16. 6. 2015

20. ročník súťaže novinárov z východného Slovenska

20. ročník súťaže novinárov 
z východného Slovenska

Odovzdaním cien dnes v Košiciach vyvrcholila autorská súťaž novinárov východoslovenského regiónu za rok 2014. Do jej 20. ročníka sa prihlásilo 44 autorov s 87 príspevkami a piatimi fotografiami.
Súťaž organizovala Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Košiciach a Literárny fond. V kategórii spravodajstvo získali prvé ceny Katarína Gécziová z Košického Korzára za články z prostredia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach a Marek Vnenčák z TV Markíza za reportáž Kam zmizla zbierka na Alweg o celonárodnej zbierke na nadzemnú železnicu.
Z analytických žánrov si odniesli prvé ceny Elena Danková z Košického Korzára za príspevok Nezamestnaný Košičan o radách odborníkov: Sú to hlúposti a Vladimír Mezencev zo Sveta športu za príbeh o futbalovom reprezentantovi Jozefovi Desiatnikovi.
V rámci beletristických žánrov porota vyhodnotila ako najlepších voľného novinára píšuceho pre noviny košice:dnes Milana Kolcuna za články v rubrike Potulky mesto a Ivanu Jachymovú z RTVS/Rádio Devín za časť z osemdielneho cyklu Košická moderna.
V kategórii novinárska fotografia získala prvú cenu Judita Čermáková z Košického Korzára za snímku Opitý expremiér M. Dzurinda na košickej traumatológii. Prémiu udelila porota kolektívu redakcie národnostného vysielania RTVS/STV za dlhoročnú systematickú prácu pri príprave národnostných magazínov.
Celkovo získalo ceny 20 autorov a jeden kolektív, niektoré ceny porota neudelila. Jej predsedom bol tretíkrát Peter Kubínyi z katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi charakterizoval tento ročník súťaže pokles počtu súťažiacich aj prihlásených prác. Ako sklamanie členovia poroty vnímali nízky záujem, až nezáujem o kategórie spravodajských a analytických žánrov v elektronických médiách a o kategóriu novinárskej fotografie. Na druhej strane, podľa Kubínyiho viaceré prihlásené príspevky nespĺňali ani základné kritériá súťaže a niektorým autorom chýbala sebakritickosť.
"Mám pocit, že tento ročník bol slabší ako dva predchádzajúce, najmä pokiaľ ide o kvalitu príspevkov. Vidno tam veľkú chudobu tipov, zlé žánrové spracovanie materiálov a pokiaľ ide o príspevky, ktoré v súťaži vôbec nemali čo hľadať, tak takých bolo tento rok z tých troch ročníkov pravdepodobne najviac. V niektorých kategóriách bol vlastne problém vyberať najlepšie výsledky, pretože novinárov sa ani veľa neprihlásilo. Čiže, nie som si istý, že sme mali tú vzorku, ktorú by sme možno mali mať, ale to je chyba novinárov, nie poroty," zhodnotil kriticky Kubínyi.

Copyright © TASR 2015