14. 3. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predĺži v tomto roku termín, do ktorého možno požiadať o oslobodenie, prípadne úľavu pri platení takzvaných koncesionárskych poplatkov. Pôvodný termín 31. marec sa rozhodlo verejnoprávne médium posunúť na 30. jún.
"V súvislosti so zákonom o úhrade za služby verejnosti, poskytované RTVS, vnímam veľmi citlivo neprimerané ťažkosti, ktoré majú prevažne dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnuté osoby pri uplatňovaní nárokov na rôzne typy úľav," vysvetlil šéf RTVS Václav Mika.
Od povinnosti platiť poplatok za RTVS sú dnes oslobodené osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP), ako aj ľudia, ktorí odoberajú elektrinu vo viacerých domácnostiach. O polovičné zníženie mesačnej úhrady môžu žiadať dôchodcovia, ktorí súčasne nepoberajú zárobok a nežijú s osobou, ktorá takýto príjem má. Rovnaký nárok majú aj poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Právo na oslobodenie od poplatku, prípadne jeho zníženie, však musí každý platiteľ preukázať doložením kópie dokladov, ktorú pošle do RTVS poštou alebo na emailovú adresu uhrady@rtvs.sk.
V súčasnosti musia fyzické osoby platiť mesačný poplatok vo výške 4,64 eura. Mika už avizoval, že mieni otvárať tému zvyšovania koncesionárskych poplatkov. Vlani RTVS už v medzirezortnom pripomienkovom konaní navrhoval zvýšenie tohto poplatku na šesť eur.
Podľa údajov verejnoprávneho média požiadalo do konca roku 2012 o oslobodenie od poplatku celkom 89.480 ZŤP.

Copyright © TASR 2013