22. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízia HBO zverejnila prostredníctvom služby YouTube trailer očakávaného špeciálu seriálu Hra o tróny (2011). Ten pod názvom A Day in the Life odvysiela v nedeľu 8. februára. Polhodinový dokument ponúkne pohľad na jeden produkčný deň, pričom divákom a diváčkam priblíži nakrúcanie seriálu na lokáciách v Severnom Írsku, Chorvátsku a Španielsku. Piatu sezónu Hry o tróny uvedie televízia HBO vo svetovej premiére 12. apríla.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina.




Americký herec David Duchovny vyhlásil, že sa predstaví v pripravovanom pokračovaní obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002), v ktorom stvárňoval agenta FBI Foxa Muldera. Spravil tak len niekoľko dní po tom, ako predstavitelia americkej produkčnej spoločnosti 20th Century Fox Television potvrdili, že s tvorcom seriálu Chrisom Carterom, Duchovnym a Gillian Anderson rokujú o návrate Aktov X na televízne obrazovky.
"Som viac než šťastný a nadšený, že sa Akty X vrátia a že budem znova spolupracovať s Gilian a Chrisom. Predpokladám, že sa tak stane už čoskoro. Uvidíme, v akej forme sa seriál vráti a koľko bude mať epizód. Určite nemôžem a ani by som nechcel nakrútiť celú sériu. Bude to skôr nejaký limitovaný formát. Sme už všetci starí a nemáme dostatok energie na celú sériu," uviedol 54-ročný herec.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scully (Gillian Anderson), ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách, týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových spracovaní: Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Emmy.
David Duchovny je okrem Aktov X známy aj zo seriálov Denníky červených črievičiek (1992 - 1997) a Californication - Orgie v Kalifornii (2007 - 2014), ktorý mu v roku 2008 vyniesol Zlatý glóbus za herecký výkon v hlavnej úlohe. Zahral si tiež vo filmoch ako Beethoven (1992), Kalifornia (1993), Vráť sa mi (2000), Evolúcia (2001), Zoolander (2001) či Spálené spomienky (2007).

Anglický filmár Ridley Scott bude produkovať seriál o Americkej občianskej vojne. Projekt americkej televízie PBS vznikne podľa skutočných príbehov a výsledkov trojročného výskumu. Dej sa bude sústrediť na dvojicu dobrovoľných zdravotných sestier Mary Phinney a Emmu Green. Kým Phinney počas vojny pomáhala abolicionistom (politické hnutie, ktoré sa snažilo dosiahnuť zrušenie otroctva, pozn. SITA), Green podporovala Konfederáciu. Obe ženy sa stretnú v Union Army Hospital v Alexandrii, ktorá bola najdlhšie okupovaným mestom počas vojny. O scenár sa postaral David Zabel, známy pre prácu na seriáli Pohotovosť (1994 - 2009). Nový seriál by sa mal na televízne obrazovky dostať v roku 2016.
Filmovým debutom Ridleyho Scotta je vojnová dráma Súperi z roku 1977, ktorú na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes ocenili ako najlepší prvý film. Už o dva roky neskôr do kín uviedol legendárny sci-fi horor Votrelec, po ktorom nasledovali snímky Blade Runner (1982), Legenda (1985), Čierny dážď (1989), 1492: Dobytie raja (1992), Hannibal (2001), Podvodníci (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Dobrý ročník (2006), Americký gangster (2007), Pavučina lží (2008) alebo Robin Hood (2010). Filmy Thelma a Louise (1991), Gladiátor (2000) a Čierny jastrab zostrelený (2001) mu priniesli nominácie na Oscara v kategórii Najlepšia réžia a na konte má tiež štyri nominácie na cenu BAFTA, dve nominácie na Zlatý glóbus a získal dve Primetime Emmy či jednu Saturn Award udeľovanú Akadémiou sci-fi, fantasy a hororových filmov, ktorá mu za celoživotné dielo udelila i George Pal Memorial Award. Filmár má od roku 2003 rytiersky titul.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.