17. 7. 2013

Zomrel Vincenzo Cerami

Zomrel Vincenzo Cerami


Spolupracovník talianskeho oscarového režiséra Roberta Benigniho, scenárista, spisovateľ a dramaturg Vincenzo Cerami, zomrel dnes v rodnom Ríme po dlhej chorobe vo veku 72 rokov. Informovali o tom talianske médiá.
      Najväčším úspechom pre Ceramiho bola zrejme nominácia na Oscara za scenár filmu Život je krásny (1997), pri zrode ktorej bol spoluautorom námetu i scenára.
      Potomok sicílskych predkov bol v mladosti talentovaným hráčom ragby. Cestu do sveta literatúry a umenia vôbec mu otvoril slávny taliansky filmár, ale aj básnik a scenárista Pier Paolo Pasolini, ktorému robil asistenta.
      Cerami, ktorý vyštudoval fyziku na Univerzite La Sapienza v Ríme, napísal následne celý rad románov, divadelných hier a scenárov.
      Bývalý manžel americkej herečky Mimsy Farmerovej (1970-1986) sa v roku 2001 stal laureátom vysokého štátneho vyznamenania Radu Talianskej republiky za zásluhy a o štyri roky neskôr i nositeľom Zlatej medaily za prínos kultúre a umeniu.
      Na začiatku tohto roka rozšíril z iniciatívy pápeža Benedikta XVI. rady členov Pápežskej akadémie krásnych umení a literatúry.

Copyright © TASR 2013