11. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Príčinou smrti 11-mesačného syna korešpondenta BBC v pásme Gazy pravdepodobne bola zablúdená palestínska raketa, a nie izraelský vzdušný útok. Vyplynulo to z dnes zverejnenej správy OSN.
Dieťa korešpondenta BBC Džiháda al-Mašarávího zahynulo vlani v novembri a stalo sa symbolom osem dní trvajúcej operácie, ktorú Palestínčania považovali za izraelskú agresiu, uviedla tlačová agentúra AP.
Počas bojov prišlo o život viac než 160 Palestínčanov a šesť Izraelčanov. Židovský štát uskutočnil stovky vzdušných útokov, aby zastavil raketové útoky Palestínčanov.
Ako uvádza správa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva zo 6. marca, zdá sa, že zabitie chlapca spôsobila palestínska raketa, ktorá nedoletela do Izraela. Hnutie Hamas na uverejnenú správu OSN nereagovalo, a zatiaľ ani predstavitelia BBC.



Ukrajinská novinárka Anhar Kočnevová, unesená sýrskymi povstalcami vlani v októbri, ušla svojim únoscom a teraz je na ceste do sýrskeho hlavného mesta Damask. Oznámil to dnes jej synovec.
Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Kočnevová je na slobode, hoci nemalo o okolnostiach situácie ďalšie informácie. "Zajtra ju očakávame na ukrajinskom veľvyslanectve v Damasku," dodal hovorca ministerstva.
Kočnevovej synovec Dmitrij Astafurov uviedol ruskej tlačovej agentúre Interfax: "Ušla dnes ráno. Telefonicky sme sa s ňou niekoľko minút rozprávali. Povedala, že určití ľudia ju vezú do Damasku."
Kočnevovú, ktorá prinášala reportáže zo Sýrie a zverejňovala ich v ruských médiách, zajali neďaleko sýrskeho mesta Homs členovia Slobodnej sýrskej armády, čo je hlavná ozbrojená opozičná sila v dva roky trvajúcom povstaní proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.
Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.



Bulharská polícia zadržala počas uplynulého víkendu kameramana na voľnej nohe, ktorý je podozrivý, že v uplynulých štyroch týždňoch spáchal podpaľačské útoky na sídlo i vozový park rakúskeho energetického koncernu EVN v Plovdive. Súčasne putovali do cely predbežného zadržania aj predpokladaní komplici zadržaného.
Polícia je však s detailmi okolo prípadu zdržanlivá, pretože v nedeľu došlo k ďalšiemu útoku, tentoraz zrejme so snahou pomstiť sa za zadržania podozrivých, píše rakúska tlačová agentúra APA.
V noci nadnes dopadla na chodník pred klientskym centrom EVN v Plovdive zápalná zmes. K škodám na objekte tak tentoraz nedošlo.
Od začiatku masových protestov proti chudobe a vysokým cenám elektrickej energie v Bulharsku došlo v Plovdive k podpáleniu troch vozidiel EVM, k prepichnutiu pneumatík ďalších automobilov a založeniu požiarov v dvoch objektoch koncernu.
K odhaleniu páchateľa viedla napokon skutočnosť, že akcie boli zachytené na záznam a zverejnené v profesionálnej podobe doplnené hrozbami a sprievodnou hudbou, predpokladajú znalci pomerov.

Copyright © TASR 2013