21. 1. 2015

AVF NEWS

  AVF NEWS

 


Šiestim z deviatich členov rady Audiovizuálneho fondu sa na konci marca skončí funkčné obdobie. V súlade so zákonom o Audiovizuálnom fonde, ktorý je verejnoprávnou inštitúciou na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry a priemyslu, členov rady vymenúva a odvoláva minister kultúry na návrh osôb pôsobiacich v audiovízii na Slovensku. Presne 29. marca vyprší v rade funkčné obdobie jej predsedovi, režisérovi Miloslavovi Lutherovi, ktorý bol do rady vymenovaný za oblasť tvorby slovenských audiovizuálnych diel. Končí sa tiež funkčné obdobie podpredsedu rady Roberta Ťavodu (za oblasť poskytovania retransmisie), ďalej aj Marte Gajdošíkovej (za oblasť verejnoprávnej TV), Tomášovi Kamencovi (súkromné TV), Petronele Kolevskej (nezávislí producenti v audiovízii) a Jelene Paštékovej (tvorba slovenských audiovizuálnych diel).

Všetci šiesti členovia rady sú vo fonde od jeho vzniku. Minister kultúry Marek Maďarič ich a tiež ďalších troch odborníkov, ktorí však už dnes v rade nie sú, menoval ako historicky prvých členov Rady AVF 30. marca 2009. Podľa zákona môžu do rady kandidovať opakovane. "Funkčné obdobie člena rady je šesť rokov. Tá istá osoba môže byť vymenovaná za člena rady najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach," uvádza sa v zákone o AVF. Zvyšným trom členom rady sa funkčné obdobie skončí v rokoch 2016 až 2018. Konkrétne Ľuba Féglová, vymenovaná za oblasť distribúcie audiovizuálnych diel, je v Rade AVF do 24. januára 2016. Ľubomír Čechovič zastupujúci nezávislých producentov v audiovízii má funkčné obdobie do 18. septembra 2017. Súčasný generálny riaditeľ sekcie médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry SR Anton Škreko, ktorý je podľa zákona členom menovaným ministrom, má byť v rade do 29. júla 2018. Rada AVF je štatutárnym orgánom fondu, koná v jeho mene a rozhoduje o všetkých záležitostiach fondu, ktoré nie sú vyhradené do pôsobnosti riaditeľa alebo dozornej komisie. Rada medzi iným schvaľuje zásady, spôsob a kritériá hodnotenia žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov na podporu audiovizuálnej kultúry z fondu.

Ministerstvo kultúry (MK) SR vo výzve na predkladanie návrhov na vymenovanie člena rady Audiovizuálneho fondu, ktorú zverejnilo na svojej webstránke informuje, že návrhy na členov rady AVF s potrebnými prílohami prijíma do 2. marca. Návrhy treba doručiť do podateľne ministerstva na Námestí SNP 33 v Bratislave alebo poštou na adresu: Ministerstvo kultúry SR, Nám. SNP 33, 813 31 Bratislava v obálke označenej heslom "Návrh kandidáta na člena rady AVF". Rozhodujúcim je dátum podania na poštovej pečiatke alebo dátum podania v podateľni ministerstva. Odborníci navrhnutí za člena rady musia mať trvalý pobyt a občianstvo SR, byť právne spôsobilí, bezúhonní, mať vysokoškolské vzdelanie aspoň druhého stupňa a najmenej tri roky odbornej praxe v príslušnej oblasti. Viac o podmienkach členstva v Rade AVF možno nájsť v zákone o AVF, či na webstránke MK SR a samotného fondu - http://www.culture.gov.sk a http://www.avf.sk.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.