7. 9. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Netflix zdražuje: Ako to ovplyvní Slovensko? Poznáme odpoveď - Svetapple.sk


Saudská Arábia a ďalšie arabské štáty Perzského zálivu v utorok obvinili streamovaciu platformu Netflix z toho, že zverejňuje obsah, ktorý podľa nich porušuje islamské a tradičné spoločenské hodnoty. Zároveň upozornili, že ak nebude sporný obsah odstránený, podniknú proti Netflixu právne kroky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
V spoločnom vyhlásení Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC), ktorá má sídlo v Rijáde, a saudskoarabského mediálneho regulačného úradu sa však bližšie neuvádza, o aký druh obsahu konkrétne ide.
"Kontaktovali sme uvedenú platformu, aby tento obsah odstránila, vrátane toho určeného pre deti," píše sa vo vyhlásení. Miestne úrady budú tiež "sledovať, či Netflix dodržiava nariadenia, a v prípade, že sporný obsah bude stále k dispozícii, (GCC) podnikne právne kroky".
Krajiny Perzského zálivu vedú opakované spory s americkými filmovými producentmi v súvislosti s LGBTI scénami vo filmoch a seriálov.
Saudská Arábia, ktorá prvýkrát otvorila kiná pre verejnosť v roku 2017, v apríli požiadala spoločnosť Disney, aby odstránila narážky na LGBTI komunitu z marvelovky Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva. Disney však na túto požiadavku nepristúpil a film sa preto nakoniec v Saudskej Arábii nepremietal.
Spojené arabské emiráty v júni tiež zakázali animovaný film Rakeťák (Buzz Lightyear) pre scénu, v ktorej sa bozkávajú postavy rovnakého pohlavia.
Podľa agentúry AFP v utorkovom vyhlásení GCC nie je žiadna zmienka o tom, že by sa vznesené výhrady týkali LGBT obsahu.


Spoločnosť Markíza - Slovakia neuspela s odvolaním o priznanie náhrady škody v kauze televíznych zmeniek. V stredu o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Poškodená spoločnosť žiadala od právoplatne odsúdeného Štefana Agha viac ako dva milióny eur.
"Trovy civilného konania nemôžu predstavovať bezprostredne škodu spôsobenú trestným činom. Preto tieto trovy nemožno uplatňovať ako riadny nárok v trestnom konaní," argumentoval predseda senátu NS SR.
Špecializovaný trestný súd vlani odkázal Markízu v súvislosti s nárokom na uplatnenie náhrady škody na civilné konanie. "NS SR zamietol odvolanie, keďže mal za to, že rozsudok ŠTS je zákonný a správny aj v časti týkajúcej sa náhrady škody," uviedol pre TASR právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec.
"Najvyšší súd rozhodol v zmysle môjho návrhu. V dôsledku tohto spáchaného zmenkového trestného činu nevznikla poškodenému bezprostredne škoda. Nebola vyplatená nikomu žiadna suma na úkor nejakého subjektu," povedal pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta s tým, že súd preto nemohol rozhodnúť o uplatnení náhrady škody.
Štefana Agha odsúdil ŠTS vlani v októbri na 13-ročný nepodmienečný trest. Odpykáva si ho vo výkone trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň súd previnilcovi uložil peňažitý trest vo výške 5000 eur a ochranný dohľad. Súd ho uznal za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom.

Copyright  © TASR 2022


Okolo Slovenska | Facebook
Vláda Slovenskej republiky na svojom stredajšom zasadnutí schválila dotáciu 350-tisíc eur pre Slovenský zväz cyklistiky (SZC) na technické zabezpečenie priameho prenosu televíznou stanicou Eurosport z medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktoré sa uskutočnia od 13. do 17. septembra. Návrh na pridelenie prostriedkov predložil podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič na základe žiadosti zväzu a po odporúčaní Splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport Karola Kučeru. Podľa predkladateľov návrhu sa mediálna hodnota výstupov v TV Eurosport počíta v miliónoch eur.
"Obdobný materiál na uvoľnenie finančných prostriedkov na výrobu vysielacieho signálu pre TV stanicu Eurosport schválila vláda Slovenskej republiky aj v roku 2021," uviedli predkladatelia v návrhu. Opakovanú podporu v tomto smere vysvetlili propagáciou Slovenska.
SZC realizáciu televízneho prenosu vyčíslil na 470-tisíc eur. "Súčasťou televíznych práv pre stanicu Eurosport je zároveň podmienka, že vysielanie priameho prenosu pre RTVS bude zabezpečené bezplatne v rámci sublicencie," uvádza vládny materiál.
Tohtoročná edícia pretekov Okolo Slovenska odštartuje prológom v Bratislave-Petržalke v utorok 13. septembra a vyvrcholí o štyri dni neskôr v sobotu 17.9. v Košiciach.

 

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.