24. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nočná mora dospelých, ktorí neovládajú učivo zo základnej školy, sa čoskoro stane skutočnosťou v novom vedomostnom kvíze. V sobotu avizovala americká televízna stanica Fox nový program Ste múdrejší ako piatak?, ktorý chce uviesť na obrazovky ešte tento rok, najskôr však na jar. Piatemu ročníku základnej školy zodpovedá v Spojených štátoch vek desať až jedenásť rokov. Dospelí si v kvíze preveria znalosti z učebníc pre základné školy. K dispozícii budú mať poradcov z radov žiakov, s ktorými budú môcť konzultovať. "Vo väčšine kvízov ide o to, aký ste múdry. Tu ide o to, aký ste hlúpy," uviedol Peter Liguori, ktorý má na stanici Fox pod palcom zábavu. Fox získal v konkurencii s inými stanicami práva na tento program, ktorý vznikol v hlave televízneho producenta Marka Burnetta. Ligouri neskromne priznal, že za tým možno stojí fakt, že z prizvaných vedel ako jediný správne odpovedať na všetkých šesť otázok z pripravovaného kvízu. Hollywoodska herečka Uma Thurman podpísala zmluvu v prepočte za 961 miliónov korún za to, že sa stane tvárou spoločnosti Virgin Media, ktorú spoločne vytvorili spoločnosti Virgin Mobile a NTL. Hviezda filmu Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994) sa tak pripojí k modelke Kate Moss a herečke Pamele Anderson, ktoré sa objavili v reklamnej kampani spoločnosti Virgin Mobile. "Sme nadšení, že nám Uma pomôže uviesť a predstaviť najzaujímavejšiu a najväčšiu spoločnosť pod značkou Virgin na svete," povedal riaditeľ spoločnosti Virgin Media James Kydd.

Dušan Chmelíček

Na päť a pol roka nepodmienečne dnes Mestský súd v Prahe odsúdili bývalého ministra informatiky v českej vláde Vladimíra Mlynářa. Spolu s ním boli na šesť rokov nepodmienečne odsúdení tiež bývalý šéf Testcomu a exriaditeľ Českej televízie Dušan Chmelíček a jeho niekdajší námestník Vít Novotný. "Obžalovaní konali za účelom získania prospechu veľkého rozsahu," uvádza sa v rozsudku. Podľa súdu konali úmyselne a pre Českú republiku išlo jednoznačne o nevýhodnú zmluvu. Exminister pri vynesení rozsudku len krútil hlavou, súd ho uznal za vinného zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a za zneužitie informácií v obchodnom styku. Súd veľmi sprísnil návrh žalobcu, ktorý pre Mlynářa žiadal len ročnú podmienku. Mlynář sa mal podľa súdu obohatiť o jedenásť miliónov. Všetci traja budú vo väzení s dozorom. Mlynář sa podľa súdu dopustil trestného činu tým, že v októbri 2003 vyzval štátnu príspevkovú organizáciu Testcom, aby založila spoločnosť Testcom servis s.r.o., ktorá mala prevádzkovať Portál verejnej správy. Podľa zákona o majetku štátu to však nie je možné. Štátna príspevková organizácia totiž môže založiť obchodnú spoločnosť len so súhlasom vlády. Ten si Mlynář nevyžiadal. V procese odsúdili tiež bývalého riaditeľa Testcomu a exriaditeľa Českej televízie Dušana Chmelíčka. Ten podľa súdu porušil rozpočtové pravidlá. Do kapitálovej spoločnosti Testcom servis totiž ako riaditeľ Testcomu poslal 7,5 milióna korún. Aj keď bol Testcom servis tiež v majetku štátu, tak zákon takýto presun zakazuje. Súd mu za to vymeral šesť rokov nepodmienečne.

Novým predsedom Rady Českej televízie se dnes stal jej doterajší miestopredseda Jiří Baumruk, ktorý bol do Rady ČT zvolený v roku 2005. Stalo sa tak až v druhom kole voľby. V prvom kole Baumruk súperil s Janom Prokešom a Jiřím Voráčom. Jiří Baumruk najskôr získal 11 hlasov a postúpil spolu s Jiřím Voráčom do druhého kola . V rozhodujúcej druhej voľbe získal Jiří Baumruk opäť 11 hlasov a Jiří Voráč o jeden hlas menej než v prvom kole. V čele Rady ČT Baumruk nahradil Milana Horálka, ktorý desiateho januára z Rady ČT odstúpil.