5. 11. 2021

Relácia RTVS S vami doma (Tumenca khere) nominovaná ako jeden z Činov roka na Roma Spirit 2021

Relácia RTVS S vami doma (Tumenca khere) nominovaná ako jeden

S vami doma (Tumenca khere) - Televízny videoarchív - RTVS.sk
 
z Činov roka na Roma Spirit 2021


Relácia Tumenca khere sa na obrazovky RTVS dostala prvýkrát v októbri minulého roka. „Prvý lockdown priniesol do našich životov paradoxne viac práce, ale aj nové nápady a realizácie. Relácia S vami doma – Tumenca khere vznikala počas lockdownu práve preto, aby sme deti bez prístupu k online vyučovaniu, čiže nielen rómske deti, motivovali učiť sa aj iným spôsobom. V posledných covidových rokoch sa pre nás v košickom televíznom štúdiu stali prekážky „iba“ novými skúškami. A spolu s rómskymi moderátormi Klaudiou Oláhovou a jej dcérou Sárkou, Michalom Sivákom a Mariánom Balogom sme sa stali istým spôsobom priekopníkmi“, povedala tímlíderka redakcie Ľuba Koľová.

Rómske vysielanie pre deti doteraz na obrazovkách verejnoprávnej televízie nebolo. Aj preto tvorcovia tejto novej relácie získali nomináciu v kategórii Čin roka, kde sú spolu s nimi nominovaní aj etnograf Alexander Mušinka za monografiu Eleny Lackovej a Martina Horňáková za vytvorenie Rómsko-slovenského frazeologického slovníka. „V košickom televíznom štúdiu sa intenzívne venujeme príprave programov pre deti. S vami doma (Tumenca khere) je špecifický tým, že vznikal ako aktuálna reakcia košického štúdia na nemožnosť detí z marginalizovaných skupín vzdelávať sa v čase, keď boli zatvorené školy. Začínali sme vo veľmi skromných podmienkach, bez nákladnej scény, ale s absolútnym nasadením a odhodlaním všetkých tvorcov i v úzkej spolupráci s odborným externým prostredím. Všetci sme pochopili, že tu ide o viac ako o televíznu zábavu. Detskí diváci, ich rodičia a učitelia nám napokon dali vedieť, že vzdelávanie hravou formou a navyše striedavo v rómskom a slovenskom jazyku je pre nich prístupné a užitočné“, hovorí riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala, ktorý je zároveň jedným z tvorcov relácie.

Úspech prvej 10-dielnej série si priam vynútil pokračovanie. Druhá séria mala 12 častí a tvorcovia postupovali podľa písmen v abecede. „Momentálne finišujeme tretiu sériu so zaujímavými témami podľa písmen abecedy, napríklad o tom, ako žijú Mravce, čo sa deje v Nemocnici, čo sú to Oceány a ako ich chrániť, ako vznikli Peniaze, alebo kto sú Ufónci. Pri príprave scenárov si dávam špeciálne záležať na tom, aby boli aktivity, básničky, rozprávky a nové vedomosti nakombinované tak, ako sa s nimi deti stretávajú aj na vyučovaní v škole bez ohľadu na to, v ktorom ročníku práve sú,“ vysvetľuje scenáristka Ivana Smrčová.

Oceňovanie Roma Spirit s cieľom prezentovať a oceniť pozitívne prínosy v prospech rómskeho etnika sa tento rok uskutoční už trinástykrát. RTVS si vo vysielaní pripomenie Medzinárodný deň ľudských práv v predvečer 9. decembra 2021 aj spomínaným Galavečerom z odovzdávania ocenení Roma Spirit 2021.