9. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Maďarský parlament v pondelok schválil zákaz volebnej kampane v súkromných televíznych a rozhlasových staniciach. Kontroverzný zákon je súčasťou novely volebného zákona, ktorú chválili pravicoví konzervatívni poslanci. Novelu už raz parlament schválil, ústavný súd mal však voči nej výhrady. Ústavní sudcovia upozorňovali na obmedzenie slobody vyjadrovania a tlače. Vláda však argumentovala, že politické strany nepovolením predvolebnej kampane v súkromných médiách ušetria. Novoschválený zákon už nemôže ústavný súd skúmať, pretože vládna väčšina zakotvila zákaz reklamy v privátnych médiách priamo do ústavy. Maďarská ústavná novela narazila aj na kritiku Európskej
Maďarský parlament, v ktorom koalícia premiéra Viktora Orbána disponuje dvojtretinovou väčšinou, v marci novelizoval ústavu štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné. Opozícia hlasovanie bojkotovala, zatiaľ čo Európska komisia iba niekoľko hodín pred ním vyzvala Maďarsko na dodržiavanie demokratických zásad. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy. Zmeny v ústave kritizoval aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, pretože podľa neho podkopávajú nezávislosť právneho systému krajiny. Maďarský premiér Viktor Orbán vlnu kritiky, ktorá sa na jeho vládu po zmene ústavy zosypala z domova i zo zahraničia, rázne odmieta.
Informovala o tom rakúska televízna stanica ORF.
 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Ruský novinár Michail Beketov, ktorý sa v roku 2008 stal terčom brutálneho útoku doteraz neznámych páchateľov, zomrel v pondelok vo veku 55 rokov.
Beketov, ktorý bol redaktorom Chimkinskej pravdy - denníka moskovského predmestia Chimki, si narobil nepriateľov článkami o skorumpovanosti úradníkov, podozrivých predajoch pozemkov a pôžičkách. Viedol aktívnu kampaň proti výstavbe diaľnice z Moskvy do Petrohradu cez les v Chimkách.
Na následky surovej bitky Beketov prišiel o tri prsty na ruke, časť nohy a utrpel také závažné poranenia mozgu, že nemohol hovoriť. Zomrel na následky upchatia dýchacej trubice jedlom.
Z útoku na Beketova nebol doteraz nikto obvinený. Jevgenija Čirikovová, aktivistka, ktorá spolu s Beketovom bránila zachovanie lesa na predmestí Chimki, preto v reakcii na jeho smrť uviedla: "Páchatelia sa nenašli a teraz môžeme povedať, že títo ľudia sú vrahovia."
Beketov bol za svoje články terčom fyzických útokov aj pred osudnou bitkou a svojim kolegom sa zveril, že dostal niekoľko vyhrážok, aby prestal písať o háklivých témach.
Vlani dostal Beketov od prezidenta Vladimira Putina vyznamenanie za statočnosť. Ako však pripomína agentúra Reuters, práve za Putinovej éry sa zvýšilo riziko, ktoré nesú novinári, keď odhaľujú nekalé praktiky politikov na rôznych úrovniach mocenského rebríčka. Väčšina útokov na kritikov súčasného režimu zostáva neobjasnená a ich páchatelia nepotrestaní,
Od roku 1992 bolo v Rusku kvôli novinárskej práci zabitých 54 novinárov. Rusko je tak na deviatom mieste medzi krajinami, ktoré novinárom poskytujú najnižší stupeň ochrany, vyplýva zo štatistiky v New Yorku sídliaceho Výboru na ochranu novinárov.
Zväz ruských novinárov dnes informoval, že sa chce zasadiť za prijatie zákona, na základe ktorého by sa súdy museli zaoberať aj vyhrážkami adresovanými novinárom. "Každá tragédia sa začína vyhrážkami, ktorými sa nikto (z policajných orgánov) seriózne nezaoberá - aj keď je to trestný čin," uviedla dnes pre RIA Novosti tajomníčka zväzu Nadežda Ažgichinová.
Beketovov boj za ochranu životného prostredia, články o potrebe pásma ochranných lesov v okolí Moskvy a zásluhy o ekožurnalizmus vysoko vyzdvihla ruská pobočka organizácie Greenpeace, Svetového fondu na ochranu prírody, ako aj viaceré novinárske združenia. Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre oblasť slobody médií Dunja Mijatovičová vyslovila sústrasť pozostalým i kolegom a vyjadrila ľútosť nad tým, že Beketov sa nedožil dňa, keď by sa pred súdom ocitli ľudia, ktorí naňho zaútočili. Mijatovičová znova vyzvala ruské úrady, aby útok na Beketova dôsledne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd
.


Copyright © TASR 2013