13. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC sa dostala do nezávideniahodnej pozície kvôli pesničke Ding Dong! The Witch Is Dead (v preklade: Bim-bam! Striga je mŕtva), ktorú v rámci kampane na internetových sociálnych sieťach po smrti bývalej premiéry Margaret Thatcherovej začali masovo skupovať odporcovia konzervatívnej političky.

Pieseň z muzikálu Čarodejník z krajiny Oz z roku 1939 sa stala najlepšie predávaným singlom v top 40, a preto by sa podľa zaužívaného zvyku mala v nedeľu odohrať celá v rámci hitparády na BBC Radio 1.
Niektorí politici a časť verejnosti začali však vyvíjať tlak, že ide o "neúctivú pieseň" voči expremiérke a jej rodine. BBC napokon rozhodla, že odvysiela z pesničky len krátku ukážku ako súčasť spravodajstva s vysvetlením, prečo sa pieseň ocitla v hitparáde.
Supervízor rozhlasovej stanice BBC Radio 1 Ben Cooper priznal, že ide o kompromisné rozhodnutie. Dodal, že na oboch stranách zazneli veľmi závažné a emocionálne argumenty. Vyzval nezabúdať ani na príbuzných Thatcherovej, smútiacimi za zosnulou, ktorá ešte nebola ani pochovaná.
Reakcia na rozhodnutie nezahrať skladbu celú - ako by si vzhľadom na predajnosť zaslúžila - vyvolalo kritiku na adresu BBC, že v súvislosti s úmrtím 87-ročnej političky podľahla politických tlakom. Sú však aj sympatizanti Thatcherovej, ktorým sa toto rozhodnutie nepáči: bývalá konzervatívna poslankyňa Louise Menschová uviedla, že "Thatcherová bojovala za slobodu".
Mediálny právnik Mark Stephens sa domnieva, že BBC by mala odvysielať spornú pieseň, lebo Thatcherová bola kontroverzná politička a pozícia piesne ukazuje názory časti spoločnosti.
Premiér David Cameron sa počas celého týždňa snažil nájsť jednotný postoj k Thatcherovej úmrtiu a pohrebu. Párty na oslavu Thatcherovej smrti, ktoré sa konali v niektorých britských mestách, označil za "nevkusné".
Podpredseda vlády Nick Clegg, líder liberálnych demokratov, uviedol, že nie je úlohou politikov, aby hovorili BBC, čo vysielať. priznal však, že niektorým výrokom diskutujúcich v online kampani chýba "dobrý vkus".
BBC už aj v minulosti pristúpila k zákazom pesničiek: bola medzi nimi God Save The Queen od Sex Pistols', ktorá vyšla v roku 1977 - v čase, keď kráľovná Alžbeta II. slávila svoje tzv. strieborné jubileum.




Tohtoročnú Cenu Arnošta Lustiga si včera v Prahe prevzala niekdajšia rozhlasová a televízna hlásateľka, moderátorka Kamila Moučková (85), ktorá v auguste 1968 ako prvá oznámila divákom v bývalom Československu správu o okupácii krajiny vojskami piatich krajín vtedajšej Varšavskej zmluvy. Ocenenie jej odovzdali predsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová a šéf výboru pre udeľovanie tejto ceny Jan Pirk.
Na slávnostnom akte spomínali všetci rečníci na rok 1968 ako na rok nádejí v niekdajšom Československu, po ktorom nasledovalo vytriezvenie spoločnosti a obdobie normalizácie.
Kardiochirug Jan Pirk vyzdvihol život a postoje laureátky, ktorými splnila podmienky pre takéto ocenenie. Pripomenul, že svoje morálne vlastnosti naplno preukázala práve pri násilnom potlačení reformného procesu a po ňom. Dve desaťročia sa nemohla vrátiť ani na obrazovky, ani do rozhlasu a živila sa rôznymi príležitostnými prácami. Patrila medzi prvých signatárov Charty 77. Napriek nátlaku a perzekúcii nikdy neustúpila zo svojich pozícii.
Moučková uviedla, že odvaha, statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť sú atribútmi, ktoré by mal mať každý normálny človek. "Každý z nás je ale inak silný. To nie je privilégium, ani menejcennosť, s tým sme prišli na svet. A tak neodsudzujme tých slabších. Nemôžu za to, že sú takí. Ja som silný človek a tak si po celý život toho kladiem na seba mnoho," vyznala sa podľa českých médií.
Ocenenie, ktoré nesie meno významného českého spisovateľa Arnošta Lustiga (1926-2011), zriadila v duchu jeho odkazu vlani Česko-izraelská zmiešaná obchodná komora. Cenu bude udeľovať každoročne žijúcim osobnostiam, ktoré napĺňajú vlastnosti ako sú odvaha a statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť.
Prvým laureátom ceny sa vlani stal rímskokatolícky duchovný, pomocný pražský biskup mons. Václav Malý.

Copyright © TASR 2013