29. 11. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vietnamská vláda opäť sprísnila podmienky pre používateľov internetu v rámci zintenzívnenia kampane proti disidentom a opozícii. Nová legislatíva, ktorá začne platiť od januára, zavádza vysoké pokuty za akúkoľvek kritiku vlády na sociálnej sieti Facebook. Za propagandu proti Vietnamskej socialistickej republike bude podľa vládneho dekrétu hroziť pokuta vo výške až 3500 eur. Zakázané bude zverejňovať články a komentáre ohrozujúce národnú jednotu, prekrucujúce historické fakty ako aj urážajúce štát. Bude sa týkať jednotlivcov aj organizácií. Urážka vlády a vládneho systému je už teraz vo Vietname zločinom a trestá sa väzením.
Facebook má vo Vietname asi 22 miliónov aktívnych užívateľov. Od septembra už platí nariadenie zakazujúce zdieľanie politických správ cez Facebook. Vo Vietname sú zakázané všetky súkromné médiá a denníky a televízie sú tam len štátne.
Podľa ľudskoprávnych organizácií väznia vo Vietname stovky kritikov tamojšej vlády. Údaje americkej vlády hovoria o 120 politických väzňoch. Skoro 50 aktivistov a disidentov poslali do väzenia tento rok. Ľudskoprávni aktivisti upozorňujú, že obvinenia zo šírenia protištátnej propagandy alebo snahy o zvrhnutie režimu sú vo Vietname bežnou záležitosťou v prípadoch stíhaných politických disidentov.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Populárny nemecký komik Karl Dall (72), ktorého začiatkom novembra zadržali v švajčiarskom St. Gallene a ktorý následne strávil štyri dni vo vyšetrovacej väzbe, poprel osobne i prostredníctvom svojho advokáta tvrdenia o znásilnení istej 43-ročnej švajčiarskej novinárky v Zürichu. Kauza je však predmetom vyšetrovania zo strany tamojšej prokuratúry pre podozrenie zo spomínaného trestného činu.
      Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Bild i tlačová agentúra DPA.
      Podľa komikových slov, ktoré priniesla bulvárna tlač, sa novinárka pokúsila zneužiť profesionálny kontakt s jeho osobou na prienik do jeho súkromia s cieľom vyťažiť z toho finančné výhody. Keď s tým neuspela, obvinila ho zo znásilnenia. Údajnú obeť označil za závislú gamblerku, ktorá má dlhy a ktorá sa už v minulosti zamerala podobným spôsobom na iného prominenta.
      Jedna z najznámejších osobností nemeckej televíznej zábavy Karl Dall je ženatý od roku 1971 a s manželkou Barbarou má dcéru. Je i šťastným starým otcom jednej vnučky. Rodák z Emdenu nemal, ako to dnes jednoznačne vyhlásil jeho advokát Marc Engler, ani pohlavný styk so spomínanou dámou, ktorá síce v septembri z vlastnej iniciatívy zamierila na jeho hotelovú izbu, kde bola mimoriadne aktívna, avšak komik ju adekvátne usmernil. Karl Dall, ktorý sa pozitívne vyjadril o korektnosti švajčiarskych justičných úradov, je podľa právneho zástupcu pripravený na spoluprácu s príslušnými orgánmi.

Copyright © TASR 2013