18. 5. 2021

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




AT&T Global Network Services Slovakia - Profesiadays
Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T v pondelok ohlásila dosiahnutie dohody o spojení jej mediálnej divízie WarnerMedia s mediálnou spoločnosťou Discovery. Otvorila sa tak cesta, aby jedny z najväčších hollywoodskych štúdií mohli konkurovať takým mediálnym gigantom ako sú Netflix a Disney. Predpokladá sa, že dohodou o spojení vznikne nová firma, oddelená od AT&T, ktorej hodnota by mohla byť 150 miliárd dolárov. Informuje o tom portál cnbc.com.
Spoločnosť AT&T vlastní televízne firmy CNN a HBO a štúdiá Warner Bros po tom, ako v roku 2018 za 109 miliárd dolárov kúpila firmu Time Warner, ktorú neskôr premenovala na WarnerMedia. Spoločnosti Discovery patria televízne stanice Animal Planet a Discovery Channel.
Televízna stanica HBO a streamovacia služba HBO Max, ktoré patria do WarnerMedia, údajne majú celosvetovo 64 miliónov predplatiteľov. Spoločnosť Discovery minulý mesiac uviedla, že počet jej predplatiteľov stúpol na 15 miliónov. Avšak Netflix má v súčasnosti globálne zhruba 208 miliónov predplatiteľov a počet predplatiteľov streamovacej služby Disney+ nedávno prekročil hranicu 100 miliónov.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Ferghana news agency files complaint against site blocking in Russia | RSF

 

Rusko v pondelok oznámilo, že bude pokračovať v obmedzovaní prístupu na stránky sociálnej siete Twitter, avšak už len v mobilných zariadeniach. Rozhodnutie o spomalení prenosu dát v pevných sieťach zrušilo, informovala agentúra Interfax.
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v polovici marca prijala opatrenia obmedzujúce prenosovú rýchlosť dát pre Twitter, pričom túto sociálnu sieť obvinila z neodstránenia obsahu súvisiaceho s detskou pornografiou, užívaním drog a výzvami adresovanými maloletým, aby spáchali samovraždu.
Roskomnadzor dal spoločnosti Twitter mesiac na odstránenie tohto obsahu. Ak by Twitter tejto žiadosti nevyhovel, Rusko by pristúpilo k jeho úplnému zablokovaniu.
V pondelok vydal Roskomnadzor vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Twitter v Rusku úplne nezablokuje, keďže auditom sa zistilo, že táto sociálna sieť odstránila viac ako 90 percent "škodlivých informácií".
Roskomnadzor síce bude Twitteru aj naďalej obmedzovať prenosovú rýchlosť dát, ale len na mobilných sieťach, nie v pevných sieťach vrátane wi-fi.
Podľa zverejneného vyhlásenia Roskomnadzor zistil prípady nelegálneho obsahu aj "na iných internetových stránkach, vrátane Facebooku a YouTube". Varoval, že v prípade, že tieto platformy neprijmú adekvátne opatrenia, môžu sa aj na ne vzťahovať podobné sankcie ako na Twitter.
Opatrenia ruských úradov proti Twitteru a iným sociálnym médiám z posledných mesiacov vyvolali obavy kritikov Kremľa, ktorí sa domnievajú, že cieľom týchto opatrení je umlčať opozíciu.
Súd v Moskve v apríli dal v apríli Twitteru tri pokuty v celkovej výške 8,9 milióna rubľov (98.822 eur) za to, že neodstránil príspevky vyzývajúce maloletých, aby sa pridali k úradmi nepovoleným protestom na podporu uväzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.
Moskovský súd v tom istom mesiaci vyrubil pokutu aj sieti TikTok, a to za rovnaké konanie. TikTok musel zaplatiť viac ako 24.000 eur.
V januári zasa ruské úrady obvinili platformy zahraničných sociálnych médií, že zasahujú do vnútorných záležitostí Ruska - dopustili sa ho údajne tým, že neodstránili výzvy na účasť na zhromaždeniach na podporu Navaľného.
Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom vystúpení na januárovom virtuálnom Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose kritizoval sociálne siete a technologické spoločnosti, ktoré ich vlastnia, za ich snahu "ovládnuť spoločnosť, nahradiť legitímne demokratické inštitúcie a uzurpovať si právo jednotlivca rozhodovať o tom, ako žiť a aké názory vyjadriť".

 

Copyright © TASR 2021