19. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Extrémistická organizácia Islamský štát (IŠ) plánuje v najbližšom čase spustiť vlastný televízny kanál, ktorým nadviaže na fungujúce rozhlasové vysielanie v Iraku a satelitnú televíziu so sídlom v Líbyi. Informoval o tom v nedeľu portál britského denníka Independent odvolávajúc sa informácie z okolia IŠ. Súčasťou celodenného vysielania údajne bude aj program s názvom Čas narukovať. Cieľom kanálu s názvom Vysielanie Islamského kalifátu však bude medzinárodné šírenie proislamskej propagandy a nadviazanie najmä na spomínané rozhlasové vysielanie, ktoré sa šíri z irackého mesta Mósul. To ako jedno z prvých padlo v polovici roka do rúk radikálov.
Sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát na severe Iraku povstali voči vláde v Bagdade a dnes ovládajú veľké časti severozápadného Iraku a spolu s priľahlým územím Sýrie ho začlenili do spoločného "kalifátu". V novembri sa na verejnosť dostali informácie, že plánujú zaviesť vlastnú menu, ktorá bude platiť na nimi kontrolovaných územiach.

Britská tajná služba sledovala elektronickú komunikáciu novinárov vo viacerých svetových médiách. Vyplýva to z dokumentov spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktoré v pondelok zverejnil britský denník Guardian. Z publikovaných častí dokumentov vyplýva, že v priebehu 10 minút zhromaždili desaťtisíce e-mailov z denníkov ako New York Times, Washington Post, Guardian, Le Monde, vysielacej stanice BBC či agentúry Reuters. Ich súčasťou je i komunikácia medzi redaktormi o obsahu zverejňovaných materiálov. Podľa Snowdenom zverejnených materiálov z dielne služby GCHQ boli niektorí investigatívni novinári označení za hrozbu podobnú ako hackeri alebo teroristi.
Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) sa stal známy v júni 2013 vďaka odhaleniu tajných programov sledovania internetovej a telefonickej komunikácie, pričom informácie ponúkol vybraným médiám. Azyl v Rusku dostal po tom, ako počas presunu z Hongkongu na Kubu zostal uväznený na jednom z moskovských letísk. Odmietanie vydať ho americkým orgánom je jednou z mnohých záležitostí narúšajúcich vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú momentálne najhoršie za uplynulé roky. Presné miesto Snowdenovho pobytu je naďalej udržiavané v tajnosti.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.