13. 3. 2013

TASR NEWS

TASR NEWS


Tlačová agentúra SR (TASR) získala finančné prostriedky na digitalizáciu archívu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Prostriedky, určené na digitalizáciu obsahu pamäťových a fondových inštitúcií, ich archivovanie a sprístupňovanie, sú z operačného programu Informatizácia spoločnosti v rámci prioritnej osi 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií.
Agentúra podpísala zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku so sprostredkovateľským orgánom rezortu kultúry pre OPIS vo výške 3.921.559,80 eura, pričom celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 4.435.955,23 eura. TASR si hradí z vlastných projektov päť percent nákladov, čo je 206.397,88 eura. Projekt bude trvať do roku 2015. TASR po digitalizácii sprístupní svoj archív fotografií, ale i články týkajúce sa novodobej histórie Slovenskej republiky.
Podľa generálneho riaditeľa TASR Jaroslava Rezníka "TASR zdigitalizuje a sprístupní v horizonte troch rokov vyše milióna archívnych dokumentov. Verejnosti ukážeme napr. fotografie z havárie M. R. Štefánika, fotografie z výstavby VSŽ Košice, či výstavby sídliska Petržalka, ale napr. i fotografie herca Pavla Newmana s matkou, pochádzajúcou z východoslovenskej obce Ptičie. Chýbať nebudú ani slávne športové úspechy Ondreja Nepelu, víťazstvo Slovana Bratislava nad FC Barcelona vo finále PVP v roku 1969 a množstvo ďalších jedinečných záberov".
Projekt bude rozdelený do prípravnej, realizačnej a sprístupňovacej etapy. "Ide o zložitý proces presnej koordinácie fotografií s ich popismi a preklopenia do elektronickej podoby s dopisovaním metadát. Navyše, ide o rôzne archívne jednotky: negatívy, pozitívy, diapozitívy, mikrofiše, novinové výstrižky," priblížil riaditeľ stratégie TASR Vladimír Puchala. V TASR prebieha príprava priestorov pre digitalizačné a postprodukčné pracoviská. V súvislosti so zverejňovaním archívov pripravuje TASR špeciálny web VTEDY.SK.
"Digitalizácia národného bohatstva, archívov TASR, je naším vkladom k 20. výročia vzniku samostatnej TASR. Ide o projekt spoločensky mimoriadne užitočný, a to nielen pre širokú verejnosť, ale i na vzdelávacie a výskumné účely. Myslím, že sme pripravili kvalitný projekt a teší ma, že máme kvalitnú a konštruktívnu kooperáciu so zainteresovanými zložkami, hlavne so sprostredkovateľským orgánom Ministerstva kultúry SR," uzavrel generálny riaditeľ Jaroslav Rezník.


Copyright © TASR 2013