25. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Strategie - Ruský denník Novaja gazeta chce pre svojich redaktorov zbrane.  Na sebaobranu 

Ruské úrady v sobotu zablokovali prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG).
K zablokovaniu webu, nazvaného Novaja rasskaz-gazeta, došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády.
Ide o novodefinovaný trestný čin, ktorý sa od marca hojne využíva na potlačenie kritiky ruskej vojenskej intervencie na Ukrajine, poznamenala agentúra AFP.
Svoj nový projekt redakcia NG oznámila 15. júla. Jeho prvé číslo vyšlo vo formáte pdf aj v tlačenej verzii, ktorú bolo možné zakúpiť len na webe NG. Obsahovalo okrem iného aj analýzu ideológie ruského prezidenta Vladimira Putina a autoritárstva.
"Vydržali sme sedem dní a deväť hodín. List z (cenzorského) úradu Roskomnadzor prišiel v sobotu večer. O dve hodiny neskôr sa začala blokáda" prístupu na web, uviedla redakcia.
Redakcia informovala, že "voči papierovej verzii časopisu neboli podané žiadne sťažnosti", preto pokračuje v príprave druhého čísla. Redakcia vyzvala čitateľov, aby sa nenechali odradiť.
Novaja gazeta, ruský investigatívny denník známy svojimi reportážami o korupcii elít a hrubom porušovaní ľudských práv, bol koncom marca nútený pozastaviť vydávanie online i tlačenej verzie.
Ruské úrady mu vtedy pohrozili zákazom za porušenie kontroverzného zákona o tzv. zahraničných agentoch, pretože v jednom z článkov nebolo explicitne uvedené, že daný respondent je na zozname zahraničných agentov.
Roskomnadzor tiež žiadal, aby redakcia z webu odstránila materiály spravodajkyne Jeleny Kosťučenkovej z Ukrajiny a niekoľko ďalších textov súvisiacich s vojnou.
Po pozastavení vydávania denníka časť jeho redaktorov emigrovala a spustila nové vydanie zo západnej Európy. Jeho webová stránka je v Rusku nedostupná.
Šéfredaktor denníka NG Dmitrij Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu za mier a je veľkým kritikom vojny na Ukrajine.




Google

Proruskí separatisti ovládajúci časť východoukrajinskej Doneckej oblasti oznámili, že zakážu internetový vyhľadávač Google, ktorý podľa nich podporuje "terorizmus" a "násilie". TASR správu prevzala v piatok z denníka The Guardian.
Podľa Denisa Pušilina, vodcu tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR), Google okrem toho pomáha šíriť ukrajinskú a západnú propagandu a dezinformácie.
"V popredí týchto snáh na poli informačných technológií je vyhľadávač Google, ktorý otvorene - na príkaz svojich poručníkov z americkej vlády - podporuje terorizmus a násilie proti všetkým Rusom a obzvlášť voči obyvateľstvu Donbasu," napísal šéf doneckých separatistov na sociálnej sieti Telegram.
Svoje tvrdenia Pušilin nepodložil žiadnymi dôkazmi.
Podľa jeho slov bude tento najpopulárnejší svetový vyhľadávač na území DĽR zablokovaný až dovtedy, kým sa spoločnosť "Google nevzdá svojho zločinného prístupu a vráti sa k dodržiavaniu všeobecne prijímaných princípov práva, morálky a zdravého rozumu".
Existenciu separatistickej Doneckej ľudovej republiky vo východoukrajinskom Donbase aktuálne uznávajú len tri členské štáty OSN: Rusko, Sýria a Severná Kórea.
Denis Pušilin bol pred vstupom do politiky na strane proruských separatistov v roku 2014 prakticky neznámym lokálnym politikom, ktorý sa neúspešne uchádzal o kreslo v ukrajinskom parlamente.
Google už vo štvrtok zakázala aj tzv. Luhanská ľudová republika, vyhlásená na separat
istami ovládaných územiach v Luhanskej oblasti.


Saudi police arrest man who helped Israeli sneak into Mecca | Religion News  | Al Jazeera 

Saudskoarabské úrady zatkli muža, ktorý údajne pomohol novinárovi izraelskej televízie dostať sa do Mekky. Do tohto najposvätnejšieho mesta islamu a rodiska proroka Mohameda majú pritom povolený vstup len moslimovia, píše agentúra AFP.
Oblastný policajný zbor v Mekke v piatok oznámil, že došlo k zadržaniu saudskoarabského občana podozrivého z toho, že napomohol nemoslimskému žurnalistovi preniknúť do tohto najdôležitejšieho pútnického miesta islamu.
Celý prípad bol podľa polície postúpený príslušnej prokuratúre, rovnako ako prípad uvedeného novinára, voči ktorému budú podniknuté príslušné kroky v súlade s platnými zákonmi Saudskej Arábie. Totožnosť žurnalistu ani jeho pomocníka úrady nezverejnili.
Novinár Gil Tamary, pracujúci pre súkromnú izraelskú televíziu Kanál 13, v pondelok zverejnil video zo svojho pobytu v Mekke, ktoré vyvolalo v Saudskej Arábii i inde v moslimskom svete vlnu pobúrenia.
Na desaťminútovom videozázname vidieť, ako Tamaryho - hovoriaceho striedavo hebrejsky a anglicky - sprevádza muž, zrejme miestny sprievodca, ktorého tvár je v záujme ochrany jeho totožnosti rozostrená, uviedla turecká televízia TRT.
Gil Tamary pricestoval do Saudskej Arábie ako súčasť novinárskeho sprievodu, ktorý pokrýval minulotýždňovú návštevu prezidenta USA Joea Bidena v tejto moslimskej krajine. Tamary pritom vedome porušil platný zákaz a tajne prenikol do najposvätnejšieho mesta islamu ako prvý izraelský novinár vôbec.
Izraelská televízia Kanál 13 zdôraznila, že Tamaryho pobyt v Mekke nebol mienený ako urážka moslimov, ale že išlo "dôležitý novinársky počin" a prejav prirodzenej novinárskej zvedavosti. Zároveň sa však ospravedlnila všetkým vyznavačom islamu, ktorí pociťujú jeho počínanie ako urážku. Samotný Tamary tvrdí, že chcel upriamiť pozornosť na kľúčový význam Mekky v islamskom svete.
Kritici, a to aj z radov Izraelčanov, tvrdia, že Gil Tamary svojím konaním poškodil Spojenými štátmi podporované snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Medzi oboma týmito dlhodobo znepriatelenými krajinami existujú zatiaľ len neoficiálne kontakty podporované spoločnými obavami z rastúceho regionálneho vplyvu Iránu.

How YouTube Works - Product Features, Responsibility, & Impact 

 Internetová platforma YouTube vo štvrtok oznámila, že v rámci boja proti dezinformáciám o interrupciách začne odstraňovať videá obsahujúce nepravdivé alebo nebezpečné tvrdenia o tomto zákroku, informovala agentúra AFP.
YouTube podľa nej k tomu pristúpil takmer mesiac po tom, ako Najvyšší súd USA zrušil federálne právo na potrat, ako aj v čase, keď mnohé ženy na internete hľadajú spoľahlivé informácie o tehotenstve a prípadne aj o možnostiach jeho ukončenia.
"Od dnešného dňa a počas niekoľkých nasledujúcich týždňov budeme odstraňovať obsah, ktorý poskytuje návod na nebezpečné metódy (vykonávania) potratov alebo propaguje nepravdivé tvrdenia o nebezpečenstve potratov," uviedla hovorkyňa platformy YouTube.
Ako príklad obsahu, ktorý bude z platformy odstránený, YouTube uviedol návody na riskantné domáce interrupcie, ako aj nepravdivé tvrdenia o dôsledkoch interrupcií: ide napr. o dohady, že tento zákrok spôsobí rakovinu alebo neplodnosť.
Okrem toho k videám alebo diskusiám týkajúcim sa potratov začne YouTube pridávať aj informácie z Národnej lekárskej knižnice, aby používateľom poskytol hodnoverný kontext.
Stránku na streamovanie videí prevádzkuje spoločnosť Google patriaca spoločnosti Alphabet, ktorá začiatkom júla oznámila, že bude vymazávať históriu polohy používateľov pri návšteve kliník vykonávajúcich interrupcie, útulkov pre obete domáceho násilia a iných miest, kde ľudia v núdzi hľadajú pomoc a súkromie.
"Ak naše systémy identifikujú, že niekto navštívil jedno z týchto miest, vymažeme tieto záznamy z histórie polohy krátko po ich návšteve," napísala vtedy na blogu Jen Fitzpatricková, viceprezidentka spoločnosti Google.
Samotné platformy totiž vyjadrili obavy, že osobné údaje žien, ktoré podstúpili interrupciu, alebo osôb, čo im akýmkoľvek spôsobom pomohli, by mohli byť použité proti nim prokurátormi v konzervatívnych amerických štátoch, ktoré zakázali interrupcie.
Tieto zmeny na platforme YouTube nasledujú po tom, ako Najvyšší súd USA zrušil svoje rozhodnutie z roku 1973, ktoré stanovilo ústavné právo na interrupciu, čo malo vo viacerých štátoch americkej Únie za následok zákaz alebo prísne obmedzenie vykonávania tohto zákroku. Verdikt súdu súčasne viedol k masovým protestom po celých Spojených štátoch.
Videoslužba spoločnosti Google tiež oznámila, že obsah týkajúci sa potratov zaradí do svojich zásad o dezinformáciách v oblasti medicíny, ktoré už zakazujú nepravdivý alebo zavádzajúci obsah o chorobe COVID-19 alebo vakcínach a očkovaní.

Copyright  © TASR 2022


Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii – Mobilné  Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami


Americká spoločnosť Twitter prevádzkujúca rovnomennú sociálnu a mikroblogovaciu sieť v druhom kvartáli skončila v strate. Jej tržby sa znížili, hoci počet používateľov stúpol. Firma za apríl až jún vykázala stratu 270 miliónov dolárov. Jej tržby sa zmenšili o 1 percento na 1,18 miliardy dolárov. Išlo o odzrkadlenie spomalenia v reklamnom priemysle a tiež neistoty v otázke, ako sa skončí spor medzi firmou a americkým miliardárom a šéfom Tesly Elonom Muskom, ktorý sa dohodol na prevzatí Twitteri, ale ponuku neskôr odvolal.
Právny spor spoločnosti Twitter a Elona Muska pritom zatienil najnovšie výsledky firmy. Twitter totiž chce, aby Musk dodržal aprílovú dohodu a kúpe firmy za 44 miliárd dolárov. Twitter na Muska žalobu podal minulý týždeň a žiada, aby sa transakcia dokončila. Sudca tento týždeň stanovil pojednávanie na október. Dal tak za pravdu Twitteru, že príliš veľké odkladanie rozhodnutia by mohlo firme spôsobiť nenapraviteľné škody. Súd sa bude konať v štáte Delaware, ak Musk a Twitter dovtedy nedosiahnu dohodu.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.