15. 8. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Napriek tomu, že úprava koncesionárskych poplatkov je politickou otázkou, minister kultúry Marek Maďarič je naklonený ich primeranému zvýšeniu s tým, že by sa po istom čase valorizovali. Uviedol to v rozhovore pre TASR.
K takémuto názoru ho priviedlo skvalitnenie ponuky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). "Získal úplne iný imidž mienkotvorného a kvalitného verejnoprávneho média," poznamenal.
Ďalším dôvodom je fakt, že tieto úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky, sa 11 rokov nevalorizovali. Považuje ich za najoverenejší a najštandardnejší spôsob financovania verejnoprávnych médií. "Dnes je cítiť prítomnosť kvalitného verejnoprávneho média, a preto by nám malo záležať na tom, aby sme ho dokázali spolufinancovať tak, aby mohlo byť ešte kvalitnejšie a poskytovalo ešte lepší servis," priblížil minister.
Ako pripomenul, dnes sú nízke úhrady za služby verejnosti kompenzované zmluvou so štátom, pričom po ich zvýšení by tento príspevok od štátu klesol.
Priznal však, že zmena v koncesionárskych poplatkoch je politické rozhodnutie, pričom nevie, ako by sa k tejto otázke postavili poslanci parlamentu. Preto je podľa neho dôležité, aby súčasne s týmto krokom RTVS zagarantovala aj zriadenie tretieho kanála, ktorý by bol zameraný na šport a životný štýl.
Je presvedčený o tom, že nový kanál umožní súčasným dvom udržať si svoju stabilnú programovú štruktúru, ktorá sa upravuje podľa prenosov veľkých športových podujatí. "Navyše, ak by mnohé športové odvetia či už najpopulárnejších športov, alebo aj menej populárnych mali garantované vysielanie na celoplošnom kanáli, tak by tieto športové odvetvia a športové zväzy mali ľahšiu situáciu v získavaní sponzorov. Jeho zriadenie by tiež znamenalo veľkú podporu pre šport ako takého," ozrejmil Maďarič.
Upozornil, že ak by nedošlo k zmene koncesií, tak sa musí rozhodne zvýšiť objem prostriedkov poskytnutých cez zmluvu so štátom. "Inak si neviem predstaviť pokračovanie v pozitívnych trendoch vo vysielaní RTVS. Treba si uvedomiť, že kým RTVS má rozpočet približne 100 miliónov eur, Česká televízia a Český rozhlas pracujú dohromady s rozpočtom okolo 350 miliónov eur," dodal minister.
S predstavou zvýšenia koncesionárskych poplatkov od začiatku roka 2015 prišiel koncom mája generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorý otvoril odbornú diskusiu na túto tému. V súčasnosti platia fyzické osoby 4,64 eura mesačne a zamestnávatelia od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.
Ročný rozpočet RTVS, ktorý je v súčasnosti na úrovni 97 miliónov eur, by sa podľa Miku mohol vďaka nárastu koncesionárskych poplatkov zvýšiť na zhruba 120 miliónov eur, ak by sa nezmenili iné príjmy inštitúcie. Dodal, že by tak bol zabezpečený rozvoj inštitúcie, v opačnom prípade sa RTVS dostane v roku 2015 do krízovej situácie.

Copyright © TASR 2014