28. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský oligarcha Alexander Lebedev si 150 hodín verejnoprospešných prác "odslúži" na pozemku istej materskej škôlky v Tulskej oblasti južne od Moskvy, ktorý bude pripravovať na stavebné práce.
Miliardár a majiteľ voči Kremľu kritických novín Novaja gazeta, ktorého pred dvoma rokmi odsúdili za fyzické napadnutie podnikateľa Sergeja Polonského v jednej televíznej relácii, už začal ukrajovať zo svojho trestu s lopatou a rýľom v rukách, informoval denník Komsomoľskaja pravda v dnešnom vydaní.
Samotný Lebedev kritizoval tento verdikt ruskej justície ako prejav politicky motivovanej pomsty.



Gréckeho investigatívneho novinára Kostasa Vaxevanisa, ktorý v čase vrcholiacej politickej a hospodárskej krízy vo svojej krajine zverejnil mená viac ako 2000 bohatých Grékov s účtami vo Švajčiarsku, zbavili včera v opakovanom procese obžaloby z porušenia zákona na ochranu súkromia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov súdu v Aténach.
Vaxevanisa zbavili obžaloby už vlani, ale prokurátor sa proti rozhodnutiu odvolal a požadoval proces na súde vyššieho stupňa s tým, že predloží nové dôkazy o tom, že pôvodný verdikt bol chybný.
Editor časopisu Hot Doc uverejnil na internetovej stránke Pandorina skrinka tzv. Lagardeovej zoznam, pomenovaný po súčasnej generálnej riaditeľke Medzinárodného menového fondu. Tá v roku 2010 ešte ako francúzska ministerka financií poskytla tento zoznam 2059 Grékov s kontami v banke HSBC, medzi ktorými figurujú aj známe osobnosti, vtedajšej vláde v Aténach.
Vaxevanis sa obhajoval, že sporný zoznam zverejnil pre nečinnosť vlády, ktorá podľa neho nepodnikala žiadne kroky na objasnenie, či ide o daňové úniky.
Grécki zákonodarcovia v júli zbavili imunity bývalého ministra financií Jorgosa Papaconstantina po tom, ako vyšetrovatelia zistili, že sa postaral o zmazanie mien troch svojich príbuzných z Lagardeovej zoznamu. Exminister takéto obvinenia odmietol.

Copyright © TASR 2013