12. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Novým prezidentom Asociácie televíznych organizácií (ATO) bol dnes na valnom zhromaždení zvolený generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. V čestné jednoročné funkcii strieda bývalého riaditeľa FTV Prima Marka Singera. ČTK o tom informovala Daniela Kelti z ATO. Zároveň valné zhromaždenie asociácie dnes prijala za nového pridruženého člena Asociáciu výrobcov v audiovízii (APA). "Členstvo v ATO s radosťou vítame, pre našich členov to je významná udalosť," uviedol výkonný riaditeľ APA Karel Porubčan. ATO je záujmové združenie, zaisťujúce od roku 1997 realizáciu a koordináciu spoločného výskumu elektronického merania sledovanosti televízie metódou peoplemetre. Cieľom združenia je chrániť aj spoločné záujmy členov združenia. Riadnymi členmi ATO sú Česká televízia, FTV Prima, Asociácie komunikačných agentúr (AKA), atmedia a Stanica O. Pridruženými členmi Barrandov Televízne štúdio a novo práve APA.


Copyright © ČTK 2013

 Pre podozrenie z možného porušenia zásad objektivity a vyváženosti pred nedávnymi prezidentskými voľbami v ČR začala Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie správne konanie voči verejnoprávnej Českej televízii a FTV Prima. Informovali o tom dnes české médiá s odvolaním sa na šéfku rady Kateřinu Kalistovú.
V prípade ČT koná rada kvôli relácii Reportéri zo 7. januára, v ktorej tvorcovia predstavili všetkých prezidentských kandidátov. Problematické bolo podľa rady vystúpenie herca Tomáša Hanáka, ktorý útočil na politickú minulosť Jana Fischera a vyzýval ho na odstúpenie. Ďalším podnetom, pochádzajúcim od diváka, boli námietky voči grafickému riešeniu upútavky na superdebatu prezidentských kandidátov 8. januára, v ktorej dominoval Miloš Zeman.
FTV Prima čelí správnemu konaniu kvôli Prezidentskému duelu zo 4. januára, ktorý odvysielal kanál Prima Family. V relácii dostali priestor iba dvaja kandidáti - Miloš Zeman a Jan Fischer, čo znevýhodnilo ich súperov a znamenalo porušenie princípov vyváženosti.
Rada očakáva aj vyjadrenie televízie k relácii Show Jana Krausa, v ktorej moderátor a dvaja jeho hostia vyjadrili podporu prezidentskému kandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi.
Prípadná pokuta pre televízie môže dosiahnuť až 2,5 milióna korún, správne konanie však nemusí skončiť uložením takéhoto trestu.
Televízia Nova by rade mala poskytnúť vysvetlenie, aký kľúč uplatňovala pri pozývaní konkrétnych kandidátov do jednotlivých relácií cyklu Cesta na Hrad.


Copyright © TASR 2013