8. 1. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 





Americká spoločnosť Twitter oznámila, že na 12 hodín zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a nariadila mu odstrániť tri jeho príspevky, ktoré porušujú pravidlá tejto sociálnej siete. Ak tak nespraví, Twitter pohrozil jeho trvalým zrušením. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Predtým, ako Twitter Trumpov účet zablokoval, prezident zverejnil videá, v ktorých reagoval na dianie v americkom hlavnom meste Washington, pričom v nich zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaní výsledkov novembrových prezidentských volieb.
Videá zverejnené Trumpom najskôr odstránili sociálna sieť Facebook a videoserver YouTube a následne k tomuto kroku pristúpil aj Twitter. Tvrdili, že Trump podnecuje násilné protesty svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na budovu amerického Kapitolu, kde mali kongresmani potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách.
Trumpov účet zostane zablokovaný, pokiaľ nedôjde k odstráneniu problematických príspevkov, uviedol bezpečnostný tím Twitteru.
"V dôsledku bezprecedentnej a pretrvávajúcej násilnej situácie vo Washingtone sme požiadali o odstránenie troch tvítov z účtu Donalda Trumpa, ktoré boli dnes zverejnené, z dôvodu opakovaného a závažného porušovania našej politiky," uvádza sa Twitter.







Český premiér Andrej Babiš si vo štvrtok ráno vymenil svoju profilovú fotografiu na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Dosiaľ tam mal snímku s červenou bejzbalovou šiltovkou, akú nosí americký prezident Donald Trump, ale už ju vymenil za fotografiu s rúškom. Babiš tak urobil po násilnom vtrhnutí Trumpových podporovateľov do Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone.
Informácie priniesli český portál iDNES.cz a tlačová agentúra AFP.
Až do stredy mal Babiš na snímke červenú šiltovku s bielym nápisom SILNÉ ČESKO, ktorý pripomínal Trumpovo heslo "Urobme Ameriku opäť veľkou", a teraz má na nej biele rúško s českou vlajkou. Evidentne sa týmto snaží povzbudiť krajanov počas lockdownu, zavedeného pre prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19.
Miliardár a premiér ČR Babiš udalosti v USA na Twitteri odsúdil: "Čo sa stalo v Spojených štátoch, je bezprecedentný útok na demokraciu, pri ktorom zomreli štyria ľudia. Odovzdanie moci medzi prezidentmi musí byť vždy plynulé a pokojné. Pevne dúfam, že tieto incidenty nebudú pokračovať," napísal vo štvrtok ráno.
Babiš bol kedysi prezývaný aj český Trump, pretože vďaka svojmu bohatstvu je štvrtým najbohatším českým občanom, ako uviedol magazín Forbes.
Premiér v tvíte dodal: "Trump stále opakuje, že voľby boli zmanipulované a podvodné. Podnecoval tieto nálady a to bolo nesprávne."
Babiša od stredajšieho večera niektorí ľudia vyzývali, aby fotku so šiltovkou odstránil. O dve hodiny naozaj zmizla a objavila sa tam iná.
Pri stredajšom vpáde Trumpových podporovateľov do sídla Kongresu zomrela aj jedna žena. Stalo sa to práve v čase, keď obe komory Kongresu rokovali o potvrdení hlasov voliteľov z jednotlivých amerických štátov. Snemovňa reprezentantov aj Senát nakoniec formálne potvrdili víťazstvo Trumpovho demokratického súpera Joea Bidena, pripomenul portál iDNES.cz.



Sociálna sieť Facebook zablokovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa "na neurčitý čas" vzhľadom na jeho snahy podnecovať násilie, ku ktorému došlo tento týždeň v hlavnom meste Washington. Oznámil to vo štvrtok šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.
Zuckerberg spresnil, že zákaz, ktorý bol oznámený v stredu na 24 hodín, sa predĺžil z dôvodu Trumpovho "používania našej platformy na vyvolávanie násilnej vzbury proti demokraticky zvolenej vláde".
"Sme presvedčení, že riziko spojené s umožnením, aby prezident pokračoval vo využívaní našej služby počas tohto obdobia, je skrátka príliš veľké. Rozhodli sme sa preto predĺžiť zablokovanie jeho účtov na Facebooku a Instagrame na neurčitý čas - najmenej na nasledujúce dva týždne, kým sa neukončí pokojné odovzdanie moci," uviedol na Facebooku Zuckerberg.


Copyright © TASR 2021