31. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Generálnemu riaditeľovi British Broadcasting Corporation (BBC) Tonymu Hallovi poslali pár hodín po tom, ako v stredu 25. marca oznámil, že BBC neobnoví kontrakt s moderátorom obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremym Clarksonom, e-mail, v ktorom sa mu vyhrážajú smrťou. Britský nedeľník The Mail on Sunday v súvislosti s prípadom informoval, že Halla a jeho manželku Cynthiu v ich dome v Oxfordshire strážia bodyguardi. Vyhrážku totiž považujú za vierohodnú. Polícia vo Westminsteri sa podľa slov jej hovorcu zaoberá správou, ktorú im nahlásili hneď 25. marca. V súčasnosti sa snažia vypátrať, odkiaľ ju poslali a kto je jej autorom. Zatiaľ však nikoho nezatkli.
Spoločnosť BBC rozviazala s Clarksonom pracovný pomer pre porušenie interných predpisov. Rodák z Doncasteru 4. marca verbálne aj fyzicky napadol jedného z producentov spomínanej motoristickej relácie Oisina Tymona, pretože mu nezabezpečil teplé jedlo po nakrúcaní v grófstve North Yorkshire. Fyzický útok, ktorý trval približne pol minúty, ukončil nemenovaný svedok. Tymon, ktorý utrpel zranenie úst, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na 54-ročného moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu BBC. To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý rozhodol o Clarksonovej výpovedi.
Tymon už polícii oznámil, že voči Clarksonovi nechce vzniesť obvinenie. "Udalosti ostatných pár týždňov boli pre všetkých zúčastnených veľmi nepríjemné. Celá táto záležitosť mala na Oisina, jeho rodinu aj priateľov veľmi negatívny dopad. Pán Tymon si neželá nič iné, než aby sa mohol čo najskôr vrátiť k svojej práci, ktorú má veľmi rád," vyhlásil Tymonov právnik Paul Daniels. Producent sa stal po Clarksonovej suspendácii a následnej výpovedi terčom kritiky fanúšikov relácie, pričom sa ho zastal aj samotný Clarkson. "Prajem si, aby ľudia dali Oisinovi pokoj, pretože za nič nemôže," vyhlásil moderátor.
Vedenie BBC po oznámení Clarksonovej výpovede uviedlo, že chce pokračovať v nakrúcaní Top Gear. Zatiaľ však nie je známe, kto bude program uvádzať, pretože zvyšným dvom moderátorom Jamesovi Mayovi aj Richardovi Hammondovi sa tento rok končia zmluvy. Obidvaja už pritom naznačili, že v programe skončia. "Som si istý, že Top Gear môže v nejakej forme pokračovať ďalej. Existoval pred nami a prešiel už niekoľkými formátmi," uviedol May s tým, že on sám by sa chcel vrátiť k normálnemu životu. "Som deprimovaný z takého smutného konca jednej éry. Každý z nás troch je nejakým spôsobom idiot, ale spoločne to bola pre nás úžasná jazda," napísal zas Hammond na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. K budúcnosti programu sa vyjadril aj umelecký riaditeľ BBC Alan Yentob, ktorý vyhlásil, že Clarkson by sa raz mohol do BBC vrátiť. "Do budúcnosti by som takú možnosť nevylučoval, ale teraz to určite nie je možné. Bolo by sklamaním, ak by odišli aj zvyšní dvaja moderátori, ale program ako taký môže prežiť. Oni traja tvoria tím, ktorý spolu pracoval veľmi dlho, čiže sú na seba naviazaní," uviedol.

Anglická herečka Maisie Williams sa objaví v novej sezóne seriálu Doctor Who, ktorý je známy aj ako Pán času (2005). Novinku prezradili tvorcovia televízneho hitu prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter a pripojili aj fotografiu 17-ročnej rodáčky z Bristolu. V akej úlohe sa predstaví, však zatiaľ neprezradili. "Som nadšená, že môžem pracovať na seriáli Doctor Who, pretože je to veľká a dôležitá súčasť britskej kultúry. Neviem sa dočkať, až sa stretnem s kolegami a kolegyňami, so štábom a až začneme nakrúcať a to najmä preto, lebo budeme nakrúcať neďaleko môjho domovského mesta," uviedla herečka.
V deviatej sezóne, ktorú by mala BBC One začať vysielať na jeseň, si zahrajú aj Peter Capaldi, Jenna Coleman, Rufus Hound, Tom Stourton, Ariyon Bakare, Simon Lipkin, Ian Conningham, Murray McArthur, Barnaby Kay, John Voce či Struan Rodger.
Maisie Williams je známa najmä ako predstaviteľka Arye Stark zo seriálu Hra o tróny (2011), okrem toho sa objavila aj v trileri Heatstroke (2013), dramédii Gold (2014) či mysterióznej dráme The Falling (2014).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.