2. 11. 2021

Zomrela Jana Altmannová

Zomrela Jana Altmannová

Jana Altmannová | FILMIS.SK
Praha 2. novembra (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrela česká herečka, dabérka a pedagogička Jana Altmannová. Informovala o tom televízia Nova na svojom spravodajskom portáli TN.cz, ktorému túto správu potvrdil zdroj z prostredia jej rodiny.
Fanúšikovia si herečku pamätajú najmä z dabingu, ale aj z množstva filmov a rozprávok, v ktorých sa objavovala najmä v menších úlohách.
Jana Altmannová sa narodila v roku 1944 v Prahe. V roku 1968 absolvovala štúdium na Katedre bábkového divadla Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Potom päť rokov pôsobila v západonemeckom Essene, kde sa venovala aj pedagogickej činnosti. Po svojom návrate do vtedajšieho Československa sa stala členkou Divadla Spejbla a Hurvínka a neskôr Ústredného bábkového divadla.
Od roku 1982 vyučovala na DAMU a venovala sa dabingu. V osemdesiatych rokoch minulého storočia sa objavila napríklad vo filmoch Vrchní, prchni! (1980), či Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982). V roku 2003 hrala vo filme Kameňák. Zahrala si aj v divácky úspešnej trilógii Babovřesky a zažiarila tiež v českom seriáli Ulica.



Zdroj: TASR