7. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Slávnostné udeľovanie hudobných cien Grammy odložili pre pandémiu koronavírusu z januára na marec. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Správa prišla v deň, keď Spojené štáty zaznamenali rekordný prírastok úmrtí súvisiacich s koronavírusom, vyše 3900.
Tradičná ceremónia udeľovania cien Grammy sa mala pôvodne konať 31. januára v Los Angeles. Bola však presunutá na 14. marca.
Toto rozhodnutie bolo prijaté na základe diskusií so zdravotníckymi expertmi, ako aj s umelcami, ktorí mali na galavereče vystúpiť. Oblasť Los Angeles je momentálne epicentrom šírenia koronavírusu v Kalifornii.
"Zhoršujúca sa covidová situácia v Los Angeles a preťaženie miestnych nemocníc ... nás priviedli k záveru, že odloženie našej šou je správnym rozhodnutím. Nie je nič dôležitejšie, než zdravie a bezpečnosť" hudobníkov aj organizačného personálu, uvádza sa v spoločnom vyhlásení organizácie hudobníkov Recording Academy, televíznej spoločnosti CBS a produkcie cien Grammy.
Spojené štáty za posledných 24 hodín zaznamenali 3936 úmrtí na COVID-19 a 250.173 nových prípadov nákazy, vyplýva z nových údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. Od začiatku pandémie už v krajine potvrdili vyše 21 miliónov nakazených a viac ako 357.000 prípadov nákazy, píše agentúra AFP.
Na najvyššej úrovni je momentálne aj počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom, ktorých je v v krajine aktuálne vyše 131.000. Najviac postihnuté sú oblasti na juhu a západe USA vrátane Kalifornie.



Súd v Londýne zamietol v stredu žiadosť zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea o prepustenie na kauciu. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
Assange tak bude musieť zostať v londýnskej väznici Belmarsh až do verdiktu vo veci odvolania, ktoré podali USA proti rozhodnutiu trestného súdu Anglicka a Walesu (známeho ako Old Bailey) so sídlom v Londýne. Ten zamietol v pondelok jeho vydanie do USA pre obavu o jeho duševné zdravie, respektíve predpoklad, že v prípade extradície by mohol Assange spáchať samovraždu.
Spojené štáty sa proti tomuto rozhodnutiu odvolali. Mexiko medzitým ponúklo Assangeovi politický azyl.
Stredajšie zamietnutie žiadosti o prepustenie na kauciu odôvodnila sudkyňa Vanessa Baraitserová tým, že Assange by mohol v prípade jej udelenia utiecť a pred súd sa už nedostaviť.
Americké úrady obviňujú Assangea zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010 - 2011. V prípade uznania za vinného v USA by mu hrozilo až 175 rokov za mrežami.
Britská polícia zatkla Assangea v apríli 2019 na ekvádorskej ambasáde v Londýne, kam sa uchýlil zo strachu pred vydaním do Spojených štátov. Policajti zasiahli hneď po tom, ako mu Ekvádor zrušil status žiadateľa o azyl a ukončili tak jeho sedemročný pobyt na tomto veľvyslanectve.





Európska komisia (EK) v stredu odsúdila uväznenie troch vietnamských novinárov za kritiku komunistického režimu. Vyzvala vietnamskú vládu na ich okamžité prepustenie, ako aj na oslobodenie ostatných novinárov, blogerov a ochrancov ľudských práv, ktorých uväznili pre vyjadrenie svojich názorov.
Tlačová agentúra Belga pripomenula, že Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy a Le Huu Minh Tuan, členovia Asociácie nezávislých vietnamských novinárov, známi svojou obhajobou demokracie, boli v utorok odsúdení na 11 až 15 rokov väzenia za kritiku komunistického režimu. Trojica novinárov kritizovala rastúce represie vládnuceho režimu, ku ktorým dochádza pred zjazdom komunistickej strany naplánovaným na 25. januára.
Európska únia, ktorá s touto krajinou nedávno uzavrela dôležité obchodné dohody, vyzvala na okamžité prepustenie trojice novinárov, ktorých súd v Hočiminovom Meste odsúdil za "poskytovanie a šírenie informácií online proti Vietnamskej socialistickej republike". Boli odsúdení aj za to, že "boli v pravidelnom kontakte s odporcami režimu" v krajine i mimo nej.
Novinári sa priznali k písaniu článkov na podporu slobody slova a iných ľudských práv, popreli však šírenie informácií proti komunistickému režimu.


Copyright © TASR 2021





Programy Českej televízie (ČT) vlani v celodennom vysielania zostali medzi ľuďmi nad 15 rokov najsledovanejšie a svoj podiel zvýšili nad 30 percent. Medziročne sa zvýšil zhruba o 0,9 percentuálneho bodu na 30,86 percenta. Druhé v tejto skupine divákov zostali stanice skupiny Nova, podiel na sledovanosti im ale klesol na 27,09 percenta. Tretí Prima si polepšila na 24,78 percenta. Skupina Nova zostala najsilnejšou u divákov v skupinách 15 až 54 rokov a 15 až 69 rokov a tiež v hlavnom vysielacom čase. Vyplýva to z výsledkov merania sledovanosti ATO-Nielsen Admosphere zverejnených na serveri Mediaguru.cz .
Podiel Novy u divákov nad 15 rokov sa medziročne znížil o 1,57 percentuálneho bodu, Prime vzrástol takmer o percentuálny bod. Skupina Barrandov zaznamenala v tejto skupine celodenné podiel 5,53 percenta, ktorý bol oproti roku 2019 nižší o 0,74 percentuálneho bodu.
Výsledok ČT podporilo zvýšenie sledovanosti stanice ČT1 a tiež spustenie novej stanice CT3, ktorá od konca marca do decembra získala celodenný podiel 1,11 percenta, napísal server. Spravodajskému kanálu ČT24 pomohla epidémie koronavírusu a ďalšie mimoriadne udalosti minulého roka k rastu sledovanosti na 5,50 percenta, čo je zatiaľ najlepší výsledok stanice od jej vzniku.
U Novy podľa serveru cez celkový pokles dosiahli lepší výsledok než v predchádzajúcom roku predovšetkým stanice Nova Gold a Nova Action. K rastu skupiny Prima prispeli hlavne tematické stanice Prima Max, Prima Krimi a Prima Love. Nová stanica CNN Prima News získala za dobu svojho vysielania od mája do decembra podiel 0,43 percenta.
Nova síce zostala v ďalších diváckych skupinách 15 až 54 rokov a 15 až 69 rokov najsledovanejšie, aj tu jej ale podiely klesli. Rovnako tak Barrandovu. ČT naopak podiely vzrástli, Prime sa u divákov 15 až 69 rokov zvýšil, v druhej skupine stagnoval.
V hlavnom vysielacom čase medzi 19:00 a 23:00 zostala Nova najsledovanejšie u všetkých diváckych skupín, podiely jej ale medziročne klesli. ČT u divákov nad 15 rokov zostala na druhom mieste a podiel na sledovanosti jej vzrástol. Zvýšil sa tiež tretí Prime. Skupina Nova tak mala v hlavnom vysielacom čase v skupine nad 15 rokov podiel na sledovanosti 31,10 percenta, stanica ČT získali 28,88 percenta a Prima 26,52 percenta.
V celodennom vysielanie pokračovalo v rastovom trende zastupiteľstvo tematických staníc Atmedia, ktoré si medziročne pripísalo 0,4 percentuálneho bodu a priblížilo sa k päťpercentnému podielu na sledovanosti. Televízia Zoznam vlani zdvojnásobila podiel na 0,45 percenta.
V rebríčku desiatich najsledovanejších relácií minulého roka obsadili osem priečok relácie ČT. Najviac divákov videlo premiéru štedrovečernej rozprávky O vianočné hviezde, 3,4 milióna ľudí starších ako štyroch rokov znamenalo podiel na sledovanosti takmer 63 percent. Nasledovali Tri oriešky pre Popolušku s 2,6 milióna divákov a prvý trojicu uzavrela televízna premiéra Hodinárov učeň s 2,5 milióna divákov.


Copyright © ČTK 2021




Liberálny poľský rímskokatolícky časopis, ktorý nedávno kritizoval niektorých vysokých predstaviteľov cirkvi, tvrdí, že miestne cirkevné úrady v Krakove mu po takmer 76 rokoch vypovedali zmluvu o prenájme redakčných priestorov.
Periodikum Tygodnik Powszechny prostredníctvom Facebooku uviedol, že Krakovská kúria mu v pondelok doručila list s 3-mesačnou výpovednou lehotou. Kúria vlastní budovu na Wislnej ulici, v ktorej redakcia časopisu sídli od roku 1945.
Redakcia neuviedla, či bol súčasťou listu aj dôvod výpovede, no poznamenala, že jej presťahovanie vníma ako príležitosť na technologický upgrade.
Tygodnik Powszechny nedávno kritizoval komentáre arcibiskupa krakovskej diecézy Mareka Jedraszewského v otázkach LGBT. Kritizoval tiež niektorých významných cirkevných predstaviteľov, vrátane kardinála Stanislawa Dziwisza, niekdajšieho tajomníka zosnulého pápeža Jána Pavla II., za to, že zaujal vyhýbavý postoj k otázke pedofilných kňazov v Poľsku a vo svete.

Poľská katolícka cirkev sa v histórii tešila veľkej úcte a autorite u prevažne katolíckeho národa, a to aj pre jej nekompromisný a prodemokratický postoj počas vládnutia komunistov pred rokom 1989. V súčasnosti sa teší podpore pravicovej vlády, no tieto úzke väzby vzbudzujú čoraz väčšiu kritiku.



©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.