13. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Premiér Robert Fico po štyroch rokoch zmenil názor a už nechce ospravedlnenie a 33-tisíc eur za karikatúru Martina Šútovca (Shootyho) v Sme. Denník Sme touviedol v svojom dnešnom vydaní. „Premiér vydal pokyn svojej právnej zástupkyni na stiahnutie žaloby,“ povedal pre Sme jeho hovorca Erik Tomáš.
Shooty nakreslil v roku 2009 Fica, ako sedí u lekára a ten drží v rukách röntgenovú snímku jeho chrbtice. „Nemýlil som sa, tá vaša bolesť krčnej chrbtice je čisto fantómová,“ hovorí lekár. Fico, v tom čase premiér, pre bolesti chrbta zrušil svoj pracovný program. „Takto uverejnená karikatúra jasne ťaží z vážneho poškodenia môjho zdravia, sprevádzaného bolesťami, a z tohto poškodenia si robí posmech,“ hovoril Fico v žalobe.
Okresný aj krajský súd jeho argumenty odmietli. Shooty na súde povedal, že podkladom na obrázok nebola premiérova bolesť, ale jeho charakter a pôsobenie ako politika.
Súdy povedali, že Fico je ako politik povinný znášať väčšiu mieru kritiky. Sloboda slova neplatí len na informácie, ktoré sú vnímané pozitívne a sú neškodné, ale aj na nepríjemné alebo šokujúce. Fico však trval na svojom a pred rokom podal na Najvyšší súd SR dovolanie. Ten pred dvoma týždňami jeho návrhu zrušiť už právoplatný rozsudok krajského súdu vyhovel a vec vrátil naspäť na posúdenie.
Najvyšší súd podľa Sme rozhodnutie odôvodnil procesnou chybou okresného aj krajského súdu, ktoré Ficovi zabudli doručiť vyjadrenie Sme k jeho odvolaniu po prvom rozsudku. Vo vyjadrení bolo napísané iba to, že argumenty Sme sú stále rovnaké. Podľa senátu Evy Sakálovej bolo nedoručením porušené Ficovo právo na súdnu ochranu. Senát hlasoval v pomere 3:0. „Najvyšší súd sa nijako nevyjadril k právnemu alebo skutkovému hodnoteniu veci. Namietanú chybu nie je problém odstrániť a nie sú dané žiadne dôvody, pre ktoré by mal krajský súd rozhodnúť inak ako v rozsudku z novembra 2011,“ povedal právny zástupca Sme Tomáš Kamenec.
Tým, že Fico žalobu stiahne, súd už vo veci opakovane rozhodovať nebude a nebude tak ani existovať právoplatný rozsudok. „Myslím si, že sú dve možnosti, prečo to urobil. Jedna je, že sa bojí rozsudku, a druhá, že ma začal mať rád. Ale keďže viem, že on nie je zbabelý, tak si myslím, že ma začal mať rád,“ reagoval na Ficovo rozhodnutie
Žaloba pre karikatúru bola jednou z posledných, ktoré Fico proti médiám mal. Po nástupe do funkcie uzavrel zmier v niekoľkých prípadoch s týždenníkom Plus 7 dní.
Denník Sme pripomína, že na súde už je len spor s týždenníkom Trend. Fico ho žaloval za titulnú stranu „Zlodej budúcich dôchodkov“. Krajský súd už právoplatne rozhodol, že sa Trend musí ospravedlniť, čo časopis urobil. Fico žiadal aj odškodné osemtisíc eur, s čím krajský súd nesúhlasil a prípad vrátil na okresný súd, aby nemajetkovú ujmu znovu posúdil.
Hovorca Erik Tomáš na otázku, prečo premiér nestiahne žalobu aj v tomto prípade, povedal, že spor sa už právoplatne skončil ospravedlnením sa zo strany Trendu. „Vo veci nemajetkovej ujmy bude predseda vlády rešpektovať rozhodnutie súdu.“ Podľa Sme od februára 2007 vysúdil Fico od rôznych médií spolu 235 294 eur.


2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.