9. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Russian police raid opposition anti-corruption group | News | DW |  15.10.2019

Príslušníci polície vo štvrtok na rôznych miestach Ruska prehľadali byty niekoľkých novinárov. Podľa ruských médií tieto razie môžu súvisieť s bývalým poslancom Iľjom Ponomariovom, ktorý odišiel z Ruska do exilu a v súčasnosti žije na Ukrajine. Informovalo o tom Rádio Sloboda (RFE/RL).
Po tom, čo Rusko 24. februára spustilo inváziu na Ukrajinu, sa Ponomariov pripojil k jednotkám ukrajinskej územnej obrany a na platformách YouTube a Telegram vytvoril dva kanály – Februárové ráno (Utro fevraľa) a Ruský partizán (Rospartizan), ktorých prostredníctvom vyzýva ruských občanov, aby boli aktívni a postavili sa na odpor vláde.
Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal Ponomariovovo konanie preverovať a v neprítomnosti ho obvinil z diskreditácie ruských ozbrojených síl.
Tlačová agentúra RIA Novosti podľa RFE/RL s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že polícia prehľadala domy administrátorov Ponomariovových kanálov na YouTube a Telegrame. Ide o ľudí, ktorí žijú v Jekaterinburgu, Ťumeni či Rostove na Done alebo v Moskovskej a Orlovskej oblasti.
Iný policajný zdroj informoval, že v Moskve sa uskutočnili domové prehliadky u moderátorov youtubového kanála patriaceho légii Sloboda Rusku, ktoré sú údajne prepojené s ukrajinskými nacionalistami. Policajní vyšetrovatelia sa domnievajú, že Ponomariov tejto légii radil a poskytoval konzultácie.
V súčasnosti 47-ročný Ponomariov bol jediným poslancom dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, ktorý v roku 2014 hlasoval proti ruskej anexii Krymu. Následne utiekol z Ruska do USA a neskôr sa presťahoval na Ukrajinu, kde odvtedy žije.


Our Hearts Are Broken": How UK Newspapers Marked Queen's Death

Fotografie britskej kráľovnej Alžbety II. dominovali v piatok titulným stranám britských novín mapujúcich život zosnulej panovníčky od jej korunovácie až k obdobiu, keď sa stala vedúcou osobnosťou britského národa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Fotografiu 27-ročnej Alžbety v deň jej korunovácie z roku 1953, ktorá zachytáva panovníčku s kráľovskými insígniami a v pozadí steny Westminsterského opátstva, použili na svoju titulnú stránu denníky The Times, The Guardian, Daily Star a The Independent.
Ďalšie noviny ako The Sun, The Daily Telegraph, Daily Express a Daily Mirror zvolili zase fotografie bielovlasej panovníčky z obdobia, keď sa blížil koniec jej 70-ročného kraľovania.
Denník The Daily Telegraph použil na titulnej strane známy výrok zosnulej panovníčky: "Žiaľ je cena, ktorú platíme za lásku." Alžbeta II. tieto slová vyriekla na počesť obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001.
Väčšina tituliek venovaných úmrtiu britskej panovníčky bola v čiernobielych farbách, avšak The Sun vyznačil hlavičku titulnej strany nad nadpisom "Milovali sme Vás, Madam" kráľovskou purpurovou farbou. "Odpočívajte v pokoji, Madam. Čitatelia Sunu vás milovali. Sme hrdí, že ste boli našou kráľovnou," pokračoval denník pod nadpisom
Daily Express použil nadpis "Naša milovaná kráľovná je mŕtva" a denník Daily Mirror napísal jednoducho "Ďakujeme".
"Naše srdcia sú zlomené", uviedol v nadpise denník Daily Mail. "Nás žiaľ sa skladá zo stoviek rôznych emócií a všetky je ťažké uchopiť," pokračuje Daily Mail.
Väčšina spomínaných denníkov venovala úmrtiu panovníčky najmenej 20 strán. "Matka nášho národa. Najslávnejšia, najmilovanejšia a najrešpektovanejšia žena na svete. Opora Británie," napísal o panovníčke denník The Sun.
The Times v svojom nekrológu opísali Alžbetu II. ako "ženu, ktorá zachránila monarchiu".
Redaktor ľavicového denníka The Guardian Jonathan Freedland zase napísal: "Jediný prvok nášho kolektívneho života, ktorý bol stále a spoľahlivo rovnaký... je preč."
"Druhá alžbetínska éra sa skončila. Nech žije kráľ Karol III.," napísal The Daily Telegraph.




Moderátor argentínskej internetovej televízie Canal 22 Santiago Cúneo vo štvrtok v živom vysielaní privítal správu o úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. nadšeným potleskom, ku ktorému sa pridali aj ďalší hostia v štúdiu. Cúneo otvoril šampanské a zosnulú kráľovnú zasypal nadávkami. Vo štvrtok a v piatok za to zožal ostrú kritiku na sociálnych sieťach i v médiách, informuje TASR.
"Je s ňou nadobro koniec. Veľký potlesk pre Satana za to, že si ju vzal," jasal argentínsky moderátor. Britskej monarchii nevyberaným slovníkom vyčítal jej koloniálnu minulosť.
Nového kráľa Karola III. nazval hlupákom. "Predstavte si, čo sa teraz môže stať! Konečne znova získame Malvíny!" vyhlásil na záver Cúneo v súvislosti so súostrovím Falklandy (Malvíny) v južnom Atlantiku, o ktoré v roku 1982 zviedli Británia a Argentína ozbrojený konflikt.
"Rozpráva čím ďalej tým viac ako v delíriu," komentoval Cúneovo vystúpenie jeden z užívateľov sociálnych sietí, ktorého citovala TN.
"Neviem, kto je horší – či Cúneo alebo tí hlupáci okolo neho, čo tam tlieskali," napísal ďalší užívateľ
.

 

Copyright  © TASR 2022