19. 6. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ostrú kritiku amerických médií si vyslúžila hollywoodska hviezda Angelina Jolie za pokus dať "náhubok" slobode tlače. Pri premiére jej nového filmu mali reportéri podpísať dohodu, že sa zrieknu otázok o jej súkromí a nebudú ju "zhadzovať". Iróniou osudu je, že Jolieovej najnovší film rozpráva o novinárovi, ktorý za ideály tlače doslova položil život. Reportéra denníka Wall Street Journal, novinára Daniela Pearla, uniesli v roku 2002 islamistickí extrémisti v Pakistane, a potom surovo popravili. Jolie hrá vo filme jeho ženu, Jolie Mariane Pearlovú, s ktorou sa medzičasom veľmi spriatelila.Filmovú novinku ocenila aj v Paríži sídliaca medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá sa zasadzuje za slobodu tlače. Jolieovej trápny "prešľap" vzal na seba jej právnik Robert Offer, ktorý sám seba označil za prílišného horlivca. Jeho mandantka vraj o pripravenej dohode nič nevedela. Či však novinári alibizmu uverili, to sa tiež nevie.
Tlačové centrum sídliace na druhej strane ulice oproti Bielemu domu museli dnes nakrátko evakuovať po tom, čo pes na vyhľadávanie bômb zareagoval na zaparkované vozidlo patriace delegácii izraelského premiéra Ehuda Olmerta a prinútil tak zodpovedných pracovníkov vykonať jeho bezpečnostnú kontrolu. Oznámili to americkí predstavitelia.Dočasné akreditačné centrum sa nachádza za rohom budovy Blair House, kde sú často ubytovaní politickí lídri. Ochranka bola už v tom čase sprísnená, keďže oddnes je na návšteve Washingtonu izraelský premiér Olmert, takisto ubytovaný v Blair House.Počas incidentu sa v Bielom dome nachádzal prezident George W. Bush a vykonával svoje každodenné povinnosti.Hovorca tajnej služby Darrin Blackford oznámil, že pes sa zameral na vozidlo zaparkované na Jackson Place pred tlačovým centrom."Zavolali tam políciu. Vozidlo patrí k delegácii, ktorá je ubytovaná v Blair House," oznámil Blackford.Polícia zablokovala ulice. Vo vozidle však nič nenašla a tlačové centrum o 90 minút znova otvorili, informovala tajná služba.
Právnici Britney Spears požiadali rozhlasovú stanicu na Floride, aby odstránila billboardy so speváčkinou oholenou hlavou, ktorá je súčasťou reklamy na rannú talkšou. Na billboardoch sú tri rovnaké podobizne speváčky vedľa loga stanice WFLZ a moderátora relácie Todda Schnitta. Nad každým obrázkom sú slogany ako "úplný blázon", "šoková terapia" a "šialená". Hovorkyňa spoločnosti Clear Channel Communiactions, ktorá vlastní rozhlasovú stanicu WFLZ uviedla v pondelok, že dostala list od právnickej spoločnosti Lavely & Singer zo 14. júna. V liste požadujú odstránenie billboardov a uvádzajú, že podobizne Britney Spears môžu byť použité iba s povolením. "Clear Channel je zodpovedná za ofenzívne a nepovolené vystavenie fotografie mojej klientky na billboardoch," píše sa v liste. "Ešte raz, požadujeme okamžité odstránenie billboardov a potvrdenie dôkazov o ich odstránení, pod hrozbou krivého svedectva," píše sa ďalej. Shnitt uviedol v rozhovore, že Clear Channel už stiahla billboardy.