27. 4. 2020

Vláda navrhuje odvolať Soňu Pőtheovú

Vláda navrhuje odvolať 
Soňu Pőtheovú

Vláda navrhuje odvolať Soňu Pőtheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR. Rozhodla o tom na nedeľnom rokovaní. O návrhu bude rozhodovať parlament.
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) návrh odôvodnila tým, že sa možno domnievať, že predsedníčka úradu nebola pri výkone svojej právomoci nezávislá a konala v prospech obžalovaného Mariana K. Podľa zákona o ochrane osobných údajov má byť pritom predseda úradu pri výkone svojej funkcie nezávislý a nesmie byť pri plnení svojich úloh a výkone svojich právomocí pod vonkajším vplyvom.
"Uvedomujeme si, že predsedníčka úradu by skončila v priebehu mája, ale máme za to, že je veľmi dôležité prijať takéto rozhodnutie, a tým dať jasne najavo, že jej konanie je vo vážnom rozpore s jej povinnosťami a takéto konanie je neakceptovateľné. Preto je tento návrh dôvodný a je dôvodné ho podať teraz," povedala Kolíková.
Ministerka poukázala aj na zistenia ombudsmanky Márie Patakyovej, ktorá konštatovala porušenie práva na slobodu prejavu, základných princípov správneho konania a dobrej verejnej správy. Úrad novinárom hrozil pokutou desať miliónov eur, pokiaľ mu nevyzradia svoj zdroj.
Odvolanie Pőtheovej odporučil vláde aj parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny po prerokovaní zistení verejnej ochrankyne práv v súvislosti s postupom úradu pri získavaní informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.
ÚOOÚ ešte vlani vyzval viaceré inštitúcie a subjekty na súčinnosť v súvislosti s nahrávkou z kancelárie bývalého generálneho prokurátora. So žiadosťou sa obrátil na Generálnu prokuratúru SR, Ministerstvo vnútra SR, políciu, ale aj server investigace.cz, ktorý nahrávku zverejnil. ÚOOÚ to odôvodnil tým, že ide len o výzvu na súčinnosť a bežný postup. Nahrávku z kancelárie vtedajšieho šéfa slovenskej prokuratúry zverejnil server investigace.cz koncom októbra 2019.

Copyright © TASR 2020