Trumpa. Ako prvý za Trumpa v Bielom dome hovoril Sean Spicer, ktorého vystriedala Sarah Sandersová.
Grishamová, ktorú médiá označovala za neviditeľnú, príležitostne poskytovala rozhovory prezidentovom obľúbenej spravodajskej stanici Fox News a miesto priameho kontaktu s novinármi na pôde Bieleho domu uprednostňovala nahrávanie debát v štúdiách. Teraz pôsobí ako hovorkyňa americkej prvej dámy Melanie Trumpovej, pre ktorú pracovala už skôr.
McEnanyová pred príchodom do Bieleho domu pôsobila na pozícii tlačovej hovorkyne vo volebnom tíme Trumpa, ktorý sa o prezidentský post uchádza znovu v novembrových voľbách.
Agentúra DPA pripomína, že od začiatku krízy vyvolanej koronavírusom zvoláva tlačové konferencie takmer každodenne sám Trump, niekedy trvajú aj viac ako dve hodiny. Podľa amerických médií ho jeho poradcovia pred týmito výstupmi pred novinármi odrádzali, pretože poškodzujú jeho imidž. To sa stalo napríklad minulý týždeň, keď Trump na tlačovej konferencii prišiel s otázkou, či by nebolo možné ľuďom nakazeným koronavírusom vstrekovať injekciou dezinfekciu.


Copyright © ČTK 2020



Veľké mediálne spoločnosti nedostatočne bojujú proti podvodníkom, ktorí predávajú osobné údaje ľudí prostredníctvom ich platforiem. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila spotrebiteľská organizácia Which?. Tá našla 50 profilov, stránok a skupín na Facebooku, Twitteri a Instagrame, ktoré ponúkali ukradnuté dáta z kreditných kariet a účtov na Netflixe či donáškovej službe Uber Eats. Väčšina tohto obsahu navyše ostala aj po upozornení naďalej na platformách. Facebook a Twitter sa však bránia, že takéto aktivity nebudú tolerovať a odstraňujú ich.
"Je udivujúce, že sociálne médiá umožňujú kriminálnikom takto jednoducho predávať osobné a finančné informácie, najmä preto, že podvody sú takým rozšíreným trestným činom, ktorý môže mať zničujúce dôsledky," upozornila Jenny Rossová z organizácie Which?. Zároveň Facebook a Twitter vyzvala, aby prijali ráznejšie kroky, ktorými by zabránili zneužívaniu svojich stránok podvodníkmi a "spolupracovali s finančným sektorom a políciou pri riešení vážnych nedostatkov na svojich platformách".
Spoločnosti sa však bránia a tvrdia, že v tomto smere nezaháľajú. "Naďalej investujeme do ľudí a technológií a odstraňujeme podvodný obsah a vyzývame ľudí, aby nám akýkoľvek podozrivý obsah hlásili, aby sme mohli konať," uviedla v stanovisku spoločnosť Facebook, ktorá vlastní aj službu Instagram.

Sociálna sieť Facebook odstránila oficiálnu stránku konšpirátora Davida Ickea. Dôvodom bolo publikovanie "dezinformácií o zdraví, ktoré by mohli spôsobiť fyzickú ujmu". Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého Icke šíril viacero nepravdivých informácií o koronavíruse, vrátane konšpiračnej teórie o súvislosti medzi mobilnou 5G sieťou a šírením vírusu. V jednom videu zas zo šírenia vírusu obvinili židovskú organizáciu.
Po zrušení stránky sa na Ickeovom účte na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter objavilo tvrdenie: "Fašistický Facebook zmazal Davida Ickea - elity sú VYDESENÉ."
Facebook v stanovisku vysvetlil, že stránku zrušili za "opakované porušovanie" ich predpisov o "škodlivých dezinformáciách".
Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (CCDH) v piatok zverejnilo otvorený list, v ktorom žiadalo technologické spoločnosti, aby zrušili Ickeove kontá na svojich platformách. V liste konštatovali, že Amazon, Facebook, Twitter a YouTube šíria "Ickeov rasizmus a dezinformácie o COVID-19" medzi milióny ľudí. Jeho videá "s nepravdivými a konšpiračnými tvrdeniami" o ochorení majú podľa CCDH viac ako 30 miliónov pozretí.
Otvorený list zverejnili až po tom, ako Facebook zrušil Ickeovu stránku, uvádza BBC.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.