28. 7. 2022

HOAX: Predsedníčka EK nepovedala, že vlastníctvo áut je škodlivé ako fajčenie

HOAX: 

 


Predsedníčka EK nepovedala, že vlastníctvo áut je škodlivé ako fajčenie


Paríž/Bratislava 27. júla (TASR) - Tisícky používateľov sociálnych sietí zdieľali krátky text odsudzujúci vlastníctvo automobilov – v skutočnosti pochádzajúci z blogu slovenského Denníka N – ako domnelý citát predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej. Príspevky taktiež obsahovali nepravdivé tvrdenia o európskych plánoch obmedzenia vlastníctva automobilov od roku 2023. V skutočnosti sa pripravovaná európska legislatíva týka iba obmedzenia predaja nových áut poháňaných spaľovaním fosílnych palív od roku 2030 a 2035 a nesúvisí s individuálnym vlastníctvom áut. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Ursula von der Leyenová: 'Individuálne vlastníctvo automobilu musí byť ako fajčenie: ak sa rozhodnem auto vlastniť a nevyhnutne nemusím, spoločnosť mi musí dôrazne hovoriť, že to pohodlie je na úkor niekoho alebo niečoho – v tomto pripade nielen zdravia, ale budúcnosti nás všetkých'," píše sa v mnohých slovenských príspevkoch na Facebooku.
Tieto príspevky sú však nepravdivé. Výrok pripisovaný predsedníčke EK v skutočnosti pochádza od slovenského blogera a pracovníka Denníka N Radoslava Augustína.
Súčasťou príspevkov je aj veta, podľa ktorej predsedníčka EK Ursula von der Leyenová údajne povedala: "V roku 2023 prijmeme smernicu, ktorá upraví podmienky vlastnenia a držby motorových vozidiel."
Radoslav Augustín publikoval túto pasáž ako súčasť svojich úvah o ekologickej udržateľnosti a reputácii individuálneho vlastníctva áut v mestách z hľadiska klimatickej krízy, pripomína AFP. Svoje myšlienky zverejnil 27. mája 2022 na osobnom FB profile a o deň neskôr v blogovej sekcii Denníka N pod názvom Reputácia áut sa musí zhoršiť. Augustín, ktorého agentúra AFP kontaktovala, potvrdil, že je autorom daného textu.
"Pri tomto príspevku som volil ako nástroj provokatívny tón, aby som vzbudil záujem o tému. Nenapadlo mi, že v tom budem užitočný pre tvorcov fake news, ktorí používajú provokáciu ako palivo pre hnev, ktorý je nástrojom udržania pozornosti na Facebooku," komentoval Augustín zneužitie svojho textu.
Podľa nepravdivých príspevkov na sociálnych sieťach mala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová taktiež vyhlásiť, že "v roku 2023 prijmeme smernicu, ktorá upraví podmienky vlastnenia a držania motorových vozidiel".
Agentúra AFP preskúmala dostupné mediálne zdroje, zdroje európskych inštitúcií a verejné vystúpenia Ursuly von der Leyenovej, ale nezistila nijakú zmienku o tom, že by verejne spomínala plán obmedzovania "vlastníctva či držby motorových vozidiel".
 



Zdroj TASR