19. 7. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
 

 

 


Časopisy pre deti spred takmer storočia možno spoznať aj dnes cez internet vďaka digitalizácii v Slovenskej národnej knižnici (SNK). Národná knižnica zdigitalizovala a zverejnila na svojej webstránke http://www.dikda.eu v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív 20 čísel zábavného ilustrovaného časopisu pre deti Včelka z rokov 1925 až 1927 a tiež 13 čísel časopisu Novinky pre slovenské deti z rokov 1923 a 1924, ktorý v tých časoch vychádzal ako dočasná náhrada slovenskej čítanky.
Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SNK Miriam Štefková, medzi množstvom dokumentov, umeleckej či odbornej literatúry je v zbierkach národnej knižnice aj veľa hodnotnej literatúry pre deti a mládež. Do tejto kategórie podľa generálnej riaditeľky SNK Kataríny Krištofovej nepochybne patrí aj časopis pre deti Včelka. Vychádzal v rokoch 1925 až 1927 a vydávala ho Matica slovenská spolu s Československým Červeným krížom a Živenou. "Rovnako som veľmi rada, že verejnosti môžeme v rámci projektu digitalizácie predstaviť aj časopis Novinky pre slovenské deti, ktorý v dvadsiatych rokoch 20. storočia zábavnou formou dopĺňal učebnú látku všetkých predmetov ľudových škôl.
Časopis Včelka pre sedem- až 12-ročné deti vznikol z iniciatívy literárneho kritika, historika, prozaika a básnika Štefana Krčméryho. Spolu s redaktorom Františkom Volfom dbali o to, aby to bol literárny časopis, kde by sa vytvoril priestor nielen pre umeleckú literatúru, ale aj pre výtvarný ilustračný prejav. Do Včelky prispievali napríklad Ľudmila Podjavorinská, Martin Braxatoris-Sládkovičov či Jozef Cíger-Hronský. Svojimi ilustráciami časopis dotvorili medzi inými Ján Hála a Martin Benka. V časopise prevažoval folklór, nová aj staršia básnická a prozaická tvorba, ale aj vecná literatúra - memoáre, vlastivedné, historické a iné články. Včelka vychádzala raz mesačne okrem školských prázdnin vo veľkosti malého zošitového formátu. Po dvoch rokoch existencie časopis Včelka od ročníka 1927/ 1928 premenovali na Slniečko, dodala Štefková.
Slovenská národná knižnica sídliaca v Martine pokračuje v zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana. Zdigitalizované diela sa dajú voľne sprístupniť, až keď sa stanú z pohľadu autorských práv voľnými, teda po uplynutí 70 rokov od smrti ich autorov. Robí tak v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) v rámci Prioritnej osi 2 Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Na svojom webe http://www.dikda.eu doteraz sprístupnila napríklad aj autentické vydania Dobšinského rozprávok, ktoré čítali slovenské deti v 19. storočí, tiež hádanky, staré slovenské národné povesti, porekadlá či bájky, no aj herbáre, snáre a ďalšie zaujímavé diela.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.