21. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Gary Sinise si zahrá v pripravovanom spinoffe seriálu Myšlienky vraha (2005). Päťdesiatdeväťročný rodák z Blue Island v štáte Illinois stvárni Jacka Garretta, šéfa oddelenia FBI, ktoré pomáha americkým občanom v zahraničí. Prvú epizódu nového projektu nakrútia v polovici februára, pričom televízia CBS ju odvysiela ako súčasť aktuálnej sezóny pôvodného seriálu.
Seriál Myšlienky vraha priniesol na obrazovky príbeh špeciálnych agentov FBI, ktorí analyzujú profily zločincov a snažia sa preniknúť do ich mysle, aby predišli ďalším zločinom. Hlavné úlohy stvárnili Kirsten Vangsness, Shemar Moore, Matthew Gray Gubler či Thomas Gibson. V roku 2011 sa na televízne obrazovky dostal spinoff s názvom Myšlienky vraha: Správanie podozrivých. Projekt s Forestom Whitakerom v hlavnej úlohe však po prvej sezóne ukončili.
Gary Sinise sa do povedomia dostal ako poručík Dan Taylor vo filme Forrest Gump (1994), za čo ho v roku 1995 nominovali na Oscara i Zlatý glóbus. V roku 1996 získal Zlatý glóbus a vyslúžil si nomináciu na televíznu cenu Emmy za výkon v životopisnej dráme Truman (1995). Rok 1998 mu priniesol nomináciu na Zlatý glóbus a zisk Emmy za titulnú rolu v životopisnej dráme George Wallace (1997). Účinkoval tiež vo filmoch Apollo 13 (1995), Výkupné (1996), Zelená míľa (1999), Misia na Mars (2000), Ľudská škvrna (2003) či Zlodeji pamäti (2004). Ako režisér sa podpísal pod filmy Ďaleko od domova (1988) i adaptáciu novely O myšiach a ľuďoch Johna Steinbecka. Obe snímky mu priniesli nomináciu na Zlatú palmu v Cannes. Známy je tiež ako detektív Mac Taylor zo seriálu C.S.I.: Kriminálka New York (2004 - 2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a rakúsky kancelár Werner Faymann požiadali písomne saudského korunného princa o prepustenie blogera a ľudskoprávneho aktivistu Raifa Badawího, odsúdeného za urážku islamu na tisíc rán bičom.
Túto informáciu stredajšieho vydania denníka Der Standard potvrdil dnes pre agentúru APA hovorca rakúskeho kancelára.
Adresátom spoločného listu oboch predstaviteľov je korunný princ Salman ibn Abd al-Azíz, keďže 90-ročný saudskoarabský kráľ Abdalláh je ťažko chorý.
Signatári apelujú na korunného princa, aby sa zasadil za neodkladné omilostenie Badawího, jeho skoré prepustenie na slobodu a humanitárne riešenie prípadu i kauzy jeho advokáta. Súčasne pripomínajú svoje dlhoročné úsilie o konštruktívnu spoluprácu s monarchiou na Arabskom polostrove a v jej duchu upozorňujú na prípad, ktorý vyvoláva, ako píšu, nielen ich znepokojenie.
O omilostenie blogera požiadal saudskoarabské vedenie už v uplynulom týždni aj rakúsky prezident Heinz Fischer, ktorý označil trest za neprijateľný a neľudský.
Kým Fischer je skôr za zachovanie Abdalláhovho centra vo Viedni, kontroverzne vnímanej inštitúcie, ktorú financuje Saudská Arábia sumou 14-16 miliónov eur ročne, rakúsky kancelár sa v ostatných dňoch nechal počuť, že nevidí dôvod na ďalšiu účasť rakúskeho štátu na chode inštitúcie.
O postoji k problematike bude rakúsky prezident rokovať v nasledujúcich dňoch individuálne s ministrami zahraničných vecí i kultúry.

Copyright © TASR 2015