10. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Niekdajší člen britskej kapely Oasis Noel Gallagher údajne znova dostal ponuku od tvorcu speváckej súťaže The X Factor Simona Cowella, aby sa stal jedným z porotcov tejto televíznej šou.
V pripravovanej desiatej sérii sa totiž pravdepodobne uvoľní jedno porotcovské miesto po speváčke Tulise, ktorá v šou účinkovala od roku 2011. Práve ju by mal nahradiť Gallagher, ktorému podľa denníka The Sun ponúkajú plat dva milióny libier (v prepočte približne 2,35 milióna eur) za sériu. "Simon je rozhodnutý získať Noela do poroty. Vidí v ňom svojho prirodzeného nástupcu ako skutočného alfa samca. Podľa neho je Noel ideálny, pretože má dostatočné vedomosti o hudbe, hovorí na rovinu a je vtipný," uviedol pre The Sun nemenovaný zdroj. Gallagher pritom dostal podobnú ponuku už v roku 2011, vtedy ju však odmietol.
Noel Gallagher sa preslávil v skupine Oasis, ktorá debutovala v roku 1994 albumom Definitely Maybe. Po ňom nasledovali nahrávky (What's The Story) Morning Glory? (1995), Be Here Now (1997), Standing On The Shoulder Of Giants (2000), Heathen Chemistry (2002), Don't Believe The Truth (2005) a Dig Out Your Soul (2008). Činnosť skupiny však už od začiatku sprevádzali ostré a otvorené spory medzi Noelom a jeho bratom Liamom, ktoré napokon v auguste 2009 viedli k jej rozpadu. Noel si v roku 2010 založil svoju vlastnú kapelu Noel Gallagher's High Flying Birds, s ktorou o rok neskôr vydal eponymnú debutovú štúdiovku. Jeho brat Liam má zas skupinu Beady Eye, ktorá sa taktiež v roku 2011 prezentovala debutovým albumom Different Gear, Still Speeding.

Egyptská prokuratúra v utorok dostala podnet na obvinenie populárneho komika Básima Júsufa z urážky Pakistanu a šírenia ateizmu. Dopustiť sa toho mal počas jedného z marcových televíznych programov, keď sa zabával na účet prezidenta Muhammada Mursího a jeho klobúka, ktorý mal na hlave v momente prijímania čestného doktorátu od univerzity v pakistanskej metropole Islamabad. Podľa podanej žaloby sa tým Júsuf dopustil "pokusu o šírenie ateizmu, urážky pakistanského štátu a vytvorenia napätia vo vzťahoch s Egyptom". Údajným zosmiešnením rituálu modlitieb mal spochybniť "jeden z piatich pilierov islamu". Nové obvinenia potvrdil aj samotný komik. Prokurátor teraz musí rozhodnúť či je v danej veci dostatok dôkazov na začatie súdneho procesu.
Káhirský súd v sobotu zmietol zo stola návrh zrušiť Júsufov program a odobrať licenciu stanici, ktorá ho vysiela. Obvinenia voči Júsufovi zo strany prokuratúry však stále zostávajú v platnosti. Týkajú sa ohrozovania verejnej bezpečnosti, urážky islamu a prezidenta Muhammada Mursího. Populárneho komika preto minulý týždeň niekoľko hodín vypočúvali a deň na to prepustili na kauciu.
Na Júsufov satirický program s názvom Šou bolo podaných viacero sťažností. Júsuf, ktorý je známy svojím ostrým jazykom, si často robí vtipy z vládnucich islamistov, a predovšetkým z prezidenta. V poslednej dobe sa v Egypte čoraz častejšie vyskytujú žaloby proti umelcom či novinárom za neprimerané výroky, čo spochybňuje dodržiavanie slobody slova v africkej krajine. V tej pred viac ako dvoma rokmi padol režim autoritatívneho prezidenta Husního Mubaraka, čo umožnilo komikovi vysielať jeho šou.



Režisér desiatich epizód z klasickej éry seriálu Pán času Waris Hussein kritizoval súčasných tvorcov za množstvo zmien a najmä element sexuality, ktorý vniesli do kultového seriálu. Sedemdesiatštyriročný Hussein na sci-fi pracoval v rokoch 1963 a 1964, keď hlavnú postavu stvárňoval William Hartnell. "Viem, že žijeme v inej dobe, no vkradol sa tam prvok sexuality. Prečo ho tam ale vnášať, keď ho nepotrebujete?" skonštatoval v rozhovore pre BBC Radio 4.
Hlavnou postavou seriálu je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír.
Seriál, ktorý je u nás známy aj pod pôvodným názvom Doctor Who, vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka novému seriálu sa preslávil aj Steven Moffat, ktorý spolupracoval napríklad na scenári animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) a postaral sa tiež o mimoriadne úspešné nové televízne spracovanie príbehov Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010). Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ 10. Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant. Aktuálnym 11. Doktorom je anglický herec Matt Smith.
Tridsiateho marca sa Doktor po trojmesačnej prestávke vrátil na televízne obrazovky s druhou polovicou siedmej sezóny. V tej sa k nemu pridala nová partnerka Clara Oswald v podaní Jenny-Louise Coleman, ktorá vo vianočnom špeciále The Snowmen prekvapeného Doktora dokonca pobozkala. Hussein, ktorý v relácii Radio 4 s názvom The Reunion účinkoval spolu s hercami z klasickej éry Pána času Petrom Purvesom a Carole Ann Ford, práve v tejto súvislosti poznamenal, že romanca medzi dvojicou nie je potrebná. "Príťažlivé na jeho pôvodnej osobnosti bolo, že ste o ňom v skutočnosti nič nevedeli, bol záhadný a nedosiahnuteľný. Teraz tu máme akési znovuzrodenie a pridalo sa k nám ďalšie dievča," skonštatoval. Doktor by podľa neho mal byť viac ako Sherlock Holmes.
Za pravdu mu dal aj 74-ročný Purves, ktorý ako Steven Taylor účinkoval v 45 epizódach z rokov 1965 až 1966. "Pôvodný seriál bol jednoduchý. Boli to otvorené a priamočiare príbehy, v ktorých sa dalo vyznať," poznamenal na adresu moderného spracovania televíznej klasiky Purves, podľa ktorého sú súčasné dejové línie príliš komplikované.
Tvorcovia momentálne pracujú na špeciálnej časti k 50. výročiu seriálu, ktorá by sa na televízne obrazovky mala dostať 23. novembra. Do epizódy, ktorú nakrúcajú v 3D formáte, sa pritom vrátia aj niektoré bývalé hviezdy, vrátane Davida Tennanta a Billie Piper, ktorá v 34 častiach z rokov 2005 až 2010 stvárnila Doktorovu partnerku Rose Tyler. Medzi ďalšími potvrdenými účinkujúcimi sú aj Jemma Redgrave, John Hurt a Joanna Page. Scenár špeciálu napísal Steven Moffat a jeho režisérom je Nick Hurran.
Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.co.uk a www.digitalspy.co.uk.

 


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.