7. 9. 2022

Cena ministerky kultúry za rok 2021 pozná svojich laureátov

 Cena ministerky kultúry za rok 

Cena ministerky kultúry za rok 2021 - bratislavskespravy.sk

2021 pozná svojich laureátov

 

Ministerka kultúry Natália Milanová ocenila v utorok 6. septembra osobnosti a inštitúcie, ktoré si svojím životom a umeleckými výkonmi zaslúžia výnimočný rešpekt. Slávnostné odovzdávanie Ceny ministerky kultúry Slovenskej republiky sa uskutočnila vo večerných hodinách v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Ako informuje v tlačovej správe hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová, cenu od ministerky kultúry, umelecké dielo slovenského maliara špecializujúceho sa na prácu so sklom Pala Macha, dostali spisovateľka Jana Bodnárová za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby, operná speváčka Eva Bodorovejá za mimoriadne vokálne a herecké stvárnenie postavy Elisabetty v inscenácii Donizettiho opery Roberto Devereux v Štátnom divadle Košice, ale aj tanečník, baletný majster a choreograf Roman Novitzký za umelecké majstrovstvo v oblasti klasického a moderného baletu a výnimočnú reprezentáciu slovenského baletného umenia doma i v zahraničí.

Ďalšími držiteľmi ceny boli Knižnica pre mládež mesta Košice za výnimočný prínos v oblasti podpory detského čítania, inovovania priestorov a publikovania, literárny vedec, historik a kritik Milan Hamada za celoživotný prínos do literárno-kritického myslenia, za spoluvytváranie a určovanie pohybu slovenskej literatúry a kultúry a za morálno-etické postoje. Muzikologička, hudobná kritička a publicistka Terézia Ursínyová získala ocenenie za celoživotný prínos v hudobnej kritike, publicistike a muzikológii. Cenu za celoživotné herecké majstrovstvo a prínos do rozvoja dramatického umenia získali pedagogička Božidara Turzonovová a herečka a pedagogička Emília Vášáryová.

Cena ministerky kultúry SR sa udeľuje fyzickým osobám – jednotlivcom alebo kolektívom, a právnickým osobám (napríklad umeleckej inštitúcii, múzeu, galérii, knižnici, kultúrno-osvetovému zariadeniu). Ocenenie vyzdvihuje výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny, múzejné, galerijné, knižničné, kultúrno-osvetové a audiovizuálne aktivity za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry, informuje v tlačovej správe Viciaňová.

„V doterajšej histórii ministerstva kultúry bola udelená Cena ministrov a ministeriek kultúry 153 výnimočným osobnostiam a inštitúciám. K nim pribudne ďalších osem mien, ktoré si svojím životom a umeleckými výkonmi zaslúžia výnimočný rešpekt. Všetci ocenení sú dôkazom toho, že napriek tomu, aká je Slovensko malá krajina, je nesmierne bohatá na špičkových umelcov, umelkyne a kultúrne inštitúcie,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.

 

Zdroj: SITA