4. 1. 2021

Zomrel Gerry Marsden

Zomrel Gerry Marsden




Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu Gerry Marsden, spevák britskej bigbítovej skupiny Gerry and the Pacemakers, ktorej verzia piesne "You'll Never Walk Alone" sa stala hymnou anglického futbalového klubu FC Liverpool. Informovala o tom stanica BBC.
"Gerryho hlas sprevádzal naše najväčšie noci. Jeho pieseň spájala hráčov, realizačný tím a fanúšikov na celom svete," uviedol FC Liverpool na svojom twitterovom účte.
Podľa pozostalých Marsden zomrel po krátkej chorobe, ktorá nesúvisela s ochorením COVID-19.
Skupina Gerry and the Pacemakers patrila, podobne ako The Beatles, "do stajne" manažéra Briana Epsteina. V roku 1963 sa stala prvou britskou kapelou, ktorej prvé tri piesne obsadili prvú priečku hitparády.
Medzi jej ďalšie hity patrí pieseň "Ferry Cross the Mersey" z roku 1964. Pieseň napísal samotný Gerry Marsden ako poctu svojmu rodnému mestu Liverpool. Stala sa hitom na oboch brehoch Atlantiku. V Spojenom kráľovstve obsadila v hitparáde ôsme miesto, v Spojených štátoch sa umiestnila o dve priečky vyššie.
Paul McCartney označil skupinu Gerry and the Pacemakers za "najväčších rivalov" skupiny The Beatles v regióne Merseyside. "Vždy si na teba spomeniem s úsmevom," napísal Paul McCartney na počesť Marsdena.
Poctu na Twitteri mu vyjadril aj Ringo Starr, bubeník The Beatles, ktorý zaželal "pokoj a lásku" rodine Marsdenovej.
Gerrymu Marsdenovi udelili v roku 2003 Rad britského impéria za pomoc a podporu, ktorú poskytol obetiam tragédie, ktorá sa stala v roku 1989 na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde.

opyright © TASR 2021