1. 12. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Britský minister kultúry Oliver Dowden plánuje požiadať spoločnosť Netflix, aby pri svojom seriáli Koruna (The Crown) zreteľne uviedla informáciu, že sa jedná o fikciu. Mladá generácia by sa inak podľa ministra mohla mylne domnievať, že príbeh britskej kráľovskej rodiny zobrazený  seriáli zodpovedá skutočnosti, napísala britské médiá.
"Je to pekne spracovaná fikcia, rovnako ako u iných televíznych produkcií by mal Netflix veľmi jasne na začiatku povedať, že to nie je viac než to," uviedol minister Dowden v rozhovore s listom Mail on Sunday.
Seriál Koruna doteraz žal ohlas u odbornej i širokej verejnosti, získal tri Zlaté glóbusy a desať cien Emmy. Podľa Netflix ho videlo viac ako 70 miliónov domácností.
Ústredným motívom štvrtej série, ktorá sa vysiela už dva týždne, je stretnutie a svadba princa Charlesa a princeznej Diany. Seriál následníka trónu zobrazuje ako chladného a neverného muža, píše agentúra AFP. Charlesov popis v seriáli uvádza na pravú mieru Penny Junorová, ktorá nedávno napísala biografiu princa Charlesa. "Bol pravdepodobne občas trochu necitlivý, ale domnievam sa, že nikdy nebol arogantný alebo ľahostajný. Myslím, že sa naozaj snažil, aby jeho manželstvo fungovalo," uviedla Junorová podľa AFP.
Podobnú požiadavku na označenie ako fikcii nedávno vzniesol tiež brat princeznej Diany, Charles Spencer. Kritiku zožala tiež napríklad nepresná farba Dianiných šiat alebo zlá rybárska technika princa Charlesa, píše denník The Guardian. Internetová televízia Netflix podľa agentúry AFP aj britských médií odmietla komentár.
Pred rokom, pri uvedení tretej série rovnakého seriálu, sa proti jeho obsahu ohradil bývalý tlačový hovorca kráľovnej Alžbety II. Dickie Arbiter. Dej seriálu vtedy označil za "nevkusný a nepodložený", píše AFP.



Moskovský súd predĺžil do 7. marca väzbu bývalému novinári Ivanovi Safronovovi, ktorý čelí obvineniu z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou. Právne obhajca obvineného uviedol, že sa proti rozhodnutiu odvolá. Informujú o tom agentúry. Safronov vinu popiera.
Súd zasadal za zatvorenými dverami, novinári do sály nemali prístup, uviedol server denníka Kommersant s tým, že rozhodnutie súdu si mohli vypočuť priateľka a sestra Ivana Safronova. Agentúra TASS už na začiatku septembra u predchádzajúceho predĺženie väzby napísala, že súd vtedy konal za zatvorenými dverami, pretože na prípad sa vzťahuje utajenia.
"Ako sa môže cítiť človek, ktorý je obvinený zo spáchania obzvlášť závažného zločinu, keď je nevinný? A navyše, ktorý nechápe, z čoho je obvinený?" odpovedal dnes Safronov advokát Ivan Pavlov na otázky novinárov, v akom stave je jeho klient. Obhajca upozornil, že vyšetrovatelia stále neuviedli, aké majú proti Safronov dôkazy, a na dnešnom súdnom pojednávaní podľa neho nepredložili žiadne nové informácie. Kommersant dnes pripomenul, že vyšetrovatelia doteraz nevysvetlili podrobnosti obvinenia.
Podľa Pavlova sa za Safronov zaručilo 388 ľudí, aby nemusel byť vo väzbe, okrem iného šéfredaktori listov Vedomosti či Kommersant.
Bývalého novinára Safronov, ktorý sa tento rok v máji stal poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, zatkla v júli ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že muža v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. V roku 2017 vraj splnil zadanú úlohu zhromažďovať a odovzdávať informácie o dodávkach ruských zbraní do Afriky a o pôsobení ruských vojakov na Blízkom východe, pričom konečným príjemcom týchto informácií boli podľa FSB Spojené štáty. FSB ďalej tvrdí, že prípad nesúvisí s novinárskou prácou obvineného.
Safronov, ktorý pred svojím pôsobením v Roskosmosu pracoval v denníkoch Kommersant a Vedomosti, vinu odmieta a tvrdí, že je prenasledovaný za svoju predchádzajúcu prácu novinárov.

Copyright © ČTK 2020



Americká ambasáda v Budapešti v pondelok rázne odsúdila článok, v ktorom komisár maďarskej vlády pre kultúru Szilárd Demeter prirovnal amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa k Adolfovi Hitlerovi a nemeckým nacistom. Informovala o tom agentúra AP. Ambasáda sa na sociálnej sieti Twitter ostro vymedzila voči prirovnávaniu aktuálnej diskusie členských štátov Európskej Únie o princípoch právneho štátu s "hrôzostrašným vraždením miliónov ľudí počas holokaustu". Szilárd Demeter, ktorý je zároveň aj riaditeľom budapeštianskeho Petőfiho literárneho múzea, v spornom článku opisuje Sorosa ako "liberálneho führera, ktorého jeho liber-árijská armáda zbožňuje viac ako nacistická armáda Hitlera". Článok v sobotu zverejnil provládny spravodajský portál Origo.hu. Venoval sa aktuálnemu sporu krajín EÚ s Poľskom a Maďarskom, ktoré vetovali dohodu o rozpočte Únie a tiež plán obnovy v hodnote 750 miliárd eur. Dôvodom tohto roku bolo to, že sa EÚ podarilo presadiť nový právny mechanizmus o previazanosti čerpania eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu, s čím dôrazne nesúhlasili Varšava a Budapešť. Európska komisia zároveň voči Poľsku a Maďarsku vedie právne konanie, a to práve kvôli porušovaniu princípov právneho štátu, čo Demeter vo svojom článku prirovnal k prenasledovaniu židov nacistami. Samotný Demeter článok v nedeľu stiahol po tom, ako v Maďarsku vyvolal mohutnú vlnu kritiky, a to aj zo strany maďarských židovských organizácií. Viac ako 12.000 ľudí - vrátane mnohých osobností maďarského spoločenského života doteraz podpísalo petíciu požadujúcu jeho odstúpenie z funkcie.

Copyright © TASR 2020