29. 11. 2013

BONANO NEWS 13

BONANO NEWS 13

V kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach pokračovalo dnes pred Okresným súdom Bratislava II ďalšie pojednávanie, v rámci ktorého pre ochranu osobnosti žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu (NS) SR SR Milan Lipovský.
Sudca Lipovský požaduje od vydavateľstva náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 100.000 eur. "Médiá interpretovali, že právnik Tibor Péchy mal napodobňovať strelca z Devínskej Novej Vsi. Prichádzali sme na stretnutie po skupinkách. Slúchadlá a atrapu zbrane som videl len vo vnútri na stole. Cieľom nášho stretnutia bolo odhalenie tabule k založeniu občianskeho združenia. Ďalej chcem uviesť, že počas nášho stretnutia nikto nespomenul meno strelca z Devínskej Novej Vsi a ani sa táto udalosť nekomentovala," uviedol dnes pedagóg Právnickej fakulty Univerzity Komenského Tomáš Valent, ktorý sa na právnickom večierku zúčastnil. Valent vypovedal dnes ako jediný svedok. Péchyho videl s atrapou samopalu a chráničmi až v médiách.
Chrániče na uši a atrapa sa nijako nevymykali z interiéru podniku, lebo také predmety podnikateľ Štefan Comorek, ktorého manželka bar vlastní, zbiera a umiestňuje ich v prevádzke. "Nebol som svedkom nemorálneho konania," zdôraznil ďalej svedok. Redaktorka Nového Času, podľa jeho názoru, dopredu predpokladala nemorálne konanie jeho a ostatných účastníkov. Sudkyňa Okresného súdu Bratislava II dnes pojednávanie, keďže sa nedostavili ďalší svedkovia, odročila na 7. marca.
Vydavateľstvo bude v kauze právnického stretnutia v kaviarni Bonanno v Rajeckých Tepliciach najnovšie čeliť ďalšej, v poradí deviatej žalobe. Aj túto žalobu považuje vydavateľstvo za útok na slobodu tlače. Žalobu na ochranu dobrého mena a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške milión eur podalo tentoraz občianske združenie (OZ) Justičný Oskar, ktoré v Bonanne usporiadalo pre svojich členov na jeseň 2010 ustanovujúcu schôdzu.
"Táto žaloba je však špecifická v tom, že kým v ostatných prípadoch žiadajú účastníci stretnutia nemajetkovú ujmu len od vydavateľstva, teraz o náhradu škody žalujú aj redaktorku Nového Času. Žalobca tiež požiadal súd o oslobodenie od platenia súdnych poplatkov, ktoré však okresný súd zamietol. Vydavateľstvo aj túto žalobu považuje za útok na slobodu tlače a tiež za určitý nátlak na svoju redaktorku a mieni sa proti tomu brániť všetkými zákonnými prostriedkami," uviedol v stredu 20. novembra pre TASR právny zástupca Ringier Axel Springer Róbert Bános.
Ringier Axel Springer čelil doteraz dovedna ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov OZ Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Žaluje aj podnikateľ Comorek a v jeho prípade Okresný súd Bratislava II za dva roky nevytýčil ani jedno hlavné pojednávanie. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Všetky žaloby pojednávajú rozliční sudcovia Okresného súdu Bratislava II.

Copyright © TASR 2013