18. 7. 2013

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



Juhokórejská letecká spoločnosť Asiana Airlines v stredu zmenila svoje pondelňajšie rozhodnutie a nezažaluje americkú televíziu, ktorá koncom minulého týždňa zverejnila falošné mená štyroch pilotov prítomných v kabíne jej nedávno havarovaného lietadla v San Franciscu. Aerolínie sa odvolali na verejné ospravedlnenie televízie a zároveň na vôľu sústrediť sa na pomoc zraneným a rodinám usmrtených cestujúcich.
Juhokórejčania ešte pondelok skonštatovali, že spoločnosť KTVU sa dopustila urážky a nactiutŕhania, keďže vymyslené mená pilotov predstavovali fonetický prepis pomyselnej komunikácie krátko pred nárazom stroja na vlnolam sanfranciského letiska. Mená, ktoré tesne pred ich piatkovým zverejnením "potvrdil" jeden z pracovníkov amerického Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSB), údajne zneli Sum Ting Wong (v angličtine Something wrong - v preklade Niečo je zle), Wi Tu Lo (We too low - Sme príliš nízko), Ho Lee Fuk (fonetický prepis nadávky v angličtine) a Bang Dink Ow (prepis citosloviec nárazu). Asiana to označila za urážlivé a diskriminačné nielen pre jej pilotov a spoločnosť, ale aj všetkých Ázijčanov, a preto chcela podať žalobu. KTVU aj NTSB sa ešte v piatok verejne ospravedlnili.
Lietadlo juhokórejskej leteckej spoločnosti Asiana Airlines začiatkom júla chvostom narazilo o začiatok pristávacej dráhy letiska v San Franciscu, následne sa brušnou časťou kĺzalo po ploche a skončilo značne poškodené a v plameňoch mimo nej. Vážna nehoda na sanfranciskom medzinárodnom letisku si zatiaľ vyžiadala troch mŕtvych a desiatky vážne zranených. Podľa predbežných zistení bola príčinou nešťastia veľmi nízka pristávacia rýchlosť a neskúsenosť pilota so daným typom lietadla. Na jeho palube sa v čase tragédie nachádzalo viac ako 300 ľudí. Stroj typu Boeing 777, ktorý letel zo Soulu, je jedným z najpoužívanejších na svete a pre jeho veľkú kapacitu ho využívajú najmä na dlhšie medzikontinentálne lety.


V tretej sérii seriálu Homeland (2011) si zahrajú aj Martin Donovan a Shaun Toub. Podľa magazínu The Hollywood Reporter sa Donovan v novej sérii predstaví ako washingtonský právnik Bennet a Toub ako vysokopostavený člen spravodajskej služby z Blízkeho východu Majid Javadi. Tretia séria Homelandu (2011) sa začne v USA vysielať 29. septembra a okrem spomínaných hercov sa v nej predstavia aj David Aaron Baker, Joanna Merlin, Amy Morton, Nazanin Boniadi, Gady Wilmes, Sam Underwood, Tracy Letts, Lawrence Clayton, Pedro Pascal či William Abadie.
Päťdesiatpäťročný Donovan je rodákom z Kalifornie a počas svojej kariéry sa objavil v snímkach ako Vzájomná dôvera (1990), Nadja (1994), Amatér (1994), Všetci moji muži (1998), Onegin (1999), Divoká zem (1999), Insomnia (2002), Svet podľa Lelanda (2003), Strážca (2006) či Odpočítavanie (2010). Okrem toho je známy aj zo seriálov ako Tráva (2005-2012), Boss (2011), Rogue (2013) či King and Maxwell (2013). Jeho kolega iránskeho pôvodu Shaun Toub sa narodil v roku 1963 a predstavil sa vo filmoch ako Crash (2004), Majster šarkanov (2007), Iron Man (2008), Iron Man 3 (2013) alebo niekoľkých epizódach seriálov Sopranovci (1999-2007), NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003), Nezvestní (2004-2010), Chuck (2007-2012), Mentalista (2008) či Vtierka Castle (2009).


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané


Americký magazín Rolling Stone uverejnil na titulnej strane svojho najnovšieho čísla fotografiu Džochara Carnajeva, mladého Čečenca obvineného z aprílového bombového útoku na účastníkov maratónu v Bostone. Kontroverzný krok vyvolal búrlivý ohlas verejnosti, informovala dnes agentúra AP.
      Carnajev na titulnej strane časopisu však viac pripomína jednu z mnohých rockových hviezd, ktoré magazín takto poctil, než osobu podozrivú zo spáchania zločinu. Fotografiu sprevádza titulok: "Bombový atentátnik - Ako obľúbeného a nadaného študenta zradila rodina, pohltil radikálny islam a ako sa stal netvorom."
      Autorkou článku je redaktorka Janet Reitmanová. Niektorí používatelia sociálnej siete Twitter označili rozhodnutie redakcie použiť fotografiu za hanebné. Maloobchodné spoločnosti v regióne Nové Anglicko, kde sa nachádza aj Boston, dnes oznámili, že inkriminované číslo magazínu nebudú ponúkať vo svojich predajniach.
      Devätnásťročný Carnajev, ktorý má kirgizské aj americké občianstvo, čelí 30-bodovej obžalobe vo veci prípravy a spáchania bombového atentátu na účastníkov Bostonského maratónu z 15. apríla.
      Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke, usmrtil troch ľudí: dvoch Američanov (mladú ženu a osemročného chlapca) a jednu Číňanku študujúcu v Bostone. Zranenia utrpelo vyše 260 ľudí.
      Štvrtou obeťou je policajt, ktorý zahynul počas prestrelky s Džocharom a jeho bratom Tamerlanom niekoľko dní po útoku. Zraneniam utŕženým počas prestrelky podľahol aj 26-ročný Tamerlan, údajný Džocharov spolupáchateľ.
      Ťažko zraneného Džochara Carnajeva zadržali v noci na 20. apríla na bostonskom predmestí Watertown. Na prvom súdnom pojednávaní 10. júla sa mladík vyhlásil za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby.
      Predmetné číslo časopisu oficiálne vyjde až 1. augusta. Rolling Stone je dvojtýždenník zameraný na hudbu, masovú kultúru a politiku. V roku 1967 ho v kalifornskom meste San Francisco založili jeho súčasný šéfredaktor Jann Wenner a hudobný kritik Ralph Gleason.

Copyright © TASR 2013