26. 1. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Správa o stave únie z úst amerického prezidenta Georga W. Busha zaujíma Američanov zrejme viac ako nádejné spevácke talenty americkej verzie SuperStar American Idol. Kým prezidentovu reč, ktorú vysielalo deväť televíznych staníc, sledovalo približne 45,5 milióna Američanov, SuperStar v ten večer pripútala k obrazovkám len niečo cez 32,6 milióna divákov. Tú odvysielal kanál Fox tesne pred prezidentovým zhodnotením stavu únie. Jeho reč zaznamenala v porovnaní s minulým rokom nárast sledovanosti o deväť percent. Najviac divákov ju sledovalo na stanici NBC. Výsledky sledovanosti zverejnila spoločnosť Nielsen Media Research.

Na ďalšiu, už šiestu osobu uvalili včera v Turecku v súvislosti s vraždou novinára arménskeho pôvodu Hranta Dinka vyšetrovaciu väzbu. Dvadsaťpäťročný študent je dôvodne podozrivý z trestných činov podnecovania k vražde a členstva v ozbrojenej skupine. Už skôr obvinil istanbulský hlavný prokurátor Aykut Cengiz Engin 17-ročného nezamestnaného Ogüna Samasta z čiernomorského prístavného mesta Trabzon z úkladnej vraždy a z členstva v ozbrojenej skupine. Štyria ďalší zadržaní sa budú zodpovedať zo založenia ozbrojenej formácie a z podnecovania k vražde. Samast, ktorý má údajne blízko k ultranacionalistickej skupine v jeho rodnom meste Trabzon, sa priznal, že pred týždňom v Istanbule za bieleho dňa zastrelil Hranta Dinka, keď vychádzal zo sídla redakcie periodika Agos. Za motív tejto vraždy, ktorá vyvolala v Turecku vlnu pobúrenia a masové protesty, páchateľ označil fakt, že novinár vo svojich článkoch a vyhláseniach o masakroch Arménov počas prvej svetovej vojny "urazil" Turkov. Týždeň po vražednom atentáte na žurnalistu odvolali dnes z funkcií policajného prezidenta z Trabzonu, ako aj guvernéra tamojšej provincie. Ministerstvo vnútra krajiny polmesiaca preskúma, či kompetentné zložky v danom prípade nepochybili, informujú turecké médiá. Všetci podozriví v kauze pochádzajú práve z Trabzonu, ktorý sa už vlani stal dejiskom vraždy talianskeho duchovného. Toho zastrelil 16-ročný mladík.

Novým členom Etického panelu Českej televízie sa stane analytik strategického rozvoja Českej televízie Nikolaj Savický. Savický tak nahradí novinára Jiřího Peňása, ktorý na svoju funkciu rezignoval na prelomu roku. Peňás bol členom etického panelu od jeho obnovenia vo februári 2004. Nikolaj Savický sa však má stať riaditeľom komunikačného centra Slovenskej televízie. Etický panel ČT je poradným orgánom generálneho riaditeľa Českej televízie. Poslaním panelu je prijímať stanoviská k eticky sporným aspektom v reláciách ČT. Britský bulvárny novinár, ktorý sa priznal, že sa napojil na mobilné telefóny spolupracovníkov a členov britskej kráľovskej rodiny vrátane princa Williama, bol odsúdený na štyri mesiace väzenia. Clive Goodman pracujúci pre týždenník News of the World sa takýmto spôsobom dostal k obsahu vyše 600 správ. Na údajné opakované narušenie bezpečnosti telefonickej siete políciu upozornila rezidencia korunného princa Charlesa. Správy boli sledované od novembra 2005 do júna minulého roka. William začal mať podozrenie potom, ako týždenník zverejnil článok o jeho zdravotnom probléme s kolenom, čo vedelo len niekoľko osôb, pričom sa o tom zmienil v telefonickej správe.