29. 7. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Marina Ovsyannikova: German outlet hires Russian protester - BBC News


Za absurdné označila vo štvrtok bývalá ruská televízna redaktorka Marina Ovsiannikovová na súde obvinenie z diskreditácie ruskej armády, ktoré bolo voči nej vznesené. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ovsiannikovová sa stala známou po tom, čo v marci v živom vysielaní ruskej štátnej televízie Pervyj kanal protestovala proti vpádu Ruska na Ukrajinu. Po tomto incidente bola nakrátko zadržaná a následne prepustená s pokutou. Následne bola nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí.
Ovsiannikovová vo štvrtok prišla na súd pre príspevky, ktoré po incidente v štúdiu zverejnila na sociálnych sieťach. Novinárka v nich uviedla, že ľudia zodpovední za konanie Ruska na Ukrajine skončia na lavici obžalovaných pred medzinárodným súdom.
Za tieto výroky jej teraz hrozí až 15 rokov väzenia za diskreditáciu ruskej armády. Tieto obvinenia boli vznesené na základe zákona, ktorý bol prijatý v marci po tom, čo ruská armáda vpadla na Ukrajinu.
Ovsiannikovová na súde uviedla, že nerozumie, za čo je súdená. "To, čo sa tu deje, je absurdné... Ako keby ste ma obviňovali zo šírenia opičích kiahní. Cieľom tohto procesu je zastrašiť mňa a všetkých ľudí, ktorí v Rusku nesúhlasia s touto vojnou," uviedla.
Zopakovala svoj nesúhlas s konaním Moskvy na Ukrajine, pričom uviedla, že svoje slová nedovolá a Rusko opäť označila za agresora. "Začatie tejto vojny je najväčším zločinom našej vlády," vyhlásila Ovsiannikovová.


Marina Ovsyannikova, Russian TV protester, decries Putin propaganda |  Ukraine | The Guardian

Súd v Moskve nariadil vo štvrtok novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá v živom televíznom vysielaní odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu, zaplatiť pokutu vo výške 50.000 rubľov (okolo 800 eur) za poškodzovanie dobrého mena ruskej armády. Informuje o tom TASR na základe správy tlačovej agentúry AFP.
Verdikt moskovského okresného súdu oznámila agentúre AFP priamo zo súdu samotná Ovsiannikovová, bývalá editorka štátom ovládanej ruskej televízie Prvý kanál.
Ovsiannikovovej obhajca Dmitrij Zachvatov informoval, že pokutu dostala za júlové vyjadrenia proti vojenskej operácii Moskvy na Ukrajine, keď sa objavila na moskovskom okresnom súde vo štvrti Basmannyj, aby podporila mestského poslanca a opozičného aktivistu Iľju Jašina. Ten je jedným z posledných popredných opozičných predstaviteľov stále žijúcich v Rusku. V polovici júla ho na dva mesiace umiestnili do vyšetrovacej väzby za kritiku ruskej invázie na Ukrajinu.
Ovsiannikovovú, 44-ročnú matku dvoch detí, tento mesiac tiež nakrátko zadržali po tom, čo sama demonštrovala neďaleko Kremľa s pútačom kritizujúcim inváziu aj prezidenta Vladimira Putina. Zachvatov povedal, že novinárka ostáva v Rusku a nemá v pláne odísť.
V marci sa na Ovsiannikovovú obrátila pozornosť sveta, keď narušila živé vysielanie televízie a odsúdila v ňom vojenský zásah Ruska na Ukrajine.
Moskva po vyslaní vojakov na Ukrajinu prijala zákony s hornou sadzbou až 15 rokov väzenia za šírenie informácií o ruskej armáde, ktoré úrady označia za nepravdivé. Ruské úrady neoznámili začatie vyšetrovania proti Ovsiannikovovej.
Po svojom marcovom proteste v živom televíznom vysielaní strávila Ovsiannikovová určitý čas v zahraničí a pracovala pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich dvoch detí.
Ovsiannikovová vo štvrtok na súde zopakovala svoj nesúhlas s konaním Moskvy na Ukrajine, pričom uviedla, že svoje slová neodvolá a Rusko opäť označila za agresora. "Začatie tejto vojny je najväčším zločinom našej vlády," vyhlásila.

Vdova po zavraždenom novinárovi Chášukdžím chce aby zasiahol Biden 

Turecká snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího je rozhorčená rozhodnutím francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona stretnúť sa v Paríži so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.
"Som pohoršená a nahnevaná, že Emmanuel Macron prijme so všetkými poctami kata môjho snúbenca Džamála Chášukdžího," povedala pre AFP Hatice Cengizová.
Macronove rozhovory v Paríži s faktickým vládcom kráľovstva bohatého na ropu - všeobecne známym pod skratkou MBS - sa budú konať vo štvrtok večer v čase, keď západné mocnosti hľadajú nové zdroje energií, aby mohli byť po invázii na Ukrajinu menej závislé od Ruska.
Novinára Chášukdžího žijúceho v exile v USA zavraždili a rozštvrtili po tom, čo vošiel do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom meste Istanbul, kam chcel priniesť doklady, ktoré mu mali umožniť oženiť sa v októbri 2018 s Cengizovou.
Vyšetrovanie OSN označilo Chášukdžího smrť za "mimosúdne zabitie, za ktoré je zodpovedná Saudská Arábia".
Saudskoarabský korunný princ poprel, že nariadil vraždu Chášukdžího.
"Všetky doteraz vykonané medzinárodné vyšetrovania... uznávajú zodpovednosť MBS za túto vraždu," povedala Cengizová.
"Prudký nárast cien energií spôsobený vojnou na Ukrajine nemôže ospravedlniť to, že - v mene údajnej reálpolitiky - dáme rozhrešenie osobe zodpovednej za saudskoarabskú politiku voči jej politickým odporcom," vyhlásila Cengizová. 


TV and MEDIA: MEDIA NEWS

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) chce odňať licenciu nezávislým ruským novinám Novaja gazeta. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy britskej stanice BBC, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie vydavateľa novín.
Novaja gazeta pozastavila svoju činnosť v marci po tom, čo ruské úrady vyhlásili, že médiá, ktoré nazvú ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine vojnou, dostanú pokutu alebo ich zatvoria. Teraz však Novaja gazeta informuje, že Roskomnadzor jej chce úplne odňať licenciu. Vydavateľ podľa vlastných slov nevie, prečo tento krok prichádza práve teraz. O svoje práva však chce bojovať na súde.
"Nelúčime sa," uvádza sa vo vyhlásení.
Ruské úrady v sobotu zablokovali prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári Novej gazety. K zablokovaniu webu s názvom Novaja rasskaz-gazeta došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády.
Šéfredaktor Novej gazety Dmitrij Muratov dostal vlani Nobelovu cenu za mier za obranu slobody prejavu v Rusku. Muratov je kritikom ruskej invázie na Ukrajinu.

 

 

Copyright  © TASR 2022

 


Meta Platforms hrozí, že by mohla z Evropy stáhnout služby Facebook a  Instagram | FXstreet.cz

Americká spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou firmou Facebooku a Instagramu, za apríl až jún tohto roka vykázala prvý kvartálny pokles príjmov vo svojej histórii. Tento výsledok v podstate kopíruje širší pokles trhu digitálnej reklamy. Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg uviedol, že firma spomaľuje tempo investícií a plánuje „stabilne redukovať“ rast počtu zamestnancov po výraznom zvýšení počtu pracovníkov v skoršej časti tohto roka.
Tržby firmy Meta za apríl až jún medziročne oslabili o jedno percento na úroveň 28,82 miliardy dolárov. Spoločnosť Meta v druhom štvrťroku dosiahla zisk 6,69 miliardy dolárov čiže 2,46 dolára na akciu. Išlo o pokles o 36 percent v porovnaní so ziskom za rovnaké obdobie minulého roka, ktorý bol v objeme 10,39 miliardy dolárov čiže 3,61 dolára na akciu.

 ©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.