29. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spravodajská televízna stanica CNN odmietla komentovať situáciu ohľadne zostrihaného rozhovoru s ruským veľvyslancom pri OSN Vitalijom Čurkinom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra ITAR-TASS.
Televízia odvysielala interview v utorok. S ruským veľvyslancom sa rozprávala populárna moderátorka Christiane Amanpourová.
Tlačové oddelenie CNN ale nevysvetlilo, prečo bola z rozhovoru vystrihnutá Čurkinova výzva na rešpektovanie vôle Sýrčanov, z ktorých väčšina, podľa veľvyslanca, podporuje prezidenta Bašára Asada. Reagovalo len vyhlásením, že televízia nikdy neposkytuje vyjadrenia týkajúce sa jej programov.
CNN podľa ITAR-TASS nevysvetlila ani to, prečo odstránila Čurkinovo zhodnotenie vývoja v Sýrii, napríklad v súvislosti s prekážkami, ktoré sýrska opozícia kladie pod nohy humanitárnym operáciám.
Tlačové oddelenie neodpovedalo ani na otázku, či si je vedenie CNN vedomé vyhlásenia ruskej diplomacie k incidentu. "To, že CNN v rozhovore s Čurkinom vystrihla jeho zásadné zhodnotenie ohľadne Sýrie, je ďaleko za hranicami profesionalizmu a jednoduchého pochopenia," reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.


Izraelsko-americký mediálny magnát Haim Saban, veľký sponzor americkej Demokratickej strany, oznámil dnes plnú podporu Hillary Clintonovej, ak sa rozhodne kandidovať v roku 2016 za americkú prezidentku.
Clintonová (66), ktorej sa vo februári skončilo štvorročné obdobie na poste americkej ministerky zahraničných vecí, sa už vyjadrila, že kandidatúru zvažuje. Dodala, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa rozhodne až na budúci rok.
Exministerka by ako kandidátka bola do veľkej miery považovaná za favoritku na demokratickú nomináciu, ktorú v roku 2008 prehrala v zápase s Barackom Obamom, komentuje agentúra Reuters.
Manželke bývalého amerického prezidenta Billa Clintona sľúbil podporu aj miliardár a finančník George Soros, ďalší veľký sponzor demokratov.
"Dúfam, že bude kandidovať. Bola by skvelou prezidentkou," povedal Haim Saban pre izraelský denník Jediot achronot. Doplnil, že keby Clintonová kandidovala, má jeho plnú podporu. Vysvetlil, že je jeho veľkým snom vidieť ju v Bielom dome.
Ďalším potenciálnym demokratickým kandidátom do amerických prezidentských volieb v roku 2016 je americký viceprezident Joe Biden. Podľa septembrového prieskumu Reuters/Ipsos však za Clintonovou zaostával takmer o 40 percent.
Pre Američanov je Clintonová hlavnou možnosťou pri výbere na prezidentský úrad. Jej najväčším možným protivníkom je Chris Christie, republikánsky guvernér amerického štátu New Jersey. Za Clintonovou zaostával guvernér o 19 percent, vyplynulo z prieskumu.

Copyright © TASR 2013

S účinnosťou od 1. decembra 2013 je novým tlačovým hovorcom prezidenta republiky vymenovaný pán Jiří Ovčáček, ktorý bol doteraz redaktorom denníka Právo. Hana Burianová, doterajšie tlačová hovorkyňa, bude naďalej pôsobiť v pozícii riaditeľky Tlačového odboru Kancelárie prezidenta republiky.