22. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský režisér Guy Ritchie si vyskúša televíznu réžiu a produkciu v pripravovanej kriminálke americkej televíznej stanice ABC Suspects. Nový televízny projekt vykresľuje jednotlivé príbehy podozrivých zo spáchania činu až po konečné rozuzlenie, kto je vlastne vinníkom. Do Ritchieho režijnej filmografie patria snímky ako Zbaľ prachy a vypadni! (1998), Podfu(c)k (2000) ako aj remake Swept Away (2002), do ktorého obsadil svoju manželku, speváčku Madonnu.

Moderátorská hviezda a najbohatšia žena showbiznisu sa vo februárovom čísle svojho magazínu O, The Oprah Magazine priznáva, že nariekala tri dni, keď jej príbuzná prezradila bulvárnemu magazínu National Enquirer, že Winfrey otehotnela ako 14-ročná a po pôrode o dieťa prišla. Winfrey už v minulosti potvrdila správu, ktorá otriasla verejnosťou v roku 1990. Krátko na to pre magazín Parade uviedla, že dieťa sa narodilo predčasne a zomrelo hneď po pôrode. Jej nevlastná sestra Patricia Lloyd prezradila túto tienistú kapitolu zo života Winfrey bulvárnej tlači. Winfrey, ktorá vo svojom článku nemenovala Lloyd, píše, že jej príbuzná "sa posadila do miestnosti, rozpovedala môj zahanbujúci príbeh a odišla bohatšia o 19-tisíc dolárov." Winfrey ďalej píše, že "ju to úplne položilo. Zranilo ma to a cítila som sa podvedená. Ako mi to tá osoba mohla spraviť?" Winfrey sa, podľa jej vlastných slov, z tejto prvej zrady niečo naučila. Prezradenie tajomstva jej prinieslo oslobodenie, ktoré jej pomohlo vyrovnať sa so sexuálnym zneužitím v ranej mladosti. Ďalšie podrážanie nôh ju v živote už tak nesužovalo.

Čínska vláda sa rozhodla ešte sprísniť cenzúru televíznych programov. Vysielateľom nariadila vysielať viac " etických programov." Nariadenia vyžadujúce od vysielateľov zobrazovanie reality v pozitívnom zmysle budú platiť od februára po dobu najmenej osem mesiacov, oznámila čínska tlačová agentúra Xinhua. Televízne relácie sa dostanú do vysielania až potom, ako prejdú kontrolou cenzorského orgánu, oznámila štátna tlačová agentúra, pričom ich bližšie nešpecifikovala. V správe sa tiež píše, že vládu k sprísneniu cenzorských opatrení prinútila vulgárnosť niektorých reality šou, ktorých účastníci boli buď priveľmi odhalení, alebo sa "nemiestne sobášili." V komunistickej krajine nie je televízna cenzúra žiadnou novinkou. Už minulý rok v septembri zakázali vysielať zahraničné rozprávky v hlavnom vysielacom čase, ešte skôr prikázali obmedziť zahraničné programy a používanie anglických slov.

V nedeľu odvysielali v Kanade dokument The Ocean's Deadliest, ktorý sa stal pre austrálskeho Lovca krokodílov Stevea Irwina osudným. Pri jeho nakrúcaní ho 4. septembra minulého roka vo vodách Veľkého bariérového útesu fatálne bodla ostňom raja. Dokumentárny film, odvysielaný na kanále Discovery Channel, neobsahoval túto scénu. Do jeho konečnej podoby však zahrnuli zábery, ako Irwin zápasí s veľkými morskými hadmi len niekoľko hodín pred tragickou udalosťou. "Fíha, to je najväčší morský had, akého som kedy videl," uviedol Irwin. "Ak by ma chcel zabiť, tak mal tú možnosť," znie prorocky z jeho úst. Irwinova smrť sa spomína až na konci 90-minútového dokumentu, ktorý uzatvára jeho fotografia so slovami "na pamiatku Stevea Irwina". Osudový útok síce zachytila kamera, avšak tieto zábery už nikto neuvidí. "Záznam slúžil ako dôkazový materiál a keď splnil svoju funkciu, tak bol zničený," tvrdí vdova po zosnulom Terri Irwin. V programe sa objavil aj Philippe Cousteau, vnuk legendárneho oceánografa Cousteaua, ktorý poskytol Irwinovi prvú pomoc. "Podstatné je, že miliónom ľudí sprostredkoval úžasne momenty z ríše zvierat, žijúcich vo voľnej prírode," uviedol v dokumente Cousteau. Niektorí kritici Irwinovi vyčítali, že je viac zabávačom ako prírodovedcom. Tejto svojej povesti nezostal nič dlžný ani vo svojom poslednom diele. "To je kus," povedal, držiac v rukách hada. Ďalšiemu odobral jed a pomedzi to vykladal o dôležitosti zachovania voľne žijúcich živočíšnych druhov. Dokument by sa mal čoskoro predávať.

Turecká polícia v pondelok sústredila svoju pozornosť v kauze vraždy novinára Hranta Dinka na to, či za ňou nemohli stáť ultranacionalisti. Úrady zároveň ohlásili prísne bezpečnostné opatrenia v deň pohrebu tohto známeho tureckého novinára, ktorý mal arménsky pôvod. Hlavný istanbulský prokurátor Aykut Cengiz Engin povedal, že vyšetrovatelia nezistili prepojenie medzi piatkovou vraždou a "známymi ideologickými alebo separatistickými" ilegálnymi organizáciami. "Podrobne však vyšetrujeme možnosť, že by za ňou stála nejaká organizácia," povedal Engin pre tlačovú agentúru Anatolia. Podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu polícia pátra, či mal hlavný podozrivý kontakty s malou ultranacionalistickou skupinu v rodnom meste Trabzon na čiernomorskom pobreží, uviedli médiá. Dinka v utorok pochovajú na arménskom cintoríne v Istanbule. Turecko pozvalo na pohreb arménskych duchovných lídrov z celého sveta, uviedol v pondelok turecký diplomat. Prokurátor v nedeľu informoval, že 17-ročný Ogün Samast, ktorý je hlavným podozrivým, sa k vražde novinára priznal. Denníky tínedžera citovali ako povedal polícii, že Dinka zastrelil, pretože urážal turecký národ. Päťdesiatdvaročný novinár arménskeho pôvodu v minulosti viackrát čelil súdnemu stíhaniu za svoje výroky o masovom zabíjaní Arménov Turkami na začiatku 20. storočia. Vyhrážali sa mu aj nacionalisti, ktorí ho považovali za zradcu Turecka. Dink bol v Turecku známou osobnosťou, pracoval pre dvojjazyčný turecko-arménsky týždenník Agos.