2. 4. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinár panarabskej televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy obvinil včera Kanadu z toho, že mu odmieta vydať nový pas. Fahmy pritom čaká v Egypte na pokračovanie súdneho procesu. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Fahmy, naturalizovaný Kanaďan, ktorý sa medzičasom vzdal egyptského občianstva, je spolu s ďalším kolegom obžalovaný z napomáhania teroristickej organizácii, v tomto prípade Moslimskému bratstvu, ktoré bolo vládnou stranou v Egypte až do zosadenia prezidenta Muhammada Mursího.
Novinárovi podľa jeho slov skonfiškovali kanadský pas pri zadržaní v roku 2013. Teraz je na zozname osôb so zákazom letieť, pričom sa každý deň musí hlásiť polícii a nesmie opustiť Egypt.
Obžalovaný novinár al-Džazíry tvrdí, že pas potrebuje, aby sa mohol oženiť.
"Bol som v šoku, keď som po prvý raz zistil, že Kanada je prekážkou vo vydaní nového pasu pre moju osobu," uviedol Fahmy v e-mailovej komunikácii s AP.
Fahmy tiež agentúre AP poskytol list kanadského veľvyslanectva, v ktorom sa uvádza, že ambasáda "odporúča, aby boli rešpektované súdom nariadené obmedzenia (Fahmyho) pohybu".
Hovorkyňa kanadského rezortu diplomacie potvrdila, že Fahmy pas dostane, keď budú splnené podmienky jeho kaucie.
Novinári Mohamed Fahmy a Egypťan Bahir Muhammad boli vo februári prepustení na kauciu. Ich tretieho spoluobžalovaného, Austrálčana Petra Gresta, v ten istý mesiac deportovali z krajiny. Pôvodne troch žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia.

Copyright © TASR 2015