26. 11. 2013

SSN Undeground News

SSN Undeground News

Slovenskému syndikátu novinárov (SSN) hrozí, že príde o svoje bratislavské sídlo – Dom novinárov na Župnom námestí v centre Bratislavy. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala predsedníčka syndikátu Tamara Valková, na začiatku roka bol SSN na nule. Preto musela zobrať pôžičku 200-tisíc eur, na preklenutie zlej situácie. Za pôžičku ručí SSN Domom novinárov. Pôžičku zobrala vo výške, ktorú vedela, že splatí. Po tom, ako po zvolení Valkovej za predsedníčku SSN na sneme 16. novembra začali vychádzať v tlači kritické články o situácii v syndikáte, SSN prišiel o dva projekty, a to ohrozuje splatenie pôžičky, informovala dnes Valková. Dodala, že ak to Predstavenstvo SSN schváli, vyhlási na záchranu SSN verejnú zbierku. Zároveň každý, kto chce SSN pomôcť, tak môže podľa Valkovej urobiť aj darom či adresovaním 2 % zo zaplatenej dane.
Zlá finančná situácia SSN trvá od roku 2000 a na hroziaci krach upozornil aj mimoriadny snem SSN z mája 2011. Podľa Valkovej sa však napriek tomu v syndikáte neprijali potrebné opatrenia. Syndikát bol v januári - februári tohto roka pred bankrotom, nemal na mzdy, odvody, elektrinu, plyn. Na účte bola nula a mali sme pohľadávky, argumentuje Valková. Ako štatutár bola povinná zaplatiť odvody a mzdy, ak by tak nespravila, mohla čeliť trestnému oznámeniu. Bez zaplatenia odvodov by sa SSN zároveň nemohol uchádzať o 2 % z dane a o granty. Valková mala podľa vlastných slov na výber len dve možnosti - vyhlásiť bankrot alebo zobrať pôžičku. Pôžičku banky dať nechceli, lebo od roku 2000 bol syndikát v strate. Valková zároveň upozornila, že SSN je združenie registrované na Ministerstve vnútra SR, nie je financované zo žiadnych verejných zdrojov. Aj preto dúfala, že SSN si problémy vyrieši vo svojom vnútri, čo sa však žiaľ nestalo. Upozornila, že o chode SSN nerozhoduje jeho predseda, ale kolektívny orgán - Predstavenstvo SSN.
Sprostredkovateľ 200-tisícovej pôžičky pre SSN od spoločnosti Squam Trade SE, Ivan Bujna, na dnešnej tlačovej besede označil informáciu o previazaní spoločnosti na podsvetie za nepravdivú. Tvrdí, že vlastniť Dom novinárov nie je v ich záujme. Pôžička je 200-tisíc eur a neznamená kúpenie nehnuteľnosti, úrok je 11 % ročne, uviedol Bujna. Denník SME v sobotu 23. novembra informoval, že syndikát novinárov má pôžičku od firmy, ktorá je previazaná s podsvetím a ak dlh nesplatí, môže firma získať dom syndikátu v centre Bratislavy na Župnom námestí.
SSN má pôžičku splatiť vo februári. Ak syndikát pôžičku nesplatí, Valková nevidí dôvod, prečo by mala odstúpiť. Do funkcie ju delegovali delegáti snemu a chce dôvody, prečo ju zvolili, splniť. Zdôraznila, že je “bytostne presvedčená, že túto novinársku organizáciu treba“.
Vyriešiť situáciu by podľa rozhodnutia 11. snemu SSN, ktorý sa konal 16. novembra v Bratislave, malo vedenie syndikátu - Predstavenstvo SSN do konca januára budúceho roka. Snem totiž medzi iným uložil Predstavenstvu SSN do 31. januára 2014 zabezpečiť vznik a realizáciu krízového scenára a zabrániť finančnému kolapsu organizácie. Má tiež vypracovať rozpočet organizácie na rok 2014. Vedenie SSN má do 25. februára 2014 opätovne preskúmať nevýhodné zmluvy a projekty a vyvodiť právne dôsledky.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.