22. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Nina Arianda sa objaví v tretej sezóne seriálu Hannibal (2013). Informoval o tom portál TV Line. Tridsaťročná rodáčka z New Yorku stvárni Molly, manželku špeciálneho agenta Willa Grahama, ktorého hrá Hugh Dancy. Ten si spoluprácu s držiteľkou ceny Tony vyskúšal už v divadelnej hre Venuša v kožuchu.
Molly sa po prvý raz ukáže v ôsmej epizóde, ktorá by mala odštartovať druhú polovicu tretej sezóny. V nej sa tvorcovia plánujú s príbehom posunúť o niekoľko rokov dopredu, aby mohli ukázať zmeny vo Willovom osobnom živote. Molly, ktorá je matkou 12-ročného syna Waltera, bude manželovi pomáhať vyrovnať sa s temnou a traumatickou minulosťou. Keď ho však FBI znovu požiada o spoluprácu, sama partnera prosí, aby sa im pokúsil pomôcť zachrániť ľudské životy, i keď si uvedomuje riziká, ktoré to so sebou nesie.
Štart tretej sezóny Hannibala posunuli nedávno predstavitelia televízie NBC na leto. Minulý mesiac oznámili, že rolu sadistického boháča Masona Vergera v nej po Michaelovi Pittovi prevezme Joe Anderson. Viac priestoru by mala dostať záhadná psychiatrička Bedelia du Maurier v podaní Gillian Anderson, ktorá sa z predstaviteľky vedľajšej postavy posunula medzi hlavné herecké obsadenie. To doplnia aj Angličan Richard Armitage a Japonka Tao Okamoto. Armitage sa predstaví ako sériový vrah Francis Dolarhyde, známy tiež pod prezývkou Zúbková víla. Postavu z knihy Červený drak (1981) Thomasa Harrisa v rovnomennej adaptácii z roku 2002 stvárnil Ralph Fiennes a predtým si ju v snímke Lovec ľudí (1986) zahral Tom Noonan. Okamoto, známa ako Mariko Yashida z komiksovky Wolverine (2013), zas stvárni tajomnú Lady Murasaki.
Hannibal Lecter v podaní Madsa Mikkelsena bude v tretej sérii po krvavom finále druhej sezóny spolu s Bedeliou na úteku. I keď nebolo jasné, či Will Graham, Alana Bloom (Caroline Dhavernas) a Jack Crawford (Laurence Fishburne) záver série prežili, tvorcovia už potvrdili, že v nových častiach bude okrem spomínaného Dancyho účinkovať aj Laurence Fishburne.

Boxom zarobil najviac spomedzi všetkých, riadi úspešnú promotérsku spoločnosť a Oscar De La Hoya na jar do svojho portfólia pridá vlastnú televíznu stanicu. Kanál s názvom De La Hoya TV bude v španielskom jazyku a so zameraním na šport, cestovanie a životný štýl. Informoval špecializovaný web Bad Left Hook.
Štyridsaťjedenročný Američan s mexickými koreňmi čisto príjmami zo svojich súbojov zarobil vyše 700 miliónov dolárov. Vyhral desať titulov majstra sveta naprieč šiestimi hmotnostnými kategóriami. V kombinácii so zlatou medailou z olympijských hier v Barcelone 1992 si vyslúžil prezývku "Golden Boy".


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Osudy dvoch japonských vojnových dopisovateľov Kendžiho Gota a "nepokojného samotára" Harunu Jukawu, za ktorých militanti Islamského štátu (IS) požadujú už tento týždeň výkupné 200 miliónov dolárov, spojilo neobyčajné priateľstvo. Píše o tom dnes agentúra Reuters.
Jukawu zajali v auguste pri sýrskom meste Aleppo. Goto sa vrátil do Sýrie koncom októbra, aby sa pokúsil priateľovi pomôcť, ale odvtedy bol nezvestný.
Jukawa, ktorého snom bolo pracovať pre armádu ako súkromný bezpečnostný agent, odcestoval do Sýrie v snahe zmeniť svoj život k lepšiemu - mal totiž za sebou bankrot, rakovina mu vzala manželku a pokúsil sa o samovraždu, ako tvrdia jeho kolegovia aj on samotný.
Skupina pracovníkov na japonskom ministerstve zahraničných vecí sa už od augusta snažila získať o ňom informácie. O Gotovom zmiznutí nebola verejnosť oboznámená - až do utorka, keď sa na internete objavilo video s Gotom aj Jukawom. Obaja muži v oranžových tričkách kľačali vedľa maskovaného militanta Islamského štátu, ktorý mal v ruke nôž.
Jukawa sa prvýkrát stretol s Gotom v Sýrii v apríli a požiadal ho, aby ho vzal do Iraku. Jukawa chcel vedieť, ako sa pohybovať a pracovať v zóne konfliktu, a odišli tam spolu v júni.
Jukawa sa do Sýrie vrátil sám aj v júli.
"Bol nešťastný a neuvedomoval si, čo robí. Potreboval niekoho skúseného, aby mu pomohol," povedal v auguste Goto (47) pre Reuters v japonskej metropole Tokio.
Únos Jukawu v ten mesiac Gotu trápil - Goto cítil, že musí niečo urobiť na záchranu tohto muža, ktorý bol od neho o niekoľko rokov mladší.
"Musím tam ísť aspoň raz a stretnúť sa so svojimi informátormi, aby ma oboznámili so situáciou. Musím sa s nimi osobne porozprávať. Myslím, že je to nutné," uviedol Goto a na mysli mal miestnych obyvateľov, ktorí pracovali pre zahraničných dopisovateľov, zariaďovali stretnutia a pomáhali s tlmočením.
Goto začal pracovať ako vojnový korešpondent na plný úväzok v roku 1996 a nadobudol povesť dôkladného a spoľahlivého spolupracovníka japonských staníc vrátane televízie NHK.
"Vedel, čo treba robiť, a bol opatrný," povedal Naomi Tojoda, ktorý s ním pôsobil ako reportér v Jordánsku v 90. rokoch minulého storočia.
Goto, ktorý v roku 1997 prestúpil na kresťanstvo, rozprával v súvislosti s prácou aj o svojej viere.
"Videl som strašné miesta a riskoval som život, ale viem, že Boh ma vždy nejako ochráni," povedal Goto v májovom článku pre japonský časopis Christian Today. Dodal však, že sa nevrhá do nebezpečenstva, a odcitoval pasáž z Biblie: "Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha." (Mt. 4:7)
V októbri porodila Gotova manželka dieťa, ich druhé spoločné. Reportér má ešte staršiu dcéru z predchádzajúceho manželstva.
Približne v tom istom čase si robil plány na odchod do Sýrie a na svojom účte na Twitteri zverejnil krátke videoklipy. V jednom bol zachytený s dokladom o akreditácii, ktorú mu vydali protivládni povstalci v sýrskom Aleppe.
Goto 22. októbra napísal e-mail svojmu známemu, stredoškolskému učiteľovi, že do Japonska sa plánuje vrátiť koncom mesiaca.
Svojmu obchodnému partnerovi povedal, že očakáva, že vďaka svojej štátnej príslušnosti bude môcť cestovať cez územie obsadené Islamským štátom. Očakával, že k nemu budú pristupovať inak než k americkým alebo britským novinárom. Japonsko sa totiž nepodieľa na bombardovaní a poskytuje len humanitárnu pomoc. Z toho dôvodu si Goto myslel, že s ním IS bude spolupracovať.
Priatelia tvrdia, že odcestoval z Tokia do Istanbulu a odtiaľ do Sýrie, pričom 25. októbra poslal odkaz, že prekročil hranicu a je v poriadku.
"Nech sa stane čokoľvek, je to moja zodpovednosť," povedal Goto vo videu nakrútenom krátko pred tým, ako sa vydal do sýrskej Rakky, hlavného mesta Islamského štátu.
To bolo naposledy, čo ho videli - kým sa tento týždeň neobjavilo video Islamského štátu.


Britský bulvárny denník The Sun zverejnil dnes fotografiu polonahej ženy, aby vyvrátil šíriace sa správy, že skoncoval so svojou 44-ročnou tradíciou zverejňovania topless modeliek na strane číslo tri. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.
      Britský najpredávanejší denník uviedol, že išlo iba o dočasný "výpadok". Sesterské noviny The Times totiž v stredu informovali, že The Sun ustúpil tlaku feministických skupín, ktoré vyhlasovali, že tento zvyk ponižuje ženy a stavia ich na úroveň vecí. Aktivistky zhromaždili počas svojej trojročnej kampane proti fotografiám žien "hore bez" vyše 217.000 podpisov.
      Denník The Times, takisto vlastnený spoločnosťou New Corporation mediálneho magnáta Ruperta Murdocha, v stredu ešte dodal, že tento týždeň už The Sun nebude obsahovať "dievča na strane č. 3".
      The Sun však oznámil ostatným médiám, že chce vyjasniť jedno: dievča na strane tri je tu, a dnes je ním 22-ročná Nicole.
      Skupina feministiek teda márne oslavovala víťazstvo.
      V Nemecku najpredávanejší denník, bulvár Bild, zrušil podobnú rubriku na strane jeden v marci 2012, pretože sa "už nehodila k imidžu súčasnej ženy".

Viac ako 100 poslancov Európskeho parlamentu z rôznych frakcií vyzvalo dnes šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú, aby sa angažovala v kauze saudskoarabského blogera a ľudskoprávneho aktivistu Raifa Badawího, odsúdeného za urážku islamu na tisíc rán bičom.
      Informovala o tom dnes agentúra APA s odvolaním sa na rakúskeho sociálnodemokratického europoslanca Josefa Weidenholzera.
      Práve on a jeho dánsky kolega z rovnakej frakcie Jeppe Kofodan boli iniciátormi spoločného listu europoslancov, v ktorom vyzvali Mogheriniovú, aby v mene Európskej únie a jej členských štátov neodkladne konala a využila všetky dostupné možnosti na ukončenie týchto krutostí. Bičovanie ako trest je podľa oboch europoslancov jasným mučením a porušením Konvencie OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zachádzaniu alebo trestaniu z 10. decembra 1984, ktorú ratifikovala aj Saudská Arábia.
      Za prepustenie Badawího sa v uplynulých dňoch angažovali aj najvyšší rakúski ústavní činitelia, prezident Heinz Fischer i kancelár Werner Faymann, ako aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz z Nemecka.


Copyright © TASR 2015