21. 1. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS)nemôže uzatvoriť spoluprácu pod nátlakom, ktorý vyvíja vydavateľstvo W PRESS. V reakcii na otvorený list 164 predstaviteľov verejného života za zachovanie diskusnej relácie Pol lampou to uviedla hovorkyňa verejnoprávnej inštitúcie Dominika Šulková.
      Na generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku sa v utorok (20.1.) obrátili predstavitelia kultúry, vedy, verejného a duchovného života. V otvorenom liste protestovali proti zrušeniu relácie, ktorú pre telerozhlas dodáva spoločnosť W PRESS (vydavateľ časopisu .týždeň).
      Mikovi vyčítajú, že sa v minulosti nepostavil za reláciu v situácii, keď Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila RTVS v súvislosti s ňou pokutu vo výške 50.000 eur. Vidia za tým nátlak na jeho osobu. Pokutu označili za drakonickú s tým, že ju možno vnímať aj ako pokus zredukovať v demokratickej spoločnosti rámce slobodnej diskusie.
      Domnievajú sa, že nátlak vedie generálneho riaditeľa i k rozhodnutiu ukončiť spoluprácu s tvorcami relácie, nechce ho však pomenovať. Koná podľa nich „alibisticky, skryto a nepriamo, lebo kroky likvidujúce reláciu vyvolávajú na verejnosti negatívne odozvy a pre Slovenskú televíziu znamenajú rapídnu stratu ťažko nadobudnutej povesti.“
      RTVS podľa Šulkovej rešpektuje názor signatárov otvoreného listu. Prezentovala, že verejnoprávnej inštitúcii záleží na divákoch relácie Pod lampou.
      „Veríme, že RTVS aktuálne preukazuje svoju mediálnu integritu a schopnosť odolávať akýmkoľvek tlakom, zdôrazňujeme aj politickým. Rovnako však nemôžeme uzatvárať dohody a zmluvné spolupráce pod iným typom nátlaku, ako v tomto prípade vyvíja vydavateľstvo W PRESS,“ uviedla Šulková.
      Stanoviská v otvorenom liste podľa hovorkyne vychádzajú skôr z jednostranných informácií, ktoré publikoval W Press. „Pripomíname fakt, že RTVS žiadnym spôsobom nezneužila svoj mediálny priestor na interpretáciu reálnej situácie a faktov, ktoré viedli k ukončeniu ďalšej spolupráce s vydavateľstvom,“ doplnila.
      RTVS napokon prisľúbila, že poskytne všetky informácie a fakty, ktoré objasnia nielen okolnosti ukončenia spolupráce, ale aj podmienky, za akých RTVS uzatvára partnerskú a zmluvnú spoluprácu.
      Signatári listu, ktorý médiám zaslal Jozef Hašto, František Mikloško, Ján Štrasser a Peter Zajac, vyjadrili presvedčenie, že je ešte stále čas, aby generálny riaditeľ prehodnotil svoj postoj ohľadom relácie. Označili ju za vlajkovú loď slobodnej diskusie so značným diváckym ohlasom. Takéto postavenie získala podľa nich vďaka jej dlhoročnému zápasu o nezávislú a kvalitnú žurnalistiku.
      „Považujeme však za svoju vnútornú povinnosť solidarizovať sa s divákmi, pre ktorých stelesňuje relácia Pod lampou slobodu a kvalitu verejnoprávnych médií na Slovensku a s tvorcami relácie, pre ktorých je slobodná výmena názorov dôležitejšia ako umývanie si rúk. Považujeme za potrebné vyjadriť našu solidaritu, a to verejne, lebo sa nechceme naším mlčaním zúčastňovať na tomto nátlaku,“ uzavreli svoj list. 

Copyright © TASR 2015