19. 5. 2021

Rozhlasové vysielače v Žiline a Banskej Bystrici prejdú generálnou obnovou anténnych systémov

Rozhlasové vysielače v Žiline a Banskej Bystrici prejdú 
 

generálnou obnovou anténnych systémov


Práce na anténnom systéme vysielača Žilina Krížava, ktorých začiatok bol naplánovaný na prvú polovicu mája, bol z dôvodu nepriaznivého počasia posunutý na 19. 5. 2021. V tomto termíne bude realizovaná celodenná odstávka FM aj DVB-T vysielania Žilina tak, aby mohol byť namontovaný náhradný anténny systém pre našich rozhlasových poslucháčov. Z rovnakého dôvodu bude 19. 5. odstávka aj na DVB-T vysielačoch Ľubochňa, Terchová a Skalité, pre ktorých je uvedený vysielač zdrojom signálu. Obnova technológie si vyžiada niekoľko dočasných odstávok vysielania.
Prevádzkovateľ vysielania spoločnosť Towercom, a.s. vynaloží maximálne úsilie, aby odstávky verejnoprávneho rozhlasového a televízneho vysielania boli minimalizované, pri zachovaní bezpečnosti pracovníkov, ktorí sa budú na výškových prácach podieľať.
Po dohode s RTVS bolo pripravené FM vysielanie z náhradného anténneho systému od 26. mája. Vysielanie, ktoré bude prevádzkované na rovnakých frekvenciách, ale so zníženým výkonom, bude dostupné pre väčšinu poslucháčov v uvedenej oblasti až do ukončenia prác na stožiari, ktoré je plánované na 17. júna.
V posledný deň prác je opätovne možné očakávať celodennú odstávku FM aj DVB-T vysielania z dôvodu demontáže dočasného anténneho systému. Vysielanie bude po ukončení prác opätovne spustené s pôvodnými technickými parametrami a plným vyžiareným výkonom. Ďalšou možnosťou, ako môžu poslucháči v danom období prijímať rozhlasový signál RTVS, je preladenie na inú frekvenciu rovnakej programovej služby, ktorá môže byť v danej lokalite dostupná.
Odstávky sa budú týkať týchto rozhlasových programových služieb: Rádio Slovensko 103,5 MHz; Rádio Regina 100,1 MHz; Rádio Devín 97,2 MHz; a Rádio FM 94,5 MHz.
Harmonogram nevyhnutých práce na anténnom systéme v lokalite Banská Bystrica Suchá Hora je naplánovaný na polovicu júla a RTVS ho poskytne poslucháčom pred začiatkom letných prázdnin.