23. 1. 2015

CHARLIE HEBDO SPECIAL

CHARLIE HEBDO SPECIAL

Múzeum Hergé v belgickom meste Louvain-la-Neuve dnes oznámilo, že z bezpečnostných dôvodov zrušilo výstavu karikatúr na počesť obetí francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.
Výstava, ktorej vernisáž bola naplánovaná nadnes, mala trvať po dobu jedného mesiaca. Zrušená bola vzhľadom na zvýšenie stupňa bezpečnostnej pohotovosti, ktorým Belgicko reagovalo na nedávne teroristické útoky v Paríži i na rozbitie skupiny belgických džihádistov plánujúcich útoky na políciu.
Usporiadatelia výstavy zohľadnili odporúčania mestského úradu a miestnej polície, ktoré upozornili na vznik možných bezpečnostných problémov pre zamestnancov a návštevníkov múzea ako aj pre obyvateľov mesta.
Výstava karikatúr v duchu Charlie Hebdo mala vzdať hold redaktorom časopisu, ktorí sa stali obeťou teroristického útoku zo 7. januára. Organizátori nezaradili do výstavy znevažujúce karikatúry, hlavnými ťahákmi mali byť historicky prvé číslo časopisu a posledné z minulého týždňa, ktoré vyšlo v atmosfére celosvetového odsúdenia atentátov z Paríža. Súčasťou výstavy sú aj fotografie zo stretnutí belgického autora komiksov Hergého (vlastným menom Georges Remi) so zavraždenými karikaturistami Wolinskim a Cabuom ako aj rôzne filmové zábery.
V stredu sa vedenie múzea stretlo s predstaviteľmi mesta a so zástupcami Úradu pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM), kde padlo rozhodnutie, že v kontexte súčasných zvýšených protiteroristických opatrení, by výstava kresieb Charlie Hebdo mohla pritiahnuť neželanú pozornosť.

 
Vyše 15.000 ľudí sa očakáva na dnešnom proteste v juhoruskom Dagestane proti zverejňovaniu karikatúr proroka Mohameda, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na miestny Výbor pre slobodu svedomia a interakcie s verejnými organizáciami.
      Protest sa uskutoční po modlitbách pred hlavnou mešitou v dagestanskej metropole Machačkala. Očakáva sa aj účasť prezidenta republiky a moslimských duchovných.
      Prezident Dagestanu Ramzan Abdulatipov vyhlásil, že cieľom podujatia je slušne reagovať na provokácie voči islamu.
      Podobné protesty sa konali aj v Čečensku a Ingušsku. V čečenskej metropole Groznyj pochodovali 19. januára desaťtisíce ľudí. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov zdôraznil, že považuje za osobného nepriateľa každého, kto podporuje právo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a ďalších médií urážať náboženské cítenie 1,5 miliardy moslimov.
  

Copyright © TASR 2015